Luxe tweedaagse cruise met overnachting in Halong Bay in Vietnam: een aanrader?

De vraag "Wat was het leukste dat je deed tijdens je zesweekse reis door Vietnam en MaleisiĆ«?" is echt met geen mogelijkheid te beantwoorden, maar stiekem schiet de cruise door Halong Bay af en toe wel door mijn hoofd. En dit doordat het zĆ³iets anders was dan de rest van mijn reis! 

Over Halong Bay in Vietnam

Halong Bay, oftewel de Ha Longbaai, is een baai bij de Vietnamese stad Hįŗ” Long in het noorden van het land. De eilandengroep ligt in de Golf van Tonkin, nabij de grens met China. De baai kenmerkt zit door de duizenden kalkstenen (limestone) eilanden en kliffen die uit de turquoise zee oprijzen. Sinds 2012 is Halong Bay uitgeroepen tot Ć©Ć©n van de New 7 Wonders of Nature en het is daarom ook een absolute must tijdens je reis door Vietnam!

Halong Bay is het beste te verkennen met een cruise

Wat vooraf ging...

Dat we Halong Bay graag wilden bezoeken tijdens de reis door Vietnam, dat stond vast. Vanwege ons beperkte backpackersbudget leek een dagtrip vanuit Hanoi ons de beste optie. We boekten een hotelkamer voor drie nachten in Hanoi, terwijl onze vlucht naar Maleisiƫ pas vier nachten later zou gaan. Ons idee was: mocht de hotelkamer tegenvallen, dan konden we voor de overige nachten nog een ander hotel boeken. Echter was het een heerlijk hotel met een super lieve en behulpzame eigenaresse, dus wilden we nog vier nachten bijboeken. Helaas was dit niet mogelijk, omdat het hotel de komende dagen geen elektriciteit zou hebben. Shit, nu moeten we toch op zoek naar iets anders!

En toen was daar de eigenaresse van het hotel met de aanbeveling om een tweedaagse cruise naar Halong Bay te maken. We hadden nu toch geen slaapplek, dus we betaalden dan niet een nacht voor twee accommodaties. Zij beloofde ons dat ze een cruise voor een mooie prijs kon regelen. OkƩ, doen we dat! Rosie begon te bellen terwijl wij op de stoep voor het hotel wachtten. Niet veel later komt ze naar buiten om te vertellen dat alle normale kamers volgeboekt zijn. Oh nee! Ze doet ons het voorstel om een luxere suite te regelen voor $10 extra per persoon. Hiermee stemmen wij in, omdat we nu toch wel erg veel zin hebben in een nachtje op een cruise! Een paar minuten later komt we weer naar buiten, met de vraag of wij genoegen nemen met een vier sterren cruise? Uh, natuurlijk! Eigenlijk hadden we helemaal niet op een sterrencruise gerekend! Ze laat ons foto's zien van de suite die ze voor ons geboekt heeft en onze monden vallen wagenwijd open. Dit is echt niet normaal: zo luxe!


Onze suite en de eetzaal

Tweedaagse cruise door Halong Bay met Le Theatre Cruises

Met een luxe minivan van Le Theatre Cruises worden we al vroeg in de ochtend bij het hotel opgehaald. Tegen het middaguur komen we aan bij de haven. We trekken meteen veel bekijks, want we zijn de enige Westerse backpackers tussen heel veel chique-geklede Vietnamese toeristen. De grenzen zijn namelijk pas net open na Corona en ook de Vietnamezen mogen sinds lange tijd weer in eigen land reizen.

Met een grote speedboot worden we naar het cruiseschip gebracht dat iets verderop in de baai ligt. Jeetje, wat een luxe ding! We worden hartelijk onthaald met een drankje en het lunchbuffet wordt meteen geopend. Schalen vol lekkers staan er voor ons klaar: veel Vietnamees eten, maar ook wat Westerse dingen. 

Na de lunch ontdekken we onze suite. Onze mond valt open: doe effe normaaal! We hebben een enorm ruime suite met een balkon op de achterzijde van het schip, een bidet en een bad met uitzicht op het imponerende landschap! Heel veel tijd om te wennen aan de luxe hebben we niet, want de eerste activiteit staat op het programma: kanovaren! Mega leuk om over het water te dobberen terwijl je rond je heen imposante, begroeide rotsen en tientallen immense cruiseschepen ziet.

Het bad in onze suite en het zonnedek tijdens zonsondergang

De rest van de dag staan er nog wat andere activiteiten op het programma: happy hour met taartjes, een workshop spring rolls maken en ik ga uiteraard ook nog even in bad. Daarna is het tijd voor het avondeten. Ook niet normaal luxe! Vijf gangen met enorme hoeveelheden eten: veel vis, en een beetje vlees. Na het diner is er nog de gelegenheid om zelf inktvissen te vangen. Ik houd het echter bij toekijken.

De volgende ochtend gaat de wekker vroeg want ik wil de zonsopgang zien. En ik heb geluk: de zon komt een beetje van achter de wolken tevoorschijn. Ik kruip nog even terug in bed, maar niet voor lang want om 6.15 uur word ik verwacht bij de tai chi les - een privĆ©les blijkt het te zijn, want niemand anders doet mee! 

Na het ontbijt stappen we op de speedboot die ons naar kleinere, met de hand aangedreven, bootjes brengt. Hiermee varen we een tijdje door het mooie landschap en ontdekken we een grot. Vervolgens krijgen we nog een - erg vroege - lunch en varen we rond 11.00 uur weer terug naar het vaste land.

Een deel van het dinner en de grot

Wat kostte de cruise?

Het was een flinke hap uit ons budget: voor de suite betaalden we $342, dus $171 per persoon. Voor Vietnamese begrippen Ć©rg duur, maar eigenlijk vond ik het relatief gezien meevallen. We verbleven in een van de meest luxe suites met een balkon op de achterzijde van het schip; we hadden een badkamer met bad en een enorm raam wat uitzicht bood op de prachtige natuur; en het eten was ontzettend luxe. 

Lunch en diner op de eerste dag en ontbijt en lunch op de tweede dag waren inbegrepen in de prijs. Drankjes (die buiten proportioneel duur waren) waren niet inbegrepen. Verder waren alle activiteiten zoals het kanovaren en de boottocht door de grot ook inbegrepen in de prijs.

Is een tweedaagse cruise door Halong Bay een aanrader?

Ja! Het kost wat meer dan de gemiddelde activiteit die je zou ondernemen tijdens het backpacken, maar voor ons was het echt een hele unieke ervaring. Die luxe is meer dan welkom na een paar weken basic leven, en bovendien is Halong Bay met haar unieke landschap wonderschoon. Ook de overnachting op het water is wat mij betreft een dikke aanrader, omdat juist 's avonds en 's ochtends de baai erg rustig is. En misschien wel op z'n mooist tijdens zonsopgang en -ondergang!

Halong Bay tijdens zonsopgang

De beste manier om een cruise te boeken

De beste manier om een cruise te boeken is via je hotel of via een reisbureau. Zelf heb je geen idee welke aanbieders betrouwbaar zijn, en locals kunnen meestal ook nog een goede deal voor je scoren!

Locatie



Deze tweedaagse cruise samengevat

  • Ik maakte de cruise met Le Theatre Cruises en verbleef in de Le Theatre Suite
  • Tweedaagse cruise met Ć©Ć©n overnachting (van 12.00 uur tot 11.00 uur)
  • Activiteiten zoals kanovaren, tai chi les, een spring roll workshop en varen door een grot inbegrepen
  • Diner, ontbijt en 2x lunch inbegrepen, drankjes niet inbegrepen
  • Prijs: $342, geboekt door ons hotel

Wil jij ook naar Vietnam op reis?

    ✔ Vind goedkope vliegtickets naar Vietnam
    ✔ Boek een betaalbaar hotel of hostel in Vietnam
    ✔ Boek een complete pakketreis naar Vietnam
    ✔ Bestel een handige reisgids over Vietnam
    ✔ Bekijk alle tips voor reizen naar Vietnam

Dit artikel bevat affiliate links