Planning en route: 3 weken Zuid-Noorwegen roadtrip met caravan

Noorwegen is een van mijn favoriete Europese landen. Zeg je Noorwegen, dan zeg je natuur. Het is het land van de enorme watervallen, prachtige fjorden, uitdagende wandelingen en ruige bergketens.

In juli 2016 maakte ik in 3 weken tijd een rondreis door Zuid-Noorwegen. Hierbij bezocht ik de steden Oslo, Bergen en Stavanger, liep ik de hike naar de Trolltunga en de hike naar de Preekstoel, ging ik skiën in een zomerskigebied, bezocht ik meerdere watervallen en een gletsjer. In totaal reed ik deze 3 weken zo'n 4500 kilometer!

Noorwegen is een fantastisch land voor een roadtrip

Ik maakte deze rondreis met de auto en caravan en daarop heb ik dit artikel ook gebaseerd. Ik noem de campings waar ik verbleef, maar mocht jij nou niet met een caravan willen reizen, dan kun je deze route ook aanhouden en een hotel of hutje zoeken in de buurt van waar de campings liggen.

Zuid-Noorwegen is goed te doen met een caravan, zo lang je op de grote wegen blijft. Houd daarom altijd een wegenkaart bij de hand en mijd de kleinere wegen. Bij de ANWB bijvoorbeeld kun je wegenkaarten halen waarop duidelijk vermeld wordt welke wegen je wel en niet met een caravan kunt betreden. Alle campings die beschreven zijn in dit artikel zijn goed te bereiken. Daarnaast beschikken alle campings over een stroomaansluiting, drinkwater en sanitair. De meeste campings hebben ook WiFi ter beschikking.

Op de kaart hieronder heb ik mijn route ingetekend. Het beginpunt van deze reis was Kristiansand in het zuiden van Noorwegen en vervolgens maakte ik de reis met de klok mee. De zwarte pins zijn de verblijfslocaties, de groene pins zijn de bezienswaardigheden. Hieronder heb ik per dag beschreven wat ik heb gedaan. Natuurlijk kun je de route en activiteiten die ik deed helemaal aanpassen! Ik verbleef bijvoorbeeld 6 dagen in de omgeving van Odda, maar misschien vind jij dit wel veel te lang? Dan kun je er voor kiezen om de rondreis in te korten of een andere plek langer te bezoeken.

Dag 1 en 2: Rijden naar Hirtshals

De eerste 2 dagen rijd je vanuit huis richting Hirthals, het noordelijkste puntje van Denemarken. Dit is ongeveer 1000 kilometer en daarom doe je er met auto en caravan 2 dagen over. Rijd op de eerste dag zo ver mogelijk en zoek tegen het einde van de middag van dag 1 een camping langs de weg. De tweede dag leg je de laatste kilometers af en 's avonds overnacht je op camping Hirtshals. 

Afstand: ~1000 kilometer
Camping Hirtshals in Hirtshals (Denemarken)

Dag 3: Overvaren van Hirtshals naar Kristiansand

De derde dag vaar je van Hirtshals naar Kristiansand (Noorwegen). Zorg dat je dit van tevoren geboekt hebt, zodat je zeker weet dat je een plekje hebt aan boord. Boeken doe je hier. Nadat je bent overgevaren, rijd je naar camping Sandes is Mandal: een gezellige camping in de bossen. 

Afstand: 138 kilometer varen, 45 kilometer rijden
Camping Sandnes in Mandal

De ferry en camping Sandnes

Dag 4: Rijden naar Preikestolen

Vandaag rijd je van Mandal naar de Preikestolen camping in Jørpeland. Onderweg zul je prachtige fjorden tegenkomen. 

Afstand: 240 kilometer
Preikestolen camping in Jørpeland

Dag 5: Stavanger bezoeken

Stavanger is het centrum van de olie-industrie van Noorwegen. Het is bekend geworden door de straatjes met witte huisjes en cruiseschepen die in deze stad aanmeren. In 2008 is Stavanger uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa en terecht, want het kent een groot aantal culturele evenementen en musea. Daarnaast is het ook een gezellige studentenstad met een sfeervol oud centrum en vele leuke restaurantjes en winkels.

Vanaf de Preikestolen camping is het zo'n 33 kilometer naar Stavanger wanneer je door de Ryfast tunnel gaat. Een andere - veel leukere - optie is om te rijden naar Tau (15 kilometer). Hier parkeer je je auto en vaar je over naar Stavanger. Je zit dan ongeveer 20 minuten op de ferry en dit kost je €7-€10.

Stavanger en de ferry vanaf Tau

Dag 6: Preikestolen hike

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Zuid-Noorwegen is de Preikestolen, in het Nederlands ook wel de Preekstoel genoemd. Deze ligt 604 meter boven het Lysefjord en de tocht naar boven is één van de bekendste bergwandelroutes in Noorwegen. De belangstelling voor Preikestolen neemt elk jaar toe en in 2017 bezochten meer dan 300.000 natuurliefhebbers de bijzondere rotsformatie! In zo'n 1,5 uur wandel je naar de top. Met een hoogteverschil van 500 meter en een lengte van 8 kilometer valt deze tocht in de categorie 'matig zwaar'. Ik vond deze tocht echter heel goed te doen en denk dat bijna elke toerist deze wandeling wel aan zou kunnen.

In zo'n 5 minuten rijd je van de camping naar het beginpunt van de hike, dus wanneer je niet vies bent van wandelen, zou je er voor kunnen kiezen om deze 4,2 kilometer ook te lopen.

Zie je deze tocht wel zitten? Begin dan erg vroeg! Ik begon om 7.00 uur aan deze wandeling en kon daarom in alle ruimte omhoog lopen. De terugweg, waar ik een uurtje later aan begon, was daarentegen al super druk!

Meer info? Alles over de hike naar de Preekstoel!

Tijdens mijn wandeling naar de Preikestolen was het helaas erg mistig

Dag 7: Rijden naar Odda

Op dag 7 is het weer tijd om de rondreis voort te zetten. Je rijdt deze dag richting Odda, een gezellige plaats in de provincie Hordaland. Odda is bekend van de gekleurde huisjes aan het fjord. Onderweg zul je weer prachtige landschappen tegenkomen en ook zal je een klein stukje moeten overvaren. Aan het einde van de reis zul je op camping Eikhamrane in Måge uitkomen. Een kleine, basic camping gelegen aan de rand van het fjord Sørfjorden.

Aftstand: 206 kilometer
Camping Eikhamrane in Måge


Dag 8: Buerbreen gletsjer

Op 21 kilometer van camping Eikhamrane vandaan ligt het beginpunt van de Buerbreen wandeling. In zo'n 2 uur hike je naar de voet van de Buerbreen gletsjer, dat een zijtak van de Folgefonna gletsjer is. Onderschat deze hike zeker niet. Hij is vrij pittig door de hoogtemeters. Er zijn zelfs touwen bevestigd onderweg waarmee je omhoog moet klimmen. Verder loop je ook stukken door bos en zijn er verschillende korte (hang)bruggen die je moet trotseren. Een erg leuke en uitdagende, maar niet te lange wandeling dus. Zorg wel dat je stevige schoenen draagt. Wanneer het koud is, raad ik je het ook aan om een regenjas mee te nemen. Je loopt namelijk een stuk langs een wilde rivier en daardoor word je best wel nat.

Meer info? De Buerbreen gletsjer wandeling: mijn ervaring en tips

Odda, de Espelandsfossen, de Låtefossen en de hike naar de Buerbreen

Dag 9: Låtefossen

De Latefössen is de drukbezochte toeristische 'tweeling-waterval'. In twee afzonderlijke stromen komt hier van een hoogte van 165 meter een enorme hoeveelheid smeltwater naar beneden. Aan de onderkant van de waterval, net voor de oude stenen boogbrug, komt de waterval samen en stroomt het onder de brug door in de rivier Grønsdalslona. De waterval is erg toeristisch en daarom is er een grote parkeerplaats en een souvenirwinkel naast gebouwd. Ik kan de toeristen geen ongelijk geven, want de enorme hoeveelheid water is erg indrukwekkend en daarnaast is het ook erg leuk om op een warme dag hier een verfrissende douche te nemen. Bereid je voor op dat je niet droog blijft wanneer je hier uit de auto stapt! Vanaf de camping rijdt je er in 36 minuten heen. Onderweg zul je nog veel meer watervallen tegenkomen, dus vergeet zeker niet om om je heen te kijken!

Dag 10: Trolltunga hike

Dé reden waarom ik een weekje in de regio Odda verbleef, was omdat ik naar de Trolltunga ging lopen. Al een hele tijd stond dit op mijn bucketlist. 11 uur lang liep ik door de ruige Noorse natuur en was ik omringd door besneeuwde bergtoppen. En dit allemaal om de stenenformatie de 'trollentong' in het echt te zien. Wát een indrukwekkende wandeling. Het was heel pittig, maar de uitzichten onderweg en even op de Trolltunga staan maakten alles goed! Ben jij niet vies van een dag wandelen en houd je wel van een uitdaging. Dan is de Trolltunga hike er zeker eentje voor op de bucketlist.

Mocht deze wandeling niks voor jou zijn, dan zijn er nog genoeg andere - minder zware - wandelingen in de buurt! Loop even langs bij het VVV in Odda voor routekaarten bijvoorbeeld. Ook zijn er nog talloze watervallen te bewonderen.

Lees ook: Dit moet je weten voordat je aan de hike naar de Trolltunga begint

Ik na een wandeling van 11 kilometer op de Trolltunga!

Dag 11: Vrije dag

De elfde dag was voor mij een vrije dag, om bij te komen van de Trolltunga hike. Dit is tevens de enige vrije dag tijdens deze rondreis, maar natuurlijk kun je er ook voor kiezen om op deze dag toch iets te ondernemen of juist extra vrije dagen in te plannen!

Dag 12: Zomerskiën in Fonna Glacier Ski Resort

Op 64 kilometer van de camping vind je het zomerskigebied Fonna. In het Fonna Glacier Ski Resort valt 's winters zo'n 11 meter sneeuw en daarom is dit gebied 's winters dan ook gesloten. Eind maart beginnen ze met de lift uitgraven en van mei tot september kun je er skiën met uitzicht op de fjorden, de Noord Zee en prachtige smeltwater meren. Ongelofelijk toch? In zo'n 1 uur en een kwartier rijd je naar dit kleine zomerskigebied op de Folgefonna gletsjer dat bestaat uit 1 sleeplift. Vanaf de top heb je de keuze uit 3 pistes en een fun park.

Lees ook: Zomerskiën in Fonna Glacier Ski Resort

Dag 13: Rijden naar Bergen

Vandaag verlaat je Odda en rijd je naar Lone camping in Haukeland. Tijdens deze reisdag rijd je eerst een stuk parallel aan Sørfjorden, vaar je over en rijd je vervolgens richting Bergen. De camping waar je kunt overnachten is Lone camping in Haukeland. Je staat op grind en deze camping is ook qua uitzicht een stuk minder mooi dan de vorige, maar de ligging is praktisch.

Afstand: 133 kilometer
Lone camping in Haukeland

De sfeervolle stad Bergen

Dag 14: Bergen bezoeken

Op dag 14 kun je een bezoekje brengen aan de stad Bergen. Vanaf de camping rijd je er in een half uurtje heen. Je vindt er de middeleeuwse Hanze kade Bryggen. Deze staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is het beroemdste overblijfsel uit de tijd dat Bergen het handelscentrum tussen Noorwegen en de rest van Europa was. Tegenwoordig zijn er een museum, winkels, galerijen en restaurants in gevestigd en is het een populair middelpunt voor zowel bewoners als bezoekers. Naast dit gezellige oude centrum vind je ook talloze Scandinavische interieur winkels met geweldige meubelen en accessoires in deze stad. Ook is er een uitzichtpunt waar je met een treintje naar toe kunt. Dit mag je niet overslaan!

Lees ook: Dit zijn de 11 leukste dingen om te doen en zien in Bergen

Dag 15: Rijden naar Rødberg

Nadat je Bergen hebt bezocht, is het tijd om de reis te vervolgen richting het oosten van het land. Je rijdt vandaag naar terrassencamping Fjordglott. Tijdens deze reisdag zul je kilometers lang door het Hardangervidda Nationaal Park rijden. Hardangervidda is Noord-Europa's grootste bergplateau en het grootste nationaal park van Noorwegen! Vandaag rijd je een groot aantal kilometers en ga daarom niet te laat vanuit Haukeland weg. Daarnaast zijn er onderweg wat plekken langs de weg waar je kunt stoppen en kunt genieten van het Hardangervidda en neem hier dus ook zeker even de tijd voor.

Afstand: 297 kilometer
Fjordglott camping in Rødberg

Dag 16: Rijden naar Oslo

Na een overnachting in Rødberg rijd je naar Homannsberget camping in Svelvik. Deze camping is gelegen aan een prachtig meer en is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Oslo.

Afstand: 151 kilometer
Homannsberget camping in Svelvik

Oslo en het uitzicht onderweg

Dag 17: Oslo bezoeken

Op een uurtje rijden vanaf de camping vind je Oslo. Het is de hoofdstad van Noorwegen en kreeg in 2019 de titel Europese Groene Hoofdstad. Oslo is gelegen tussen het Oslofjord en de beboste heuvels en zet zich in voor behoud van natuurgebieden en het bestrijden van milieuvervuiling. Het is een compacte stad met wat mooie bezienswaardigheden, zoals het Koninklijk Paleis. Vanwege de compactheid is de stad goed te verkennen per voet.

Dag 18: Rijden door Telemark

Vandaag rijd je vanuit Svelvik door Telemark naar Nisser camping in Treungen. Het Telemark gebied is een veelzijdige, groene regio en is het prachtige decor voor deze reisdag. Nisser camping was een van mijn favoriete campings deze reis. Het is gelegen in een rustig, bebost gebied én het ligt aan een prachtig meer.

Afstand: 213 kilometer
Nisser camping in Treungen

Telemark en Nisser camping

Dag 19: Rijden naar de ferry

Na 17 dagen doorbrengen in het prachtige Zuid-Noorwegen zit, na alle wandelingen, watervallen, steden en zelfs skipistes, deze rondreis erop. Vandaag rijd je daarom weer richting de ferry. De camping in de buurt van de ferry waar je overnacht, is camping Tingsaker.

Afstand: 131 kilometer
Camping Tingsaker in Lillesand

Dag 20: Overvaren van Kristiansand naar Hirtshals

Op de twintigste dag van deze rondreis vaar je van Kristiansand naar Hirtshals en vervolgens zet je de reis naar huis in. Boek een paar dagen van tevoren de ferry voor deze ochtend. Na de overtocht begin je aan de reis richting huis. Zoek aan het einde van de middag een camping langs de weg.

Dag 21: Naar huis

Na een overnachting onderweg vervolg je de reis naar huis. 


Praktische tips voor reizen naar Zuid-Noorwegen

AutoPASS tag

Omdat je tijdens deze reis veel kilometers maakt, is het verstandig om een 'AutoPASS tag' aan te schaffen. Dit is een kastje waarmee geregistreerd wordt op welke tolwegen je rijdt. Tijdens jouw reis kun je inloggen en kijken wat het openstaande bedrag is. Na enkele maanden krijg je een factuur opgestuurd. Registeren voor een AutoPASS tag doe je hier.

Noorse munteenheid

In Noorwegen betalen ze met Noorse kroon (NOK). Zorg dat je altijd wat losse kronen in je portemonnee hebt zitten, want bij bijvoorbeeld parkeerplaatsen of op veerboten zul je contact moeten betalen.

Houd er ook rekening mee dat Noorwegen een duur land is. Noorwegen is een rijk land en haar bewoners hebben veel te besteden. En dus zijn de prijzen zijn in inderdaad hoger dan in Nederland. Vooral de dagelijkse boodschappen zijn erg duur. Sterker nog: op dit punt is Noorwegen de duurste van Europa! Omgerekend is Noorwegen dus 66% duurder. Vooral verse producten (vlees, fruit en groenten) zijn zeer prijzig. Wil je de kosten voor boodschappen zo laag mogelijk houden? Neem dan producten uit Nederland mee en shop in Noorwegen in de goedkopere ketens, zoals Kiwi of REMA 1000. Het betere nieuws: de benzineprijzen zijn wel ongeveer gelijk aan die in Nederland.

Reizen met een caravan

Zoals ik eerder noemde, is het te doen om met een caravan door Noorwegen te rijden. Natuurlijk zijn er veel bergweggetjes die onmogelijk zijn voor een caravan en zorg daarom dat je alleen op de hoofdwegen blijft. 

Wat betreft campings reserveren: dit heb ik niet gedaan, omdat je dan de vrijheid een beetje kwijt raakt. Ik had de campings van tevoren uitgezocht en wat andere campings in de buurt gezocht en ik kon op alle campings terecht. Mocht je nou net zoals ik niet reserveren, dan is het handig om van tevoren wat alternatieven te zoeken. 

Beste reistijd

De lente start in Noorwegen in mei en in juli start de zomer. Deze eindigt in augustus en in september wordt het al snel herfst. Daarnaast zijn de dagen in de zomer ontzettend lang en de dagen in de winter erg kort. Kortom: juli en augustus zijn qua warmere temperaturen en lange dagen de beste tijd om jouw rondreis te maken, maar houd er wel rekening mee dat dit ook de drukste periode is.


Dit artikel bevat affiliate links