Backpacken in Maleisië: mijn reisroute voor 2 tot 3 weken rondreizen

Maleisië is een perfecte bestemming als je een paar weken wilt gaan backpacken. Het voelt iets minder Aziatisch als bijvoorbeeld Thailand en Vietnam, maar leuk is het zeker wel! Vooral de waanzinnige natuur heeft mijn hart gestolen, maar ook het eten is om over naar huis te schrijven.

Maleisië bestaat uit twee delen: het Maleisisch schiereiland dat grenst aan het zuiden van Thailand en het Maleisische gedeelte van Borneo. Zelf bezocht ik tijdens deze reis alleen het Maleisische schiereiland. Ik maakte een rondreis van dik twee weken en bezocht onder andere bestemmingen zoals Kuala Lumpur en het oudste regenwoud ter wereld!

Overzicht van mijn rondreis door Maleisië

 • Reisduur: 2 tot 3 weken
 • Aantal bestemmingen: 6
 • Transport: bus en ferry

De reis uitbreiden! Voordat mijn avontuur in Maleisië begon, ontdekte ik eerst vier weken lang Vietnam! Benieuwd naar mijn gehele reis? Bekijk dan mijn reisroute voor 6 weken backpacken door Vietnam en Maleisië. En ben je benieuwd naar mijn reisroute voor 4 weken backpacken in Vietnam? Die kun je hier bekijken!

Cameron Highlands - Kuala Lumpur - Pangkor

Mijn reisschema

 • Dag 1: reizen naar Kuala Lumpur
 • Dag 2: Kuala Lumpur
 • Dag 3: dagtrip naar Malakka vanuit Kuala Lumpur
 • Dag 4: reizen naar Pangkor eiland
 • Dag 5 & 6: Pangkor eiland
 • Dag 7: reizen naar George Town
 • Dag 8 & 9: George Town
 • Dag 10: reizen naar Cameron Highlands (Tanah Rata)
 • Dag 11: Cameron Highlands
 • Dag 12: reizen naar Taman Negara (Kuala Tahan)
 • Dag 13 & 14: Taman Negara
 • Dag 15: reizen naar Kuala Lumpur
 • Dag 16: Kuala Lumpur
 • Dag 17: reizen naar Amsterdam (of een andere bestemming)

Reisroute Maleisië 2 tot 3 weken

Ik reisde samen met een vriendin. We verbleven iedere nacht in een privékamer en daarom zijn de prijzen voor de accommodaties die ik benoem de prijs per persoon wanneer je een hotelkamer deelt.

Dag 1: van Amsterdam naar Kuala Lumpur 

Ik kwam met het vliegtuig vanuit Hanoi, omdat ik voor mijn reis door Maleisië vier weken doorbracht in Vietnam. Vanaf het vliegveld pakte ik vervolgens een Grab taxi naar het hotel. 

Dag 2: Kuala Lumpur 

Ik breng aan het begin van mijn reis één volle dag door in de stad, omdat ik aan het einde van de reis nog terug zal komen in Kuala Lumpur. En heel eerlijk: ik was niet meteen heel enthousiast over Kuala Lumpur. Ik voelde me er erg onveilig, vooral in de buurt rondom mijn hotel. Er waren voornamelijk mannen op straat aanwezig die een beetje rondhingen. Ik werd bijvoorbeeld veel nagestaard en daarom vond ik het helemaal niet erg om na één dag de stad weer te verlaten. Wel heb ik in die ene dag nog aardig wat van de stad gezien. Zo bezocht ik de waanzinnige Batu Caves, de kleurrijke Thean Hou tempel en het imposante Merdeka plein. Al mijn Kuala Lumpur tips vind je in dit artikel


Wat te doen in Kuala Lumpur? Lees hier mijn tips.

Dag 3: dagtrip Malakka

Vanuit Kuala Lumpur maakte ik de tweede volle dag in Maleisië een dagtocht naar Malakka. De bus naar Malakka boekte ik via 12go.asia. Malakka is een leuk stadje met Nederlandse invloeden, maar na een paar uurtjes had ik het echt wel gezien. Daarom is het een prima bestemming voor een dagtrip!

 • Transport Bus (Delima en KKKL) Kuala Lumpur - Malakka  (11 RM enkele reis)

Dag 4: van Kuala Lumpur naar Pangkor eiland

Vanaf KL Sentral Bus Station Terminal in Kuala Lumpur nam ik de bus naar Lumut. Het ticket regelde ik een dag eerder bij een van de loketten op het busstation. Vanuit Lumut nam ik vervolgens de ferry naar Pangkor eiland. Een retourticket voor de ferry kun je ter plekke kopen bij het loket. Bij de ferry op Pangkor eiland staan roze taxibusjes klaar om je naar je hotel te brengen! 

 • Transport Bus (Starmart)  Kuala Lumpur - Lumut (27.50 RM)
 • Transport Ferry Lumut - Pangkor eiland (14 RM)

Dag 5 & 6: Pangkor eiland

Ik verbleef uiteindelijk twee volle dagen op Pulau Pangkor. Onze accommodatie lag op loopafstand van Coral Beach: hét strand van Pangkor. We vond er een heel relaxed restaurantje, genaamd Daddy's café. Hier hebben we heel wat uurtjes doorgebracht, met uitzicht op de zee! De overige uren lagen we op het strand. Doordat mijn reis plaatsvond net nadat de grenzen na COVID-19 openden (mei 2022), was het mega rustig op het eiland (en eigenlijk overal in het land). Dat was zó fijn!Kuala Lumpur - Pangkor - Malakka

Dag 7: van Pangkor eiland naar George Town

Na twee heerlijke dagen op het strand nam ik de ferry terug naar Lumut. Vanuit hier nam ik vervolgens de bus naar Butterworth die ik van tevoren had geboekt via busonlineticket.com. Vanuit Butterworth nam ik de ferry naar George Town. Het stukje van de ferry naar mijn hotel legde ik wandelend af.

 • Transport Bus (Sri Maju) Lumut - Butterworth (€4,36)
 • Transport Ferry Butterworth - George Town (1.20 RM)

Dag 8 & 9: George Town

Twee volle dagen verbleef ik in George Town. Deze stad staat bekend om haar street art maar ik moet zeggen: ik was niet enthousiast. Na een dagje wandelen door de stad besloten we de volgende de lokale bus te nemen naar de grootste boeddhistische tempel van Maleisië: de Kek Lok Si tempel

 • Accommodatie Ik verbleef in We Love Guesthouse (€7 p.p.p.n.)
 • Transport Lokale bus naar Kek Lok Si tempel (2 RM)
 • Activiteit Entree pagode bij Kek Lok Si (2 RM)


Dag 10: van George Town naar Cameron Highlands

Vanuit George Town nam ik de ferry terug naar Butterworth. Deze is gratis. Vervolgens stapte ik in Butterworth op de bus naar Tanah Rata in de Cameron Highlands. De bus had ik van tevoren geboekt via busonlineticket.com

 • Transport Bus (CS) Butterworth - Tanah Rata (40 RM)

Dag 11: Cameron Highlands

Ik verbleef één volle dag in Tanah Rata en maakte hierop een tour naar de theeplantages. Deze tour boekte ik via mijn hostel. Wij moesten de sunrise tour van 6.00 uur doen omdat alle tours overdag al vol waren. Achteraf was dit juist heel leuk, omdat we de theeplantages met zonsopgang konden zien. Aanrader dus zo'n sunrise tour!

 • Accommodatie Ik verbleef in 100 Backpackers Hostel (€8,50 p.p.p.n.)
 • Activiteit Sunrise tour Cameron Highlands (65 RM)

Dag 12: van Cameron Highlands naar Taman Negara

Via het hotel boekte ik een minivan die me van Tanah Rata naar Kuala Tahan in de Taman Negara bracht. 

 • Transport Minivan (NKS) Tanah Rata - Kuala Tahan (95 RM)

Dag 13 & 14: Taman Negara

De Taman Negara, het oudste regenwoud ter wereld, was een van mijn hoogtepunten van de reis en daarom spendeerde ik hier twee volle dagen. Op de eerste dag maakte ik zelf een wandeling door het regenwoud en deed in de Canopy Walk. Hierbij loop je over touwbruggen in de toppen van de bomen. Heel leuk! De tweede dag maakte ik weer een wandeling door het regenwoud, maakte ik 's middags een boottocht door het gebied (geboekt bij het Mutaria Resort) en maakte ik een night safari (geboekt via hotel). Beide tours zijn echt aan te raden. Ik zag een hele hoop dieren, zoals makaken, een slow loris en een dwerghertje! 

 • Accommodatie Ik verbleef bij Hana Guesthouse (€10,33 p.p.p.n)
 • Activiteit Canopy walk (5 RM)
 • Activiteit Night safari (40 RM)
 • Activiteit Boottocht Taman Negara (62,5 RM)
 • Activiteit Entree Taman Negara (1 RM, eenmalig)
 • Extra Camera fee Taman Negara (5 RM, eenmalig)

Meer weten over de Taman Negara? Klik hier voor mijn uitgebreide reisgids!

Dag 15: van Taman Negara naar Kuala Lumpur

Helaas was de bus van Kuala Tahan naar Kuala Lumpur vol, dus pakte ik eerst een taxi naar Jerantut om daar vervolgens de bus naar Kuala Lumpur te pakken. De taxi regelde het hotel voor me, de bus boekte ik via busonlineticket.com. Ik werd in Kuala Lumpur afgezet op het grote busstation van Kuala Lumpur, TBS, en pakte vanaf hier een Grab taxi naar het hotel.

 • Transport Taxi Kuala Tahan - Jerantut (80 RM)
 • Transport Bus Jerantut - Kuala Lumpur (25 RM)

Dag 16: Kuala Lumpur

Ik had nog één volle dag in Kuala Lumpur. Deze bestond vooral uit souvenirs shoppen. En we besloten onszelf te verwennen met een héél gaaf hotel. We sliepen op de 35e verdieping en hadden daardoor een waanzinnig uitzicht op de stad. Ook was er een infinity pool op de 38e verdieping. Zo vet!


Wat te doen in Kuala Lumpur? Lees hier mijn tips.

Dag 17: van Kuala Lumpur naar Amsterdam

Vanaf het hotel nam ik een taxi naar het vliegveld van Kuala Lumpur om daar vervolgens het vliegtuig naar Amsterdam te pakken. Ik vloog met Qatar Airlines en maakte een tussenstop in Doha.

 • Transport Vliegen (Qatar Airways) Kuala Lumpur - Amsterdam (€420)

Taman Negara - Kuala Lumpur - Cameron Highlands

Prijzen van de accommodaties 

Ik maakte deze reis samen met een vriendin. We kozen iedere nacht voor een privékamer en daarom zijn de prijzen van de accommodaties de prijs die je per persoon per nacht betaalt als je met z'n tweeën een privékamer deelt. 

Maleisische ringgit vs. euro

De prijzen hierboven staan in euro of Maleisische ringgit (RM). De koers wisselt, maar 5 RM is ongeveer €1. Deel je het bedrag in ringgit door 5, dan weet je ongeveer hoeveel euro het is!

Vervoer regelen in Maleisië

Vervoer regelen in Maleisië kan op drie manieren: via internet, via je accommodatie of via een reisbureau. Mocht je voor de online optie willen gaan, dan zijn  busonlineticket.com en 12go.asia de beste website voor bustickets. Vliegtickets zoek ik altijd via Google Flights

Daarnaast is Grab een onmisbare app voor het bestellen van taxi's in Maleisië. Je kunt invullen waar je heen wilt en je ziet meteen hoeveel het kost. Ik voelde me altijd veilig in de Grab taxi's en daarnaast waren de ritjes heel betaalbaar. Via je accommodatie een taxi regelen is ook een goede optie. 

De reis aanpassen

Mocht je dezelfde route willen afleggen als ik, dan kan dit ook met minder dagen. Eén dag voor George Town zou ik genoeg vinden en ook zou je één dag op Pangkor eiland en in de Taman Negara kunnen spenderen. Wel waren deze twee bestemmingen mijn favorieten en dus raad ik je aan om er de tijd te nemen, mocht het in je schema passen.

De reis uitbreiden

Mijn reis vond plaats op het schiereiland. Naast de bestemmingen die ik er bezocht, had ik ook de Perhentian eilanden graag willen bezoeken. Hier had ik helaas geen tijd meer voor, maar mocht je nog drie dagen extra hebben dan zou ik deze eilanden aan de oostkust van het land zeker niet overslaan!

Verder staat Maleisisch Borneo ook hoog op mijn wensenlijstje. Hier heb je waanzinnige natuur waar orang-oetangs en neusapen leven! Om Borneo helemaal te ontdekken zou ik 1,5 week uittrekken. 

Ook op reis naar Maleisië?

    ✔ Vind goedkope vliegtickets naar Maleisië
    ✔ Boek een betaalbaar hotel of hostel in Maleisië
    ✔ Boek een complete pakketreis naar Maleisië
    ✔ Bestel een handige reisgids over Maleisië
    ✔ Bekijk alle tips voor reizen naar Maleisië

Dit artikel bevat affiliate links