Stedentrip naar Kuala Lumpur in Maleisië: 13x de leukste bezienswaardigheden en tips

Kuala Lumpur, vaak afgekort als KL, is de hoofdstad van Maleisië en is een populaire bestemming voor een stedentrip. De stad staat bekend om haar imposante architectuur, de vele winkelmogelijkheden en de diversiteit aan culturele bezienswaardigheden. Of je nu op zoek bent naar historische sites, moderne gebouwen of natuur, in Kuala Lumpur is er voor ieder wat wils! In dit artikel vertel ik je mijn tips voor de leukste bezienswaardigheden en plekjes, zodat je het meeste uit je stedentrip Kuala Lumpur kunt halen!

Ook een rondreis maken door Maleisië? Bekijk hier mijn route voor 2 tot 3 weken!

Inhoudsopgave

    1. Merdeka Square
    2. Petronas Twin Towers 
    3. Batu Caves
    4. Thean Hou Tempel
    5. Masjid Jamek
    6. Botanische tuinen
    7. Centrale markt
    8. Jalan Alor
    9. De KL Tower
    10. Souvenirs shoppen in Petaling Street
    11. Street art spotten
    12. Dagtrip naar Malakka vanuit Kuala Lumpur
    13. De skyline bewonderen vanuit je bed

1. Merdeka Square 

Merdeka Square, ook wel bekend als Dataran Merdeka, is het historische centrum van Kuala Lumpur. Hier werd in 1957 de onafhankelijkheid van Maleisië uitgeroepen. Op het plein staan diverse historische gebouwen, waaronder het oude stadhuis en het oude gerechtsgebouw. Daarnaast vind je er een vlaggenmast van maar liefst 90 meter: een van de hoogste ter wereld!

De architectuur op Merdeka Square is niet zoals je in Azië zult verwachten

2. De Petronas Twin Towers

Je kent ze vast wel. De Petronas Twin Towers is waarschijnlijk het meest iconische gebouw van Kuala Lumpur. Deze twee torens zijn de hoogste gebouwen van Maleisië en stonden tussen 1998 en 2004 zelfs op de eerste plaats van de hoogste gebouwen ter wereld! Bezoekers kunnen de lift nemen naar de observatiedekken op de 86e en de 42e verdieping voor een prachtig uitzicht over de stad. 

Een bezoek aan de Petronas Twin Towers kost 80 RM (~ €17).

3. De Batu Caves

De Batu Caves zijn een van de populairste toeristische attracties in Kuala Lumpur. En misschien wel een van mijn favorieten. In de grotten vind je een complex van hindoeïstische tempels. De belangrijkste grot, de Temple Cave, is de thuisbasis van een beeld van Lord Murugan, de god van de oorlog. Bezoekers moeten 272 felgekleurde treden beklimmen om de tempels te bereiken, maar dat is zeker de moeite waard dankzij de prachtige uitzichten en de unieke ervaring. Let wel op: er zitten honderden apen op de trappen die zeker niet bang zijn voor toeristen. Voor je het weet hangen ze in je broek of pakken ze je spullen af. Berg je spullen daarom goed op en loop met een groepje de trappen op en af.

Je kunt de Batu Caves gratis bezoeken.

Tip! Bij de Batu Caves moet je je schouders en benen bedekken. Neem daarom bijvoorbeeld een sarong mee of trek bedekkende kleding aan.

Ik vond de Batu Caves een van de hoogtepunten van Kuala Lumpur!

4. Thean Hou Tempel

Nog zo'n pareltje. De Thean Hou Tempel is een van de grootste Chinese tempels buiten China. De boeddhistische tempel is gewijd aan de godin van de hemel, Thean Hou, en geeft je - dankzij de ligging op een heuvel - een geweldig uitzicht op de stad. De tempel is prachtig versierd met ontelbaar veel gele en rode lampionnen en biedt een rustige oase in het drukke stadsleven. Je kijkt er je ogen uit!

Je kunt de Thean Hou Tempel gratis bezoeken.

De Thean Hou Tempel is prachtig versierd

5. Masjid Jamek 

De moskee Masjid Jamek is een van de oudste moskeeën in Kuala Lumpur. De moskee werd gebouwd in 1909 en is gelegen aan de rivieren Klang en Gombak. Het gebouw is prachtig versierd met kleurrijke beelden en ornamenten en biedt bezoekers een unieke inkijk in de Islamitische cultuur en religie. Een bezoekje waard dus!

Je kunt de Masjid Jamek gratis bezoeken.

Leuk feitje! Bovenstaande drie bezienswaardigheden zijn gebedshuizen van drie verschillende godsdiensten. Kuala Lumpur heeft een grote diversiteit aan godsdiensten. De drie grootste daarvan zijn de islam, boeddhisme en hindoeïsme.

6. De botanische tuinen 

De botanische tuinen van Kuala Lumpur, ook wel bekend als de Taman Botani, zijn een prachtige oase in het drukke stadsleven. Je vindt er vele soorten planten en bloemen, waaronder tropische bomen, cactussen en orchideeën. Een fijn plekje om even tot rust te komen.

Je kunt de botanische tuinen gratis bezoeken.

7. De centrale markt

De centrale markt - ook wel bekend als Central Market of Pasar Seni - is een geweldige plek om te winkelen en te eten. De markt biedt een grote variëteit aan souvenirs, kunstwerken, kleding en andere handgemaakte producten. Het opvallende blauw-witte gebouw dateert uit 1888 en is het bekijken waard. Zelf heb ik eindeloos gesnuffeld bij alle souvenirwinkeltjes en at ik een heerlijk broodje in de food court! De food court is trouwens echt een aanrader. Heerlijk betaalbaar eten en je hebt super veel keus!

Souvenirs in Central Market

8. Jalan Alor

Jalan Alor is een straat in het hart van Kuala Lumpur en staat bekend om zijn uitgebreide keuze aan lekkere streetfood en lokale gerechten. De straat ligt in de buurt van het populaire Bukit Bintang-gebied en is een veelbezochte plek door zowel toeristen en locals. 's Avonds wordt de straat verlicht door talloze neonreclames en lampionnen, waardoor er een gezellige en levendige sfeer hangt. Je kunt hier allerlei soorten eten vinden, van Chinese gerechten tot Indische specialiteiten en Malay streetfood. De prijzen zijn meestal zeer betaalbaar, waardoor het een goede optie is voor de backpacker. Jalan Alor is een echte aanrader voor degenen die op zoek zijn naar een unieke eetervaring en een smaak van de lokale cultuur!

9. De KL Tower

De KL Tower, ook wel bekend als de Menara Kuala Lumpur, is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Kuala Lumpur. De toren si met zijn 421 meter een van de hoogste punten in de stad en biedt een onvergetelijk panoramisch uitzicht over Kuala Lumpur. Je kunt naar de top van de toren gaan voor een waanzinnig uitzicht vanaf de observation deck of je kunt genieten van een diner in de skybox restaurant.

Een ticket naar het observation deck kost 49 RM (€10).

Petaling Street en de KL Tower

10. Souvenirs shoppen in Petaling Street

Niet zo heel ver van de Central Market vind je Petaling street: dé plek voor het shoppen van leuke souvenirs. Je vindt er echt van alles: van zonnebrillen tot neppe designer shirts en van tassen tot snacks. De prijzen zijn betaalbaar en onderhandelen is zeker mogelijk. Een gezellige straat met een fijne sfeer!

11. Street art spotten

Ben je gek op street art? Dan zit je in Kuala Lumpur goed! Door de hele stad vind je talloze kunstwerken. De meest grote en felgekleurde exemplaren vind je in Jalan Alor KL Street Art 1 en Jalan Alor KL Street Art 2.

Zelfs de grond is beschilderd in Jalan Alor!

12. Dagtrip naar Malakka vanuit Kuala Lumpur 

Een dagtrip naar Malakka, ook wel bekend als Melaka, is een must als je Kuala Lumpur bezoekt. Sommige toeristen verblijven liever een of twee nachtjes in Malakka, maar ik vond de dagtrip die ik maakte echt ideaal! Malakka is een historische stad aan de westkust van Maleisië en staat bekend om de architectuur, culturele bezienswaardigheden, vette street art en het heerlijke eten. Het stadje heeft Nederlandse invloeden zoals het 'Stadhuys' en sommige gebouwen zijn gemaakt met stenen uit Zeeland. Mega leuk om te bekijken, maar na een middagje had ik het plaatsje wel gezien.

Er zijn verschillende manieren om Malakka te bereiken, zoals de bus of de trein. Ik kocht voor een paar euro een enkeltje voor de bus en dat beviel goed. De stoelen in Maleisische bussen zijn zó ruim en comfortabel. Na drie uurtjes kwam ik aan in Malakka maar eigenlijk wilde ik nog helemaal niet opstaan, haha. Een busticket kopen kun je doen op het mega grote busstation Terminal Bersepadu Selatan (TBS) in Kuala Lumpur of online via busonlineticket.com (aanrader deze) of 12go.asia. Een ticket voor de terugweg kun je ook kopen op het busstation van Malakka. 

Malakka is een leuke bestemming voor een dagtrip

13. De skyline bewonderen vanuit je bed

Een van de beste manieren om de skyline van Kuala Lumpur te bewonderen is gewoon vanuit een hotelkamer. Er zijn vele hotels gevestigd in wolkenkrabbers die een prachtig uitzicht bieden over de stad. Sommigen beschikken zelfs over een rooftop pool! Voor maar €25 per nacht sliep ik in een hotel met rooftop pool en een waanzinnig uitzicht op de KL Tower!

Een nachtje in dit hotel (€25 per nacht) is zeker een aanrader!

Praktische tips voor een bezoek aan Kuala Lumpur

  • In Maleisië betaal je met de Maleisische Ringgit (RM). Vijf RM is ongeveer één euro.
  • Het openbaar is erg goed in Kuala Lumpur en dit is dan ook de beste manier om je te verplaatsen! De metro (rapid KL en LRT), de monorail en stoptrein (KTM) neem je voor een paar Maleisische Ringgit. Verder zijn de Grab taxi's een ideale en mega betaalbare manier om je door de stad te verplaatsen. 
  • Maleisië heeft een tropisch regenwoudklimaat. Dit betekent het hele jaar door aangename temperaturen variërend tussen de 21° en 32° Celsius. Lekker warm dus!
  • Goed om te weten: een van de grootste religies in Maleisië is de islam. Je kunt je zomerkleding gewoon dragen in de stad, maar neem bedekkende kleding mee als je gebedshuizen wilt bezoeken.
  • Maleisië is iets duurder dan landen zoals Thailand en Vietnam, maar toch nog erg betaalbaar. Zo betaalde ik voor een Grab taxi van 15 minuten zo'n €5 en voor een busrit van 4 uur naar Malakka €4. 
  • Bus- en treintickets voor Maleisië boek je gemakkelijk via busonlineticket.com of 12go.asia. Vooral die eerste website heb ik zelf erg veel gebruikt. 


Locaties


Overnachten in Kuala Lumpur

Tijdens mijn eerste keer in Kuala Lumpur overnachtte ik bij MS Boutique hotel. Een hip en betaalbaar hotel, middenin de stad. Ik voelde me echter niet echt veilig in de buurt rondom het hotel en zou 'm daarom niet meteen aanraden. In de wijk Chinatown voelde ik me stukken beter en daarom raad ik je aan daar een accommodatie te zoeken.

Tijdens mijn tweede bezoek boekte ik een hotelkamer van Ceylonz KLCC in een wolkenkrabber met uitzicht op de KL Tower. Voor maar €25 per nacht had ik een waanzinnig uitzicht en kon ik gebruik maken van een zwembad op de 28e verdieping! Dikke aanrader dit. 

Tip! Ik boek mijn accommodaties altijd via Booking.com. Vaak kun je dan gratis annuleren! Ook zijn er verschillende Genius Levels met bijbehorende kortingen. Boek je vaak accommodaties? Dan kom je steeds een level hoger!

Reizen naar Kuala Lumpur

Reis je met het vliegtuig naar Kuala Lumpur, dan land je op vliegveld KLIA1 of KLIA2. Je kunt vervolgens met de trein, bus of Grab taxi naar de stad. De bus is de goedkoopste optie en doet ongeveer een uur over de reis. Tickets voor het openbaar vervoer kun je op het vliegveld kopen of online via busonlineticket.com of 12go.asia