Zomerskiën in het Fonna Glacier Ski Resort in Noorwegen

Wintersport vind ik misschien wel de allerleukste vakantie. Skiën vind ik namelijk heerlijk en ik doe het dan het liefst ook zo vaak mogelijk per jaar. Daarom klikte ik tijdens een geweldige roadtrip door Noorwegen in juli mijn ski's onder om me een dagje te vermaken in een zomerskigebied.

Het uitzicht vanaf de top van de pistes

Hoe bereik je Fonna Glacier Ski Resort

Ik verbleef 6 dagen in de regio Odda, waar ik de hike naar de Trolltunga liep, enorme watervallen bezocht én dus een middag ging skiën! Het zomerskigebied dat ik bezocht is het Fonna Glacier Ski Resort. Het is gelegen op 30 minuten van het plaatsje Jondal en 2,5 uur rijden vanaf Bergen. De weg naar het skigebied is een tolweg en kost je 100 NOK per voertuig.

Daarnaast is het skigebied met de bus te bereiken vanaf Bergen, Herand en Jondal van 25 juni tot en met 12 augustus. Het is dus mogelijk om een dagtrip vanuit Bergen te maken! De bus L.982 van Jondal naar Fonna vertrekt om 9.55 uur vanuit Jondal en zal om 15.40 uur weer vanuit Fonna terugrijden naar Jondal en is dus een prima optie als je in Jondal verblijft en een dagje wilt gaan skiën of snowboarden.

Voor de sleeplift moest ik meestal een paar minuten wachten en op de piste was het erg rustig

Over Fonna Glacier Ski Resort

Fonna is gelegen op 1200 meter boven zeeniveau op de Folgefonna gletsjer midden in de regio Hardanger. 's Winters valt er zo'n 12 meter sneeuw en vanaf eind maart beginnen ze met de skilift uitgraven zodat er van april tot en met september geskied kan worden. Bizar, toch?! Ben je benieuwd hoeveel meter sneeuw er op dit moment lig? Check dan even deze site.

Er is 1 sleeplift in Fonna die je naar de top van 3 pistes en een fun park brengt. Naast skiën, snowboarden en langlaufen, worden er ook hikes over de gletsjer georganiseerd. 

Prijzen

De gletsjer hike kost je 890 NOK en dat is omgerekend zo'n €77. Een liftpas voor 1 dag kost 325 NOK voor 7 tot en met 15 jaar en 65-plusser (ongeveer €28) en 395 NOK voor 16 tot en met 64 jaar (ongeveer €34). Je koopt je liftpas hier. Een ski- of snowboarduitrusting voor 1 dag (schoenen, helm en materiaal) kost je als volwassene 330 NOK (ongeveer €28). Voor kinderen kost dit 250 NOK (ongeveer €22).

Mijn ervaring

Zelf heb ik in juli 2016 hier een paar uur geskied en ik vond het geweldig! Ik had me er weinig bij voorgesteld en had dus gewoon een spijkerbroek aan, maar ik zou je zeker aanraden om je skipak aan te trekken. Het was namelijk heel erg koud! Deze kou vergat ik eigenlijk snel door het waanzinnige uitzicht. Wanneer je aan de top van de sleeplift bent, heb je een fantastisch zicht op de Noorse fjorden, de Noord Zee en helderblauwe smeltwatermeren.

De sneeuwconditie viel mij helemaal niet tegen. Ik had verwacht dat de sneeuw wel een beetje papperig zou zijn, omdat ik er in juli was en het in het dal zo'n 18 graden was. Integendeel, de sneeuw was echt helemaal prima. Het blijft er dan ook erg koud op de gletsjer, wat natuurlijk top is voor de staat van de sneeuw. De sneeuw ligt dan ook tot ver het dal in. Wanneer je vanuit Jondal de weg naar Fonna neemt, dan zul onderweg ook nog wel wat hopen sneeuw tegenkomen. Als je vroeg in het seizoen bent, is de kans zelfs groot dat je langs meters hoge muren sneeuw naar het skigebied moet rijden.

Onderweg naar Fonna zul je prachtige smeltwatermeertjes tegen komen

Lees ook: Skiën in de zomer op de Oostenrijkse Hintertuxer Gletscher

Er is dus 1 sleeplift die je naar de top van 3 pistes en een fun park brengt. Zelf sla ik fun parken over en dus bleven er 3 pistes voor mij over. Deze pistes zijn niet erg lang, in totaal is er zo'n 5 kilometer aan piste. Na een middagje skiën was het voor mij dus wel genoeg geweest, maar ik had dit zeker niet willen missen, want wat was dit een geweldige ervaring.

Het is onvoorstelbaar om eind juli zoveel sneeuw te zien! Het was mijn eerste keer skiën in een zomerskigbied, maar ik hoop dat er nog vele zomers waarin ik mijn ski's onderklik zullen volgen. Wanneer jij ook fan bent van wintersporten, dan zou ik een dagtrip naar Fonna zeker aanraden. Het gebied is natuurlijk klein en de prijs is niet mis, maar het is een waanzinnige ervaring.

Locatie



Dit artikel bevat affiliate links