Weekendje Dordrecht: overnachten in De Biesbosch, stadswandeling en Kinderdijk

De oudste stad van Nederland en ook zeker een van de leukste: Dordrecht. Een stad met een klein, oud centrum, gezellige cafeetjes, sierlijke grachten, hippe restaurants en een prachtig nationaal park om de hoek. Daarom leent Dordrecht zich perfect voor een weekendje weg in eigen land. Hieronder beschrijf ik waar je het leukste overnacht, waar je terecht kunt voor lekker eten en welke toffe activiteiten je tijdens je weekend kunt ondernemen!

Overnachten in een Wikkelhouse in De Biesbosch

Een van de allertofste logeeradresjes in Dordrecht is waarschijnlijk wel het zogenaamde Wikkelhouse aan de rand van Nationaal Park De Biesbosch. Dit nationale park ligt ten westen van Dordrecht en is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het bestaat uit een aantal riviereilanden en zand- en slikplaten in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Je vindt er veel wilgenvloedbossen en kreekjes. Bij het zien van de ruige en hoog opgaande wilgenbossen vergeet je even dat je in Nederland bent.

De Wikkelhouses liggen aan de kreek het Moldiep

Aan de rand van het nationale park ligt Stayokay Dordrecht: een hostel en camping, maar ook beschikken ze over 4 Wikkelhouses! De Wikkelhouses zijn schattige vakantiehuisjes die 100% recyclebaar zijn. Ze zijn gemaakt van karton en zijn van alle gemakken voorzien: je kunt er met 4 personen slapen, er is een keuken, toilet en zelfs een douche! 

Ik vond mijn nachtje in het Wikkelhouse echt geweldig. De huisjes zijn fantastisch ingericht en staan op een prachtige locatie. Vanuit de woonkamer kijk je zo uit over de kreek het Moldiep! Met een beetje geluk kun je tijdens schemering een bever spotten vanaf je bank! Nationaal Park De Biesbosch is namelijk het leefgebied van 300 bevers.

De 4-persoons Wikkelhouses van Stayokay Dordrecht zijn te boeken vanaf 2 nachten. De prijs per nacht is vanaf €135 en het ontbijt is inbegrepen. Toeristenbelasting bedraagt €2 per persoon per nacht. Boeken doe je gemakkelijk via Booking.com. Je kunt dan gratis annuleren en vooruit betalen is niet nodig.

Meer weten over de Wikkelhouses in Nationaal Park De Biesbosch? Ik schreef er een uitgebreid artikel over. 

Bijzonder overnachten doe je in de Wikkelhouses aan de rand van De Biesbosch
  

Leuke activiteiten tijdens een weekendje Dordrecht

In en rondom Dordrecht zijn vele leuke activiteiten te ondernemen. Er is voor ieder wat wils! Van shoppen in het centrum van Dordrecht tot kanoën door De Biesbosch en van een rondleiding door het historische centrum van Dordrecht tot een bezoekje aan de welbekende molens van Kinderdijk.

Verken Dordrecht lopend of vanaf het water

Dordrecht is een erg leuke stad om te ontdekken. Het is een stad met vele historische monumenten, de stad die als eerste stadsrechten kreeg en de stad die ligt op het punt waar de drie rivieren - de Merwede, de Noord en de Oude Maas - samenkomen. Je kunt zelf de stad verkennen of je gebruikt mijn stadswandeling! Ik zette namelijk een route uit door de historische kern van Dordrecht waarbij je langs al mijn favoriete plekjes wandelt. Zo kom je bijvoorbeeld langs vele hofjes, de Grote Kerk (die kun je ook beklimmen!) en langs mijn favoriete winkels en restaurants. De stadswandeling bestaat uit een route met beschrijvingen en achtergrondinformatie van alle bezienswaardigheden. Met deze wandeling vul je gemakkelijk een dagdeel én ontdek je de tofste plekjes van Dordrecht! Klik hier als je benieuwd bent naar mijn stadswandeling. 


In Dordrecht vind je vele historische monumenten

Een andere héle leuke manier om Dordrecht te verkennen, is met de gids Jaap Bouman. Met een groep kun je bij hem een stadswandeling en/of rondvaart door Dordrecht of De Biesbosch boeken. Jaap is een echte Dordtenaar en kent de stad en haar omgeving op zijn duimpje. Hij weet je alles te vertellen over de geschiedenis van de stad, maar doet dit niet op een saaie, suffe manier.

De rondvaart die Jaap aanbiedt, is met zijn eigen DD Cornelis: een originele zalmdrijver. Deze vissersboten werden meer dan een eeuw op de rivieren rondom het eiland van Dordrecht gebruikt!

Meer weten over een stadswandeling of rondvaart met Jaap Bouwman? Ik schreef er een uitgebreid artikel over. 

Verken Nationaal Park De Biesbosch

Het zoetwatergetijdengebied van De Biesbosch is een zeldzaam fenomeen. Op- en neergaand zoet water is op wereldschaal uniek! Ondanks de Deltawerken is er in de Sliedrechtse Biesbosch namelijk nog steeds zo’n 70 tot 80 centimeter getijdenverschil. Dit komt doordat de Sliedrechtse Biesbosch via de Nieuwe Waterweg in open verbinding met de zee staat. Het opkomende water op zee stuwt de zoetwaterafvoer van de rivieren steeds zo’n 50 kilometer het rivierengebied op. Als het dan vervolgens op zee weer eb wordt, valt deze druk weg en stroomt het rivierwater weer weg.

Door dit zoetwatergetijden vind je in De Biesbosch veel wilgenvloedbossen. Maar het nationale park beschikt niet alleen over mooie plantensoorten, er zijn ook een aantal bijzondere diersoorten in het gebied gevestigd. De meest beroemde Biesboschbewoner is toch wel de bever. In 1988 zijn de eerste bevers - na uitsterven van deze diersoort in 1826 - geïntroduceerd in het nationale park en op dit moment zijn er zo'n 300 in De Biesbosch te vinden! Er worden verschillende tochten georganiseerd waarbij je op zoek gaat naar dit grote knaagdier. Andere diersoorten die je kunt spotten in De Biesbosch zijn vossen, reeën, boommarters, hazen, de Noordse woelmuis en zelfs zeearenden!


Dronefoto van Nationaal Park De Biesbosch

Te voet is De Biesbosch goed te verkennen. Je kunt starten bij Biesbosch Centrum Dordrecht, dat vlakbij Stayokay Dordrecht ligt. Ook kun je een stukje naar het zuiden rijden of fietsen. Hier startten namelijk twee ontzettend leuke wandelingen.

De eerste wandeling neemt je mee over de zogenaamde "Tongplaat" en het "Zuidplaatje". De platen bestaan uit ruig rietland met wilgenvloedbossen en veel vogels. Naast lepelaars en zilverreigers die zich er gevestigd hebben, is er ook een grote kans dat je een van de zeearenden spot! Met de wandeling van ongeveer 3 kilometer loop je naar een vogelkijkbunker waarmee je uitzicht hebt op de Tongplaat. Vanaf deze plek is de kans het grootste dat je de zeearenden spot! De wandeling is 3,5 kilometer lang en start vanuit de Zuidhaven. Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over deze wandeling.


Een andere leuke, meer uitdagende wandeling, is de wandeling die start vanuit de Oosthaven. Vooral in de winter kun je deze wandeling beter bestempelen als een 'survivalpad'. 's Winters kunnen grote delen van de paden namelijk onderwater staan en moet je steeds op zoek naar de droogste stukken. Tijdens deze wandeling maak je mee wat voor een grote invloed water op het nationale park heeft. Waterdichte schoenen of laarzen zijn echt onmisbaar voor deze wandeling van 3 kilometer. Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over de wandeling vanuit de Oosthaven.


De Biesbosch verken je écht goed vanaf het water

Varen door de Biesbosch is ook een absolute aanrader. Bij Biesbosch Centrum Dordrecht kun je een georganiseerde boottocht boeken, maar nog leuker is het om zelf een fluisterbootje of kano te huren. Ikzelf huurde een kano op een zonnige zondagmorgen en dit was fantastisch! We vetrokken om 8.45 uur en dat maakte dat we bijna niemand anders zijn tegengekomen! We hadden het prachtige nationale park en het geluid van onvoorstelbaar veel fluitende vogeltjes helemaal voor onszelf.


Bekijk de welbekende molens van Kinderdijk

Op nog geen 15 kilometer van Dordrecht verwijderd vinden we de iconische molens van Kinderdijk. Het complex is gratis te betreden en je kunt er heerlijk wandelen over het dijkje tussen de molens. Dit Nederlandse erfgoed moet je gewoon een keer gezien hebben in je leven! Rijd na je bezoekje zeker even een stukje door de Molenwaard langs de oer-Hollandse dorpjes Oud-Alblas, Bleskensgraaf en Molenaarsgraaf. 


Je kunt gratis langs de molens van Kinderdijk wandelen

Mijn tips voor lekker eten in Dordrecht en omgeving

Zusjes Lunchroom, Dordrecht centrum

Zusjes is een lunchroom, gerund door 2 zussen, waar uitsluitend vegetarische gerechten geserveerd worden. Je kunt er genieten van allerlei huisgemaakte gerechten van biologische producten. Het assortiment is wisselend en daarom vind ik Zusjes juist zo leuk. De high tea is een absolute aanrader omdat er naast de standaard zoetigheden en sandwiches ook een hartige muffin, een salade of soepje bij geserveerd wordt. Lekker weer? Dan kun je in het zonnetje van jouw high tea, taartje of broodje genieten aan een tafeltje buiten met uitzicht op de Pelserbrug. Je vindt Zusjes in de Voorstraat op nummer 431 in Dordrecht.

Coffeelicious, Dordrecht centrum

In het kleine, maar gezellige pand hangt een huiselijke sfeer. Loop je in de lunchroom door naar achteren, dan kun je jouw taartje opeten aan de tafel met uitzicht op de gracht! Naast verschillende soorten huisgemaakte taart, kun je er ook genieten van een heerlijk lunchgerecht of een freakshake (een milkshake met donuts, slagroom en snoepjes!). Ik raad je de red velvet taart met een kopje Lady Grey thee aan. Je vindt Coffeelicious in de Wijnstraat op nummer 182 in Dordrecht.

Strada Del Vino, Dordrecht centrum

Mijn favoriete Italiaanse restaurant in Dordrecht! Op de menukaart staat een verscheidenheid aan Italiaanse gerechten: pasta’s en pizza’s uit de traditionele steenoven uit Napoli. Ook de desserts zijn een aanrader! Je vindt Strada Del Vino in de Wijnstraat nummer 170 in Dordrecht.

La Venezia, Dordrecht centrum

Een verfrissende stop maak je bij La Venezia. Het enige echte Italiaanse ijs van Dordrecht vind je namelijk hier! Dagelijks vers ijs volgens origineel Italiaans recept. Met 38 smaken zit er vast een smaak bij die jij lekker vindt! Je vindt La Venezia in de Vest 180 in Dordrecht.

De Krom, Oud-Alblas

Vlakbij de molens van Kinderdijk vind je De Krom. Je kunt hier een bootje huren waarmee je de Alblasserwaard en de molens kunt ontdekken, maar ook kun je er lekker eten. Je kunt er terecht voor lunch, maar ook voor een diner in een sfeervol ingericht restaurant. Zelf ben ik erg fan van de burger en de chocolade moelleux! De Krom vind je op het Oosteinde in Oud-Alblas, nummer 6.

Meer lezen over kant-en-klare weekendjes weg?
Dit artikel bevat affiliate links