Rondreis Vietnam van 3 tot 4 weken: backpacken van zuid naar noord Vietnam

Vietnam: het land waar mijn eerste backpackreis plaatsvond! Je vindt het land in Zuidoost-Aziƫ, naast Cambodja en Laos. Vietnam is een heerlijk land om te verkennen. De mensen zijn vriendelijk, ik voelde me er veilig, het is spotgoedkoop en er zijn tientallen leuke bestemmingen te ontdekken. Een kleine vier weken reisde ik door het land en hieronder deel ik mijn reisroute met je!

Overzicht van mijn rondreis door Vietnam

  • Reisduur: 3 tot 4 weken
  • Reizen van zuid naar noord
  • Aantal verschillende bestemmingen: 9
  • Transport: bus, trein en vliegtuig

Na mijn reis door Vietnam zette ik het avontuur voort in Maleisiƫ. Ben je benieuwd naar de totale reisroute van 6 weken die ik aflegde? Bekijk dan mijn reisroute voor 6 weken Vietnam en Maleisiƫ.

Hoi An - Mui Ne - Ninh Binh

Mijn reisschema

  • Dag 1 & 2: reizen naar Ho Chi Minh City
  • Dag 3 & 4: Ho Chi Minh City
  • Dag 5: Mekongdelta dagtrip vanuit Ho Chi Minh City
  • Dag 6: reizen naar Mui Ne 
  • Dag 7: reizen naar Da Lat
  • Dag 8 & 9: Da Lat 
  • Dag 10: reizen naar Hoi An
  • Dag 11 t/m 15: Hoi An
  • Dag 16: reizen naar HuĆ©
  • Dag 17 & 18: HuĆ© 
  • Dag 19 & 20: Hanoi
  • Dag 21: dagtrip naar Ninh Binh vanuit Hanoi
  • Dag 22 & 23: tweedaagse cruise Halong Bay 
  • Dag 24 & 25: Hanoi
  • Dag 26: reizen naar Nederland (of andere bestemming)

Vietnam reisroute 3 tot 4 weken

Dag 1 & 2: reizen naar Ho Chi Minh City

Mijn reis begon in het zuiden van Vietnam. Ik vloog vanaf Amsterdam met Qatar Airways naar Ho Chi Minh City, met een overstap in Doha. Vanaf het vliegveld nam ik een taxi naar het hotel. 

  • Transport Vliegen (Qatar Airways) Amsterdam - Ho Chi Minh City (€430)

Dag 3 & 4: Ho Chi Minh City

De eerste twee dagen van mijn reis bracht ik door in Ho Chi Minh City. Het is de grootste stad van Vietnam, en misschien ook wel de drukste! De stad wordt overgenomen door ontelbaar veel motobikes. Het was nogal een shock om in Ho Chi Minh City de reis te starten, maar achteraf vond ik het wel een hele toffe stad.


Tip! De meest handige plek voor je accommodatie is in District 1. De stad is echt mƩga groot. Als je in District 1 boekt, zit je in het toeristische gedeelte en vlakbij de meeste bezienswaardigheden,

Dag 5: dagtrip naar de Mekongdelta vanuit Ho Chi Minh

Vanuit Ho Chi Minh City maakte ik een dagtrip naar de Mekongdelta. Dit is heel makkelijk te boeken bij een van de reisbureaus die je door heel de stad vindt. Even rondvragen wat ze aanbieden en wat het kost, en vervolgens word je een hele dag op sleeptouw genomen. De Mekongdelta was niet het hoogtepunt van mijn reis, maar wel was het een fijne, rustige afwisseling met het drukke Ho Chi Minh City.

  • Activiteit Dagtrip Mekong Delta (400.000 ₫)

Dag 6: reizen van Ho Chi Minh City naar Mui Ne

Met een bus van Futa reisde ik van Ho Chi Minh City naar Mui Ne. Het ticket voor de bus naar Mui Ne boekte ik bij het Futa kantoor in Ho Chi Minh City. Mui Ne is een kustplaatsje en een fijne strandbestemming. Het is tevens een populaire bestemming voor kitesurfers. Ik bezocht de Fairy Stream en de rode zandduinen en had er na Ć©Ć©n middag wel gezien.

  • Transport Bus (Futa) Ho Chi Minh City - Mui Ne (155.000 ₫)
  • Accommodatie Ik verbleef in iHome Backpacker hostel (100.000 ₫ p.p.p.n.)
  • Activiteit Fairy Stream wandeling (15.000 ₫)

Fun fact! Tussen de steden in Vietnam rijden vooral sleeping busses. Ook wanneer je overdag reist is de kans dus groot dat je mag plaatsnemen in een bedje. Ik vond dit best relaxed, omdat je aardig wat ruimte hebt en je benen kunt strekken.

Dag 7: reizen van Mui Ne naar Da Lat

Vanuit Mui Ne pakte ik de bus, die geregeld werd door het hostel, naar Da Lat. Da Lat is een stadje in de bergen waar de Franse koloniale invloeden nog duidelijk zichtbaar zijn. Ik trok twee dagen uit voor stad en de Datanla waterval. Je kunt hier ook activiteiten ondernemen zoals canyoning. 

  • Transport Bus (An Phu) Mui Ne - Da Lat (270.000 ₫)

Fun fact! In Vietnam is het heel gebruikelijk dat je overal je schoenen uit doet. En dus ook in de bus. Bij het instappen krijg je een plastic zakje waarin je je schoenen kunt bewaren. Is er onderweg een stop? Dan kun je meestal gebruik maken van leenslippers!

Dag 8 & 9: Da Lat en de Datanla waterval

Twee dagen bracht ik door in Da Lat. De eerste dag was mega regenachtig en dus was ik al snel doorweekt. Heel veel van de stad heb ik daarom niet gezien, want in plaats van wandelen door de stad stapte ik een pedicuresalon binnen. Beste keuze ooit, want nu had ik de hele reis een vrolijk kleurtje op mijn teennagels!

Op de tweede dag in Da Lat nam ik 's ochtends een Grab taxi naar de Datanla waterval. Met een rodelslee bereikte ik de waterval. 's Middags regende het weer behoorlijk en deed ik rustig aan.



Ho Chi Minh City - Da Lat - Mekongdelta

Dag 10: reizen van Da Lat naar Hoi An

Een taxi, die ik via het hotel regelde, bracht me naar het vliegveld van Da Lat. Daar stapte ik op het vliegtuig naar Da Nang. De vlucht duurde een klein uurtje en voordat ik het weet stond ik in het midden van het land. Vanuit Da Nang pakte ik vervolgens een taxi naar Hoi An. Deze taxi had het hotel in Hoi An voor me geregeld.

  • Transport Vliegen met Vietnam Airlines Da Lat - Da Nang (€42,50)
  • Transport Taxi vliegveld Da Nang - Hoi An ($12)

Dag 11 t/m 15: Hoi An en An Bang beach

Vijf volle dagen spendeerde ik in Hoi An, want deze stad is tĆ© leuk! Het centrum, bomvol winkeltjes en lampionnen, is mega gezellig. Hier heb ik uren gespendeerd. Een andere fijne plek vlakbij Hoi An is An Bang beach. Ik pakte de fiets naar dit strand en heb hier twee dagen doorgebracht in het zonnetje op een comfortabel ligbed. 


Let op! Let tijdens het boeken van je accommodatie op dat je een accommodatie vlakbij of in het oude centrum boekt. Hoi An is namelijk veel groter dan dat, maar het oude centrum is het leuke en toeristische gedeelte. 

Dag 16: reizen van Hoi An naar HuƩ

Vanuit Hoi An nam ik een taxi naar het treinstation van Da Nang. Vervolgens stapte ik op de trein naar HuĆ©, die ik boekte via 12go.asia. Makkelijker is het om vanuit Hoi An de bus te pakken naar HuĆ©. Echter is de treinreis tussen Da Nang en HuĆ© super mooi, dus daar doe ik graag een beetje extra moeite voor! Nog mooier is het om de zogenaamde Hai Van Pass tussen Hoi An en HuĆ© op een motobike af te leggen. Dit doen veel backpackers en schijnt goed te doen zijn.

  • Transport Trein Da Nang - HuĆ© (€6,40)

Tip! Neem je ook de trein van Da Nang naar HuĆ©? Boek dan zitplaatsen aan de rechterkant van de trein. Aan deze kant heb je namelijk het mooiste uitzicht!

Dag 17 & 18: HuƩ (en reizen van HuƩ naar Hanoi)

Twee volle dagen verbleef ik in HuƩ en bezocht ik onder andere de Citadel en een van de grootste markten van Vietnam, de Dong Ba markt. In HuƩ boekte ik bij het kantoor van TheSinhTourist de nachtbus naar Hanoi. In de nacht van dag 18 op dag 19 reisde ik met de nachtbus naar Hanoi. Dit was niet mijn beste ervaring met bussen in Vietnam. Ik lag redelijk relaxed op een van de bedjes, maar toen maakte de bus een noodstop waarbij we schuin op de weg terecht kwamen...

  • Accommodatie Ik verbleef bij An Thai Homestay (€7,25 p.p.p.n.)
  • Transport Bus (TheSinhTourist) HuĆ© - Hanoi (300.000 ₫)
  • Activiteit Citadel HuĆ© (200.000 ₫)

HuƩ - Hoi An - Ninh Binh

Dag 19 & 20: Hanoi

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Het centrum van de stad is compact, maar er is genoeg te zien! Zo vind je er de train street, maar ook heel veel toffe markten en restaurantjes. Het hotel waar ik mijn eerste nachten in Hanoi verbleef is ook een vette aanrader. Mooie privƩkamers voor een prima prijs, maar vooral de eigenaresse is super! Ze regelde voor ons meerdere trips vanuit Hanoi en wist ook nog een flinke korting te fixen.

  • Accommodatie Ik verbleef mijn eerste nachten in Hanoi bij La Cascada House (€9,17 p.p.p.n.)

Dag 21: dagtrip naar Ninh Binh vanuit Hanoi

Ik bracht vier volle dagen door in Hanoi, maar maakte ook een paar tripjes vanuit deze stad. Mijn eerste dagtrip was naar de limestone rotsen van Ninh Binh. Ik bezocht een tempel, maakte een boottochtje door een prachtig landschap van gegroeide limestone rotsen en beklom een mega hoog uitzichtpunt. Ik had deze tour via het hotel geboekt.

  • Activiteit Dagtrip Ninh Binh (1.100.000 ₫)

Dag 22 & 23: tweedaagse cruise door Halong Bay vanuit Hanoi

Het tweede uitstapje dat ik maakte vanuit Hanoi was een tweedaagse cruise door Halong Bay met Le Theatre Cruises. Mijn hotel wist een mega luxe suite te boeken met een fixe korting! Het is een flinke hap uit je budget, maar vet is het zeker! Mocht je een cruise met overnachting te duur vinden, dan kun je ook een dagtocht naar Halong Bay maken. Ik zou wel opletten met het boeken van een cruise en vooral goed de reviews lezen: de goedkopere cruises zijn niet altijd even betrouwbaar en veilig.



Dag 24 & 25: Hanoi

De laatste dagen van mijn reis bracht ik door in Hanoi. De stad heeft genoeg te ontdekken en daarom waren deze twee extra dagen in de Vietnamese hoofdstad zeker niet overbodig! 


Hanoi - Hanoi - Halong Bay

Prijs van de accommodaties

Ik maakte deze reis samen met een vriendin. We kozen iedere nacht voor een privƩkamer (m.u.v. de overnachting in Mui Ne) en daarom zijn de prijzen van de accommodaties de prijs die je per persoon per nacht betaalt als je met z'n tweeƫn een privƩkamer deelt.

Vietnamese dong vs. euro

De prijzen hierboven staan in euro of Vietnamese dongen. De koers wisselt, maar €1 is gelijk aan iets meer dan 25.000 ₫. 

Vervoer regelen in Vietnam

Vervoer regelen in Vietnam kan op drie manieren: via internet, via je accommodatie of via een reisbureau. Mocht je voor de online optie willen gaan, dan is 12go.asia de beste website voor zowel bus- als treintickets. Vliegtickets zoek ik altijd via Google Flights

Daarnaast is Grab een onmisbare app voor het regelen van taxi's in Zuidoost-AziĆ«. Je kunt invullen waar je heen wilt en ziet meteen wat het gaat kosten. Ik voelde me altijd veilig in de Grab taxi's en daarnaast waren de ritjes heel betaalbaar. Via je accommodatie een taxi regelen is ook altijd een goede optie. 

Accommodaties boeken in Vietnam

Zelf boekte ik al mijn accommodaties bij Booking.com. Soms moest ik vooraf betalen, hiervoor heb je een credit card nodig. Maar ook (contant) betalen bij de accommodatie was vaak een mogelijkheid. Verder kun je bij Booking.com korting krijgen als je er vaker een accommodatie boekt. Ik werd Genius Level 2 tijdens mijn reis en kreeg daardoor vanaf dat moment bij bijna alle accommodaties 10% korting!

Als je wat vaker in hostels wilt verblijven, dan raad ik je hostelworld.com aan. Hier vind je ontzettend veel fijne en betaalbare accommodaties, inclusief reviews!

De reis aanpassen

Ik ben eigenlijk heel tevreden over mijn reisroute en de reisduur! We hebben lekker de tijd genomen om de bestemmingen echt te ontdekken. Mocht je minder dagen hebben, dan kun je op bestemmingen zoals bijvoorbeeld Hoi An, Hanoi, Da Lat en HuƩ een dagje minder doorbrengen.

De reis uitbreiden? Phong Nha Ke Bang Nationaal Park schijnt een erg mooie bestemming te zijn met mysterieuze grotten! Verder zijn de rijstvelden van Sapa ook een populaire bestemming.

Ik maakte de reis van zuid naar noord en zou jou willen aanraden om dit ook te doen. De bestemmingen in het noorden vond ik net wat leuker dan bijvoorbeeld Da Lat en Mui in het zuiden. Daarom vond ik het fijn om mijn reis af te sluiten in het noorden met de meest memorabele bestemmingen!

Ook op reis naar Vietnam?


Dit artikel bevat affiliate links