Bijzonder overnachten in een kartonnen Wikkelhouse bij Stayokay in De Biesbosch

Al ontzettend lang stond het op mijn bucketlist: overnachten in een Wikkelhouse, en dan het allerliefste in Nationaal Park De Biesbosch! Een tijdje terug zag ik de Wikkelhouses voor het eerst voorbij komen en ik was meteen enthousiast. Het zijn kartonnen huisjes met afgeronde hoeken die uit verschillende segmenten bestaan en super duurzaam zijn! 

Over Stayokay Dordrecht

De Wikkelhouses die in De Biesbosch staan, horen bij Stayokay Dordrecht. Stayokay Dordrecht, vroeger bekend als Jeugdherberg De Meerpaal, is in 2018 volledig gerenoveerd en is omgetoverd tot een sfeervol hostel. Je vindt er een hippe bar en lounge en ook een fietsverhuur. De kamers hebben allemaal een eigen douche en toilet en 's ochtends kun je genieten van een gevarieerd ontbijtbuffet. Met Nationaal Park De Biesbosch als achtertuin is het daarom de ideale plek voor een vakantie in eigen land. 

Naast het hostel beschikt Stayokay Dordrecht ook over een kleinschalige camping, Wikkelhouses én een ecologde. De camping bestaat uit 12 verharde, ruime plaatsen voor campers en caravans. Op het grasveld is plek voor 5 familietenten. Er zijn picknicktafels, er is een speeltuin inclusief hut gemaakt van wilgentenen en fanatiekelingen kunnen los met een potje tafeltennis! 

De camping lijkt me een fijne plek, maar ook word ik erg enthousiast van de ecologde. Deze drijvende hotelkamer ligt midden in De Biesbosch, op 2 kilometer afstand van Stayokay, en biedt in een modern design een slaapkamer met ramen vanaf de vloer tot aan het plafond en zelfs een eigen uitkijktoren! Ik was echter niet bij Stayokay om de ecologde te testen, maar om een nachtje te slapen in een van de fantastische Wikkelhouses!

Het Wikkelhouse bij Stayokay Dordrecht

Over Wikkelhouse

Wikkelhouse is ontworpen en ontwikkeld door de mensen van Fiction Factory: een bedrijf van creatieve makers uit Amsterdam. Sinds 1989 bouwen zij bijzondere interieurs, beursstands en meubelen voor een wereldwijd publiek en tegenwoordig dus ook huizen!

De makers over Wikkelhouse: "Wikkelhouse is wat je krijgt als een alledaags materiaal een baanbrekend doel vindt. Door het gebruiken van karton als basismateriaal is Wikkelhouse een hypermodern duurzaam huis met een prachtig design en een uitzonderlijke constructieve kracht."

De Wikkelhouses zien er niet alleen fantastisch uit, maar hebben ook een levenscyclus van minimaal 50 jaar en zijn 100% recyclebaar! Daarnaast zijn ze van alle gemakken voorzien: je kunt er in koken, een douche nemen en er is een toilet.

Wikkelhouses bij Stayokay Dordrecht in De Biesbosch

In het Zuid-Hollandse nationale park De Biesbosch staan 4 Wikkelhouses, ieder voor maximaal 4 personen. De Wikkelhouses staan aan de rand van de camping van Stayokay, middenin de natuur. Vanuit Wikkelhouse 1, waarin wij verbleven, kijk je zo uit over de kreek het Moldiep! 

De Wikkelhouses liggen aan de kreek het Moldiep

De voorzieningen

Kom je aan bij het Wikkelhouse, dan zul je 4 tuinstoelen, een picknicktafel en zelfs een vuurkorf zien staan. De Wikkelhouses zijn vervolgens vanaf beide kanten te betreden. Kom je vanaf de kant van het water het huisje binnen, dan stap je door de grote, glazen openslaande deuren naar binnen. Hier vind je een woonkamer met een keuken en een eettafel. Bij aankomst stond er op deze eettafel een bakje met een handgeschreven kaartje en beverkoeken op ons te wachten. Hoe leuk?! De Biesbosch is het leefgebied van de bever, vandaar de koeken én de beveransichtkaart.

De keuken is van alle gemakken voorzien. Er zijn 2 kookpitten, een koelkastje, een wasbak, afwasmiddel en -borstel, schoonmaakdoekjes, hand- en theedoeken, een fluitketel, een koffiezetapparaat en al het keukengerei dat je nodig hebt om te koken aanwezig! 

De volledig ingerichte keuken met de eettafel

Naast de keuken en de eettafel vind je het woongedeelte. Er staat een stijlvolle twee- à driezitsbank en ook is er een fauteuil aanwezig. De kast staat vol met bestek, borden, mokken en glazen en op de plankjes naast de kast lagen wat tijdschriften en een gezelschapsspelletje.

In de Wikkelhouses in De Biesbosch heb je geen Wifi of televisie: je gaat even back to nature! Natuurlijk is dit helemaal niet erg, zeker niet als je zo'n waanzinnig uitzicht hebt!

Het woongedeelte met uitzicht op De Biesbosch

In het midden van het Wikkelhouse vind je aan de ene kant een kamertje met het toilet en wastafel en aan de andere kant een kamertje met de douche. Handdoeken en douchegel zijn ook aanwezig. Naast het toilet vind je verder nog een thermosstaat en airco, waardoor je het altijd de gewenste temperatuur kunt maken!

In totaal is er slaapplek voor 4 personen: er staat een comfortabel tweepersoonsbed en er is een stapelbed aanwezig. Zelf lag ik in het - van tevoren opgemaakte - tweepersoonsbed en deze vond ik erg fijn liggen. Pluspunt!

Aan de slaapkamer kant zitten ook grote, glazen openslaande deuren, maar deze kun je afdekken met gordijnen. Ook zijn het woon- en slaapkamer gedeelte te separeren door middel van een gordijn. 

Het knusse tweepersoonsbed 

De hygiëne

Ik was ontzettend te spreken over de hygiëne. Het Wikkelhouse was super schoon en het beddengoed rook fris. Niks op aan te merken! 

De service

Ondanks dat je in dit soort vakantiehuisjes minder van de service merkt dan in bijvoorbeeld een bed & breakfast, voelde ik me toch erg welkom. Bij het inchecken werd meteen gezegd dat we altijd naar de receptie mochten komen als er iets was en ook was het personeel bij het ophalen van de ontbijtmand en bij het uitchecken ontzettend aardig. Verder vond ik het handgeschreven kaartje en de beverkoeken die op ons lagen te wachten bij aankomst een ontzettend gastvriendelijk detail. 

Het uitzicht vanuit de woonkamer is waanzinnig

Het ontbijt

's Ochtends mochten we bij de receptie van het hostel een ontbijtmand ophalen. Deze was rijkelijk gevuld met verschillende soorten broodjes, jus d'orange, melk, yoghurt met cornflakes, kaas, verschillende soorten vleeswaren, twee gekookte eitjes, jam, boter, hagelslag én pindakaas. Heerlijk! We hebben alles uitgestald op onze eettafel en tijdens het smakelijke ontbijt genoten van het geweldige uitzicht. 

's Ochtends kun je een goed gevulde ontbijtmand ophalen

De omgeving

Ik was al bekend met de omgeving, omdat ik er zelf in de buurt woon, maar dit maakt 'm zeker niet minder mooi of verrassend! Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het bestaat uit een aantal riviereilanden en zand- en slikplaten in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Je vindt er veel wilgenvloedbossen en kreekjes. Bij het zien van de ruige en hoog opgaande wilgenbossen vergeet je even dat je in Nederland bent!

In het gebied kun je heerlijk wandelen, maar ook meegaan met een organiseerde rondvaart of zelf een bootje huren is een absolute aanrader! Het nationale park verken je namelijk pas écht goed wanneer je het water opgaat. Ikzelf kanode eerder dit jaar al door de mangroveachtige kreekjes die het natuurgebied te bieden heeft. Ook maakte ik verschillende wandelingen waarbij ik een bijzondere bewoner van De Biesbosch spotte, namelijk de zeearend! De bever heb ik helaas nog niet gezien, maar wel ben ik tijdens de wandelingen ontzettend veel beversporen en -glijbanen tegengekomen. Ook erg leuk!

Dronefoto van De Biesbosch en Stayokay verscholen tussen de bomen (links)

Maar er is meer dan De Biesbosch. Stayokay ligt aan de rand van de oudste stad van Nederland, namelijk Dordrecht. Deze stad leent zich perfect voor een bezoekje. Je vindt er eeuwenoude hofjes, hippe pop-up stores en mooie grachten. Daarnaast liggen de welbekende molens van Kinderdijk op 15 kilometer van Stayokay vandaan.

Een overzichtje met leuke activiteiten in de buurt:

De Wikkelhouses zijn gemaakt van gerecycled karton

Wij hebben óntzettend genoten van ons verblijf in het Wikkelhouse. Alles klopte: het huisje is fantastisch ingericht en op zichzelf natuurlijk al geweldig, het uitzicht is waanzinnig en het personeel is erg vriendelijk. Wij hebben een buitengewoon fijn verblijf gehad in het té leuke kartonnen Wikkelhouse en willen graag nog een keer terug!

Praktische informatie over een verblijf in een Wikkelhouse bij Stayokay Dordrecht

Prijzen

De Wikkelhouses van Stayokay zijn te boeken vanaf 2 nachten. De prijs per nacht is vanaf €135 en het ontbijt is inbegrepen. Toeristenbelasting bedraagt €2 per persoon per nacht. Boeken doe je gemakkelijk via Booking.com. Je kunt dan gratis annuleren en vooruit betalen is niet nodig. 

In- en uitchecken

Inchecken kan vanaf 15.00 uur en uitchecken is doordeweeks om 10.00 uur en in het weekend om 11.00 uur.


Locatie


Bereikbaarheid

Stayokay Dordrecht is gemakkelijk te bereiken met de auto en parkeren is gratis. Neem vanaf de A16 afslag 20, Dordrecht (N3) en vervolgens de afslag De Hollandse Biesbosch. Aan het eind van deze afslag ga je rechtsaf. Stayokay Dordrecht ligt 5 kilometer verderop. Vanaf de A15 moet je afslag 23, Randweg Dordrecht nemen en vervolgens de afslag De Hollandse Biesbosch. Aan het eind van deze afslag ga je rechtsaf. Het hostel ligt 5 kilometer verderop.

Met het openbaar vervoer is Stayokay iets lastiger te bereiken. Vanaf Dordrecht CS kun je buslijn 4 Staart nemen. Stap uit bij halte Baanhoekweg en vanaf hier is het nog 1,5 kilometer lopen naar Stayokay. Je kunt voor het laatste stuk ook de Deur-halte taxi bestellen. De Deur-halte taxi reserveer je minimaal één uur voor vertrek (tel: 0900-7289965). Deze taxi brengt je tegen regulier tarief van de bushalte naar het hostel. Ook kun je vanaf Dordrecht CS de taxi nemen naar Stayokay (ongeveer €16).

Stayokay Dordrecht
Baanhoekweg 25
3313 LA Dordrecht

Meer informatie over Stayokay Dordrecht en haar Wikkelhouses? Bezoek dan de officiële website. Meteen boeken? Dit kan gemakkelijk via Booking.com.

Meer lezen over leuke overnachtingen in Nederland?
Dit artikel bevat affiliate links