Wandelen naar de Karlsbaderhütte en Laserzsee in de Lienzer Dolomieten

De Lienzer Dolomieten in Oostenrijk is een walhalla voor wandelaars, klimmers en fietsers. Er zijn talloze wandelpaden en trektochten door de bergen, maar een van de meest populaire routes is de wandeling van de Dolomitenhütte naar de Karlsbaderhütte bij de Laserzsee. Deze wandeling voert door een adembenemend berglandschap met prachtige panorama's! Tijdens mijn vakantie in de regio waagde ik me aan deze wandeling. Het is een pittig stukje wandelen, maar je wordt aan het einde van de tocht wel beloond met de felblauwe Laserzsee!

De Lienzer Dolomieten zijn prachtig!

De Lienzer Dolomieten

De Lienzer Dolomieten is een ruige bergketen in Oost-Tirol in Oostenrijk en ligt vlakbij de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. De Lienzer Dolomieten zijn bekend om hun unieke steenformaties en spectaculaire uitzichten. Het gebied is een populaire bestemming voor wandelaars en bergbeklimmers dankzij de talloze wandelpaden en klimroutes. Daarnaast kun je er wintersporten!

De wandeling samengevat

  • Startpunt: 1600 meter
  • Hoogste punt: 2240 meter
  • Hoogtemeters: 640 meter
  • Duur: 5 uur
  • Afstand: 12 kilometer
  • Een goede conditie is een must

Links de Dolomitenhütte, rechts de Laserzsee

Wandelen van de Dolomitenhütte naar de Laserzsee

De wandeling begint bij de Dolomitenhütte: een spectaculaire hut 'geplakt' tegen de bergen, gelegen op een hoogte van ongeveer 1600 meter. Je kunt hier overnachten in een kamer met waanzinnig uitzicht op de bergen! Heb ik zelf niet gedaan, maar de foto's liegen er niet om.

De wandeling die ik maakte leidt door een adembenemend berglandschap, langs imposante rotsformaties en prachtige uitzichten op de omliggende bergen. De route is goed gemarkeerd en geschikt voor wandelaars met enige wandelervaring. Je kunt kiezen voor een grindpad (beetje saai maar wel makkelijker) of het wat ruigere natuurpad. Beiden zijn goed te doen en ongevaarlijk, maar houd er wel rekening mee dat je de hele tijd aan het stijgen bent. Daardoor vond ik de wandeling soms best zwaar. Een goede conditie is dus een must!

De wandeling duurt ongeveer 5 uur en is 12 km lang (heen en terug samen). De Karlsbaderhütte op 2239 meter is het doel van de wandeling en dat bereik je na ongeveer 6 kilometer. De hut is gelegen naast de Lazerzsee: een mega blauw meertje! Het is een fijne plek voor een Oostenrijkse snack en een drankje met waanzinnige uitzichten.

De Karlsbaderhütte

Bereikbaarheid

Het startpunt van de wandeling is met de auto te bereiken. Je kunt naar de Dolomitenhütte navigeren en daar parkeren. Let wel op: neem contant geld mee want voor het laatste stukje van de weg betaal je €8.

Parkeerplaats Dolomitenhütte
Dolomitenstraße