B&B Aangenaam op de Rijn: overnachten in een woonboot in Alphen aan den Rijn

Heb jij al eens op een woonboot overnacht? Ik niet, maar afgelopen week kwam daar verandering in! Ik mocht van Werner en Astrid namelijk een nachtje in hun unieke bed and breakfast in Alphen aan den Rijn verblijven. Ik was ontzettend benieuwd naar hoe ik het zou vinden op de boot: zou hij schommelen?

Dronefoto van de woonboot en het terras

Over B&B Aangenaam op de Rijn

Werner, Astrid en hun 3 dochters wonen sinds een aantal jaar aan de Rijn. Voor hen een echte droomlocatie en zo ontstond het idee om een bed and breakfast in hun achtertuin te beginnen. Ze plaatsten geen huisje in de achtertuin, maar een ware woonboot waar ze hun gasten nu met veel enthousiasme verwelkomen.

De B&B ligt aan de rand van Alphen aan den Rijn in de provincie Zuid-Holland. In 10 minuten fiets je naar het centrum van de stad. Het water waar de B&B aan ligt - of eigenlijk op ligt - is de Oude Rijn, het overblijfsel van de loop van de vroegere Rijn.

Het privéterras en de ingang van de woonboot

Over de woonboot

De voorzieningen

Via een eigen entree naast het woonhuis van Werner en Astrid loop je naar de ingang van de woonboot. Via het privéterras op de Rijn kom je de woonboot binnen. Het terras is uitgerust met 2 stoelen, een bankje en wat planten - waaronder een palmboom -, waardoor er een gezellig zitje is gecreëerd. Wanneer het lekker weer is, kun je hier heerlijk vertoeven met uitzicht over de Oude Rijn en de polders!

Wanneer je de woonboot binnenstapt, kom je direct in de keuken uit. Deze heeft een opvallende, vrolijke kleur en is van alle gemakken voorzien. Zo heb je een combimagnetron, een vaatwasser, een gasfornuis en een koelkast met vriezer tot je beschikking. Verder zijn er uiteraard borden, bestek, bekers en glazen aanwezig en is er de mogelijkheid om thee en koffie te zetten. Ook hier zijn alle benodigdheden voor aanwezig! De keuken is dus goed uitgerust, maar het allerbeste aan de keuken vond ik toch wel het uitzicht. Je kijkt door de grote raampartij zo het water op, ziet de bootjes voorbij varen en de koeien aan de overkant in de wei staan. Zo leuk!

De entree, de keuken en de eettafel

Loop je verder de woonboot in, dan staat er een eettafel met 4 stoelen. Op de eettafel vind je nog een bak met allerlei foldertjes en tips over leuke plekjes in de omgeving. Verder staat er een dressoir met een grote flatscreen televisie in de ruimte. Netflix en Videoland zijn ook beschikbaar, dus tijdens een druilerige dag hoef je je zeker niet te vervelen. Kruip lekker op de bank onder een dekentje en binge-watch je favoriete serie! Verder kun je gratis gebruik maken van de perfect werkende WiFi. 

De onderste foto is gemaakt vanaf de vide waar 
nog een slaapplek is voor 2 personen

Ook staat er een tweepersoonsbed in de ruimte. Een prima bed met wederom een prachtig uitzicht over de Oude Rijn. Via de grote kast die je ziet op de foto hierboven, kun je naar de vide klimmen. Hier liggen 2 losse matrassen. Als kind had ik het fantastisch gevonden om hier te slapen!

In totaal kun je dus met 4 personen op de woonboot slapen! Beide slaapplekken zijn voorzien van een hor of klamboe, omdat je aan het water natuurlijk best veel last van muggen hebt. Met de elektrische vliegenmepper - die ook aanwezig was: hoe fijn? - hebben wij 's avonds de meeste muggen kunnen verwijderen en met de klamboe heb ik 's nachts geen moment last gehad van een mug. Super fijn dat er ook aan dit soort kleine dingen is gedacht. 

De badkamer - die gepositioneerd is onder de vide - is modern ingericht. Naast een wastafel, toilet en stortdouche, is er ook een sauna voor 3 à 4 personen! In de douche zijn naast handdoeken ook nog wat doucheproducten aanwezig. 

De moderne badkamer mét een sauna

En dan nu het antwoord op de vraag waar ik dit artikel mee begon: ja, de woonboot schommelt! Wanneer er een bootje langskomt, merk je dat de woonboot een klein beetje beweegt. De hanglampen aan het plafond bewegen dan ook bijvoorbeeld. 's Nachts komen er geen bootjes langs en schommelt de woonboot dus niet. Ik heb het schommelen trouwens zeker niet als onprettig ervaren. Ik vond het juist wel leuk! Door het bewegen had ik écht het gevoel dat ik op een boot verbleef. 

De hygiëne 

De B&B kwam op ons netjes, schoon en knus over. De ruimtes zijn slim ingedeeld, waardoor er op een klein oppervlak een ruime badkamer, een uitgebreide keuken én slaapgelegenheid voor 4 personen is gecreëerd. Op de bakplaat zat nog wel wat viezigheid en ook de vloer was niet brandschoon, maar verder hadden we aan de hygiëne niets op te merken. Het bed was super schoon en rook fris en ook in de badkamer was geen haar of vuiltje te bekennen.

De service

De service was super. We werden ontzettend enthousiast ontvangen. Bij aankomst in de woonboot stond er een welkomstboodschap op het krijtbord geschreven en stond er een grote kan met muntwater voor ons klaar. Verder werd ons verteld dat we altijd even mochten aankloppen als er iets was en toen we de B&B weer verlieten, kregen we stroopwafels mee van een ondernemer uit de buurt! De naam die Astrid en Werner aan de B&B hebben gegeven klopt als een bus: wij hebben een erg aangenaam verblijf gehad!

Na het uitchecken zijn we nog even naar de overkant van het water
gereden om een foto te maken van de gehele woonboot

Het ontbijt

Ik ben niet alleen fan van B&B's vanwege de gastvrijheid, maar zeker ook vanwege de heerlijke ontbijtjes die je voorgeschoteld krijgt! Bij aankomst in de B&B vroeg Astrid hoe laat we de volgende dag wilden ontbijten. We spraken 10.30 uur af en de volgende morgen werd er stipt om 10.30 uur aangeklopt. Astrid stond voor de deur met 2 grote dienbladen vol lekkers. Een gebakken eitje - we hadden aangegeven dat we hem graag gebakken wilden -, een mandje met 3 soorten broodjes per persoon, een verse jus d'orange, een yoghurtje, vleeswaren en kaas, verschillende soorten groenten en een etagère vol met jammetjes, hagelslag en boter. 

Het heerlijke, uitgebreide ontbijt

Praktische informatie over B&B Aangenaam op de Rijn

Prijzen

Voor een nacht met 2 personen op de boot betaal je €129, exclusief ontbijt en inclusief toeristenbelasting. Voor 4 personen betaal je €149 per nacht. Ontbijt kan ik overleg worden bijgeboekt. Klik hier voor alle tarieven. 

Bootregels en in- en uitchecken

In de woonboot zijn huisdieren en roken niet toegestaan. Verder is de B&B minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Inchecken kan vanaf 15.00 uur en je moet voor 12.00 uur weer uitgecheckt zijn. 

Locatie


Bereikbaarheid

De B&B is gemakkelijk met de auto te bereiken en er is voldoende gratis parkeergelegenheid voor de deur. Mocht je met een elektrische auto komen, dan is er zelfs een laadpunt aanwezig!

Met het openbaar vervoer is de B&B iets lastiger te bereiken. Je moet dan uitstappen bij de bushalte Alphen a/d Rijn, Rijnburg en vervolgens nog 1,6 kilometer lopen. 

B&B Aangenaam op de Rijn
Steekterweg 132D
2407 BJ Alphen aan den Rijn

Meer informatie over deze bed and breakfast? Bezoek dan de officiële website.

Meer lezen over leuke overnachtingen?