26X lekker eten en drinken op de kerstmarkt in Duitsland

Een bezoek aan een Duitse kerstmarkt is altijd een goed idee! Urenlang rondstruinen langs de kraampjes vol kneuterige souvenirs en helemaal losgaan qua snacks! In dit artikel vind je een overzicht van bijna alle snacks en drankjes die je op de Duitse kerstmarkt kunt vinden.

Muzen: een soort donutballetjes

Drinken op de Duitse kerstmarkt

1. Glühwein

Glühwein is een klassieke kerstdrank die je op vrijwel elke kerstmarkt kunt vinden. Het is een warme drank gemaakt van rode wijn, verwarmd met kruiden zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Het is de perfecte drank om je handen aan op te warmen terwijl je langs de kraampjes struint. En moet je nog naar huis rijden? Een alcoholvrije variant is vaak ook te koop!

2. Feuerzangebowle

Feuerzangebowle is een traditionele Duitse drank die vaak wordt geserveerd tijdens de kerstmarkt. Het is een warme drank gemaakt van glühwein, rum en suiker. Een stukje suiker wordt bovenop de drank geplaatst en aangestoken, waardoor het langzaam in de drank smelt en zoetigheid toevoegt. Het is een drankje dat perfect is om te genieten tijdens een koude winteravond op de kerstmarkt.

3. Hot Aperol

Hot Aperol is een alcoholische drank die een leuke variatie is op de klassieke Aperol Spritz. In plaats van koude prosecco en Aperol wordt het drankje warm geserveerd met Aperol, rode wijn, sinaasappelsap en een scheutje honing. 

4. Heisse (weisse) Kakao mit sahne 

Heiße Kakao mit Sahne, ofwel warme (witte) chocolademelk met slagroom, is een heerlijk drankje dat perfect is voor degenen die op zoek zijn naar iets zoets en romigs tijdens een bezoek aan de kerstmarkt. Het wordt gemaakt van warme melk en chocolade en wordt geserveerd met een royale hoeveelheid slagroom bovenop. Het is een perfecte traktatie om op te warmen op een koude winterdag terwijl je geniet van de sfeer van de kerstmarkt. Op de kerstmarkt vind je vaak ook een extra bijzondere chocolademelk: een variant gemaakt met witte chocolade!

5. Eierpunsch

Eierpunsch is een warme drank gemaakt van eieren, suiker, rum en vanille. Het wordt vaak geserveerd met slagroom en is de perfecte drank om je op te warmen op een koude winteravond. Het is een goed alternatief voor als je geen fan bent van glühwein.

Lebkuchen en glühwein

Eten op de Duitse kerstmarkt

6. Bratwurst

Bratwurst is een andere klassieker die je vaak op de kerstmarkt zult vinden. Het is een gegrilde worst die wordt geserveerd op een broodje met mosterd of ketchup. Het is een stevige snack die perfect is om te eten terwijl je rondloopt en geniet van de sfeer van de kerstmarkt.


7. Flammkuchen

Flammkuchen is een heerlijke Duitse lekkernij die op veel kerstmarkten wordt verkocht. Het is een soort dunne pizza, gemaakt van dun deeg en belegd met crème fraîche, uien en spekjes. Het wordt gebakken in een houtoven en is heerlijk knapperig.

8. Grünkohl

Grünkohl, of boerenkool, is een traditioneel Duits gerecht dat vaak wordt geserveerd op de kerstmarkt. Het is een stoofschotel van boerenkool, aardappelen, uien en spekjes. Het wordt vaak geserveerd met worst en mosterd en is een hartige maaltijd die perfect is om je op te warmen op een koude winterdag.

9. Muzen

Muzen zijn een van mijn favoriete zoete snacks van de kerstmarkt. Het zijn kleine gefrituurde bolletjes van donutdeeg. De warme balletjes gaan in een puntzak en vervolgens worden ze bedolven onder een dikke laag poedersuiker. Genieten!

10. Gebratene Pilze

Gebratene Pilze, oftewel gebakken paddenstoelen, zijn een heerlijk vegetarisch gerecht dat op sommige kerstmarkten wordt aangeboden. De paddenstoelen worden gebakken met knoflook en kruiden en geserveerd met brood. Het is een hartige snack die perfect is voor degenen die op zoek zijn naar een vegetarische optie tijdens een bezoek aan de kerstmarkt.

Dé klassieker: bratwurst!

11. Maronen

Maronen, ook wel bekend als kastanjes, zijn een populaire lekkernij op de kerstmarkt. Ze worden geroosterd op open vuur of in de oven en verkocht in kleine papieren zakjes. Het verwarmende aroma en de smaak van de geroosterde kastanjes maken ze een perfecte snack om op te warmen op een koude winterdag.

12. Lebkuchen

Lebkuchen, vergelijkbaar met gingerbread, is een traditioneel Duits gebak dat op vrijwel elke kerstmarkt te vinden is. Het is een zacht en kruidig koekje gemaakt van honing, noten en kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kardemom. Het wordt vaak versierd met suikerglazuur en is een heerlijke zoete snack.

13. Handbrot

Handbrot is een hartige snack die vaak wordt verkocht op de kerstmarkt. Het is een broodje dat is gevuld met kaas, spek, ui en soms champignons. Het wordt gebakken in een houtoven en is heerlijk warm en knapperig. 

14. Raclettekäse

Je zult dit kraampje al van verre ruiken! Raclettekäse is een halfharde kaas die afkomstig is uit Zwitserland en wordt gemaakt van rauwe melk. De kaas heeft een licht nootachtige smaak en een smeltende textuur, waardoor het perfect is om te gebruiken in raclettegerechten. Tijdens de kerstmarkt kun je vaak raclettebroodjes krijgen.

15. Backfish

Backfisch is een gefrituurde vis die populair is op de kerstmarkt. Het is meestal gemaakt van kabeljauw of een andere witte vis en wordt beslag gemaakt van bloem, eieren, bier en kruiden. De vis wordt vervolgens gefrituurd tot het goudbruin en knapperig is en geserveerd met remouladesaus; kibbeling dus eigenlijk!

16. Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is een traditioneel Oostenrijks gerecht dat je op sommige kerstmarkten zult vinden. Het is een soort pannenkoek die wordt gemaakt van luchtig deeg en vervolgens in stukjes wordt gesneden. Het wordt geserveerd met poedersuiker, appelmoes en/of cranberrycompote. Dit is echt een van mijn favorieten.

17. Spekfakkel

Spekfakkel, ook wel bekend als spekspies, is een heerlijke snack die vaak wordt verkocht op de kerstmarkt. Het is een stuk spek dat om een spies wordt gewikkeld en vervolgens wordt gegrild of geroosterd boven een open vuur. De combinatie van het zoute en vette spek met de rokerige smaak van het vuur maakt het een perfecte hartige snack.

Appel voorzien van een dikke laag chocolade

18. Liebesapfel

Liebesapfel, ook bekend als toffee-appel, is een populaire zoete lekkernij op de kerstmarkt. Het is een appel die is bedekt met een dikke laag karamel of toffee en vervolgens wordt versierd met noten, sprinkles of chocolade.

19. Reibekuchen

Reibekuchen, ook wel bekend als aardappelpannenkoeken, zijn een populaire snack op de kerstmarkt. Ze zijn gemaakt van geraspte aardappelen, ui, ei en bloem, en worden vervolgens gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn. Ze worden vaak geserveerd met appelmoes of zure room.

20. Pretzels

Je kent ze vast wel: de pretzels! Pretzels zijn een klassieke snack die je op vrijwel elke kerstmarkt in Duitsland kunt vinden. Ze zijn gemaakt van deeg dat wordt gekneed en gevormd tot een unieke vorm van een geknoopte lus. De pretzels worden vervolgens gebakken en bestrooid met zout voordat ze worden geserveerd. 

21. Broodje ham

Dikke plakken ham en zuurkool: dat zijn de ingrediënten voor het perfecte Duitse broodje ham. Een klodder ketchup of mosterd erbij en je hebt een goede snack!

Een broodje met ham, zuurkool en mosterd

22. Crêpes

Iets minder Duits maar wel erg lekker: de crêpes. Crêpes zijn een Franse specialiteit die ook populair is op kerstmarkten in Duitsland en andere landen. Het zijn flinterdunne pannenkoeken gemaakt van tarwebloem, melk en eieren. Ze worden opgerold en geserveerd met verschillende toppings, zoals Nutella, aardbeien, slagroom en poedersuiker. 

23. Langos

Langos is een populaire snack op kerstmarkten in Oost-Europa, maar is ook te vinden op Duitse kerstmarkten. Het is een plat brood gemaakt van aardappeldeeg dat gefrituurd wordt tot het goudbruin en knapperig is. Het wordt vervolgens bestreken met knoflookolie en bestrooid met zout, en geserveerd met verschillende toppings zoals zure room, kaas of spek.

24. Wafels

In het rijtje met niet-Duitse lekkernijen maar wel érg lekker: de wafels. Ze worden gemaakt van een deeg van bloem, melk, eieren en suiker, dat wordt gebakken in een wafelijzer. Ze worden vaak geserveerd met toppings zoals Nutella, slagroom, fruit en siroop.

25. Poffertjes

Poffertjes hebben geen uitleg nodig. Eigenlijk moet je deze overslaan op de kerstmarkt en gewoon lekker in Nederland halen! 

26. Churros

Ook niet zo Duits: de populaire Spaanse churros. Het zijn gefrituurde deegstaven die vaak worden besprenkeld met suiker en kaneel, en geserveerd met een warme chocoladesaus om in te dippen.

Bratwursten en maronen (kastanjes)

Een weekendje naar de Duitse kerstmarkt?


Dit artikel bevat affiliate links