Skiën in de zomer: het kan op de Hintertuxer Gletscher in Oostenrijk

Alle wintersportliefhebbers opgelet! Wist je dat je ook kunt skiën en snowboarden in de zomer?! En nee, ik heb het niet over Nieuw-Zeeland, maar over een gebied op zo'n 1000 kilometer van Nederland vandaan. Eerder schreef ik al over zomerskiën in het Noorse Fonna Glacier Resort, maar ook in Oostenrijk kun je in de zomer 'wintersporten'. De Hintertuxer Gletscher in Tirol is namelijk het hele jaar door geopend.

Tijdens mijn bezoekje aan de Hintertuxer Gletsjer in juli waren er maar liefst 6 pistes geopend!

Over de Hintertuxer Gletscher

De Hintertuxer Gletscher is een van Europa's grootste gletsjer-skigebieden waar het hele jaar door geskied en gesnowboard kan worden. Hintertuxer Gletscher behoort tot het skigebied Zillertal 3000, waar ook bekende wintersportplekken zoals Mayrhofen onder vallen. Het gebied is erg groot en door de hoge ligging ontzettend sneeuwzeker. Niet gek dus dat het in dit skigebied erg druk kan worden als de sneeuwconditie in omliggende gebieden afneemt. De pistes in het skigebied zijn heerlijk breed, maar wel redelijk pittig en daarom is de Hintertuxer Gletscher minder geschikt voor de beginnende skiër.

Vanuit de Sommerbergalm in het dopje Hintertux (op 2100 meter hoogte) starten de gondels. Vanuit daar nemen de gondelbanen je mee naar de eeuwige sneeuw en de geweldige uitzichten. Vooral vanuit de Gletscherbus III naar de Gefrorene Wand heb je een waanzinnig zicht op de Zillertaler Alpen. De Gefrorene Wand ligt op maar liefst 3250 meter hoogte en biedt een spectaculair zicht op de omliggende (Italiaanse) bergtoppen.  

Kosten voor een dag skiën op de Hintertuxer Gletscher

Het is aan te raden om je skidag vroeg te beginnen, omdat de sneeuwcondities in de ochtend het beste zijn. Een skipas voor één dag vanaf 8.00 uur kost je in de zomer €49. Materiaal kun je huren bij de Intersport bij het dalstation. Een complete set met skischoenen, ski's en stokken huur je vanaf €28,80 per dag. Parkeren kan vlakbij het dalstation en is gratis. 

Totale kosten voor één dag skiën voor een volwassene: vanaf €77,80

Tips voor zomerskiën op de Hintertuxer Gletscher

  • Begin je dag vroeg! Zeker wanneer je in juli of augustus wilt gaan skiën op de gletsjer kan de sneeuwconditie in de middag flink afnemen. 's Ochtends zijn de pistes dus het allerfijnste! De eerste gondel gaat om 8.15 uur.
  • Ondanks dat je gaat skiën in de zomer is het toch best fris op de pistes. Ik raad je daarom aan om gewoon je skipak aan te trekken. Thermokleding was naar mijn mening niet nodig. Leg je korte broek en slippers trouwens wel in de auto, want zodra je weer terug bent in het dal kan het zomaar 30 graden Celsius zijn!


Tijdens mijn ochtend skiën was het heerlijk zonnig

Mijn ervaring met zomerskiën op de Hintertuxer Gletscher

Wanneer was jij er?

Ik ging een ochtend skiën op de Hintertuxer Gletscher in juli 2018. 

Hoe was de sneeuwconditie?

Ik begon de dag vroeg en merkte dat de sneeuwconditie toen nog prima was. Vanaf een uur of 11.30 nam de sneeuwkwaliteit erg af en rond 12.00 uur was de sneeuw naar mijn mening té slecht. Ik was er wel op een erg zonnige dag, dus misschien dat de sneeuw op een bewolkte dag langer goed blijft. En je blijft natuurlijk merken dat je in de zomer aan het skiën bent: er is al lange tijd geen verse sneeuw gevallen en daardoor ontstaan er zowel stukken met papsneeuw als ijzige stukken. 

Zijn er veel pistes open?

Ja! Ik vond dat er verbazingwekkend veel pistes open waren. Toen ik er eind juli was, waren er zo'n 6 pistes open, waarvan 2 blauwe en 4 rode. De liften varieerden tussen sleepliften, gondels en stoeltjesliften. De pistes zijn niet ontzettend lang, waardoor je tijdens een paar uur skiën wel vaker dezelfde piste zal moeten nemen. 

Zijn de pistes lastig?

Zelf vond ik de moeilijkheid van de pistes erg meevallen. De meeste stukken zou ik als rood markeren. Wel is de sneeuwconditie soms wat minder, waardoor er stukken met papsneeuw zijn, maar ook ijzige stukken. Als je een beginnende skiër of snowboarder bent zou ik het daarom niet aanraden om in de zomer te gaan skiën op de Hintertuxer Gletscher.

Was het druk op de pistes?

Nee, dat vond ik heel erg meevallen. Ik heb geen een keer in de rij gestaan voor een skilift en ook op de pistes was het lekker rustig.

Is het aan te raden om met kinderen te zomerskiën?

Als de kinderen de techniek goed onder de knie hebben, dan kun je ze gerust meenemen. Omdat de sneeuwconditie niet fantastisch is en er ijzige stukken en stukken met papsneeuw zijn, kan het skiën soms best zwaar en lastig zijn. Ik zou het daarom niet aanraden om met onervaren kinderen te gaan skiën op de Hintertuxer Gletscher in de zomer.

Is er een restaurant geopend in de zomer?

Ja, er is één restaurant op de gletsjer waar je terecht kan voor een drankje en een hapje. Ikzelf heb daar een colaatje gedronken na een paar uur skiën. 

Moet ik van tevoren tickets bestellen en materiaal reserveren?

Nee, dit is niet nodig. Je kunt je skipas kopen bij een loket onderaan de gondel en ook je materiaal hoef je niet te reserveren. 

Is het het geld waard?

Ik vond het skiën in de zomer érg bijzonder. Ik ben ontzettend fan van wintersport en grijp daarom elke kans aan om mijn ski's aan te klikken. Het was best gek om na een ochtend in je skipak terug te komen bij de auto waar het 25+ graden Celsius was. De ervaring is dus ontzettend leuk, maar er hangt wel een flink prijskaartje aan. Voor een paar uurtjes betaal je zo €80 en dat is natuurlijk flink. Echter vind ik het het geld zeker waard. Ben je een echte wintersportfanaat? Dan moet je gewoon een keer in de zomer geskied hebben!

Verder kun je het skiën ook combineren met een 2 uur durende rondleiding door de gletsjer. Het ticket voor de gondels naar het beginpunt van de tocht is inbegrepen in je skipas. Voor €26 boek je een tocht door de gletsjer en loop je door meters hoge ijsspleten. Aan het einde van de tocht vaar je zelfs nog een stukje door de gletsjer!

Het uitzicht van de gletsjer op het ruige Zillertal is waanzinnig

Praktische informatie

Overnachten

Wil je dichtbij de Hintertuxer Gletscher verblijven, dan kun je het beste een accommodatie in Hintertux of het voorliggende dorpje Tux boeken. Ikzelf verbleef op de prachtige camping Hell in Fügen. Vanaf daar was het nog 45 minuten rijden naar de Hintertuxer Gletscher.

Prijzen

Een dag skiën (skipas + materiaal) kost je zo'n €80. Actuele prijzen van de skipassen en tarieven voor jongeren en kinderen check je hier.

Locatie


Bereikbaarheid

Hintertux is enkel te bereiken via een bochtige bergweg door het Tuxertal. Deze weg wordt in de winter soms afgesloten als er teveel sneeuw valt. Wanneer je het dorp Hintertux voorbij rijdt, rijd je vanzelf tegen het dalstation van de Sommerbergalm gondel aan. Er ligt een ondergrondse parkeergarage en een grote parkeerplaats direct naast het dalstation. Ook kun je in Hintertux parkeren en vervolgens de gratis pendelbus naar het dalstation nemen. Verder kun je een dagtrip naar de Hintertuxer Gletscher vanuit Innsbruck maken. Hintertux ligt op 1 uur en 20 minuten rijden van Innsbruck vandaan. 


Meer lezen over zomerskiën?
Dit artikel bevat affiliatie links