Wandeling naar de Preekstoel in Noorwegen: mijn ervaring en tips

Het is misschien wel de bekendste hike van Noorwegen: de Preekstoel - of Preikestolen - wandeling! En dat is niet voor niets: de wandeling is goed te doen en dat in combinatie het spectaculaire uitzicht maakt de Preekstoel een populaire toeristische hotspot.

De 8 kilometer lange wandeling brengt je naar een grote rotsformatie. Vanaf daar heb je een waanzinnig uitzicht op een typisch Noors fjord. Onderweg loop je door de weelderige Noorse natuur. Kortom: een prachtige hike!

Vanaf de Preekstoel kijk je op het Lysefjord

Ik liep de Preekstoelwandeling in juli 2016 tijdens mijn waanzinnige roadtrip door Zuid-Noorwegen. Helaas was het toendertijd erg mistig, maar desondanks vond ik het een ontzettend toffe wandeling. Ik verzamelde tips voor je en vertel je meer over mijn ervaring! 

Beginpunt en parkeren

De wandelroute begint bij de berghut Preikestolen fjellstue. Deze kun je goed met de auto bereiken over een gemakkelijk te rijden weg. Parkeren kost je NOK 250, omgerekend zo'n €24,50. Ben je later, dan is er een mogelijkheid dat je op een andere parkeerplaats moet parkeren. Vanaf deze parkeerplaats is het 1 kilometer wandelen naar het beginpunt van de hike.

Verblijf je in Stavanger? Er is een busdienst die je van Stavanger naar de Preekstoelwandeling brengt. Je kunt geen plek in de bus reserveren. Meer informatie over de busdienst vind je hier.

Er zijn geen toiletten langs de wandelroute, dus maak nog even gebruik van het toilet bij de parkeerplaats.

Begin vroeg

De wandeling naar de Preekstoel is misschien wel de populairste wandeling van Noorwegen. Daarom kan het - vooral in het hoogseizoen - enorm druk zijn. Om de drukte voor te zijn, raad ik je aan om voor 8.00 uur te starten met de wandeling. Zo kun je nog je eigen tempo wandelen. Op de terugweg zul je merken dat de smalle paadjes helemaal gevuld zijn met mensen en is het wandelen een stuk minder prettig. 

Tijdens mijn hike was het ontzettend mistig (en druk...)

De wandeling naar de Preekstoel

De Preekstoel - in het Noors de Preikestolen - is een grote steenformatie, 604 meter boven het Lysefjord in het zuiden van Noorwegen. De totale wandeling naar de Preekstoel en weer terug is zo'n 8 kilometer en wordt als een gematigd zware wandeling gezien. Wil je de wandeling op je gemak maken en neem je de tijd om rustig rond te kijken? Trek dan zo'n 4 uur uit voor deze hike.

Ik begon mijn hike om 8.00 uur. De 2 foto's hieronder zijn gemaakt op de heenweg naar de Preekstoel. Zoals je ziet is het nog heerlijk rustig. Ontzettend fijn om je eigen tempo te kunnen lopen en in alle rust te kunnen genieten van de natuur. Ik benadruk het dus nog maar een keertje: begin echt vroeg! Op de terugweg (rond 10.30 uur) waren de paden namelijk overvol. 


Een klein deel van de wandeling gaat over vlonderpad

De wandelpaden richting de Preekstoel zijn divers: het ene moment klim je van steen naar steen, het andere moment wandel je over een plankenpad. Tijdens de wandeling stijg je ruim 400 hoogtemeters en daardoor kan de wandeling best zwaar zijn! Ga dus alleen op pad als je een goede basisconditie hebt.

Het wandelen naar de Preekstoel is over het algemeen niet gevaarlijk. De paden zijn onverhard en je wandelt soms wel een klein stukje langs een afgrond. Let bij de Preekstoel zelf even goed op: daar zitten een aantal enorme gleuven in de rotsformatie. Ook op de Preekstoel zelf is het natuurlijk ook opletten geblazen: ga gewoon niet te dicht naar de rand toe.

Vooral aan het begin is het klimmen van steen naar steen

Neem de hill trail

Vanaf de Preekstoel nam ik een stuk van de hill trail. Hiermee sla je een deel van het normale wandelpad over. Dikke aanrader! Op de terugweg was het normale wandelpad namelijk ontzettend druk, de hill trail daarentegen was erg rustig. Wel is de hill trail iets uitdagender, maar zeker goed te doen. Ik raad je daarom aan om op de heenweg de normale wandelroute te volgen en op de terugweg de hill trail die te volgen is aan de hand van houten bordjes zoals hieronder te zien. 

De hill trail voegt wat extra hoogtemeters toe aan je wandeling, maar vermijd het deel waar je langs de klif loopt. Misschien is de hill trail daarom ook een aanrader als je het 'gevaarlijke' stuk langs de afgronden wilt ontwijken.


De hill trail is iets uitdagender maar zoveel rustiger

De Preekstoel hike met kinderen

Wat mij betreft is de wandeling naar de Preekstoel goed te doen met kinderen. Ik was destijds zelf 15, mijn zusje 13 en we hebben de hike beiden heel gemakkelijk afgelegd. Wel hadden wij van tevoren goed getraind met wandelen, omdat we naar de waanzinnige Trolltunga wilden lopen. Zijn je kinderen gewend aan een stuk wandelen? Dan kunnen ze gewoon mee!

Voorbereiding en benodigdheden

De Preekstoelwandeling is goed te doen met een basisconditie en een speciale uitrusting is in de zomermaanden niet nodig. Zorg dat je lichaam gewend is aan wandelen en zorg dat je stevige wandelschoenen hebt. Verder is het fijn om laagjes te dragen, een regenjas mee te nemen en te zorgen voor voldoende water en eten.


Boven de normale route, onder de hill trail

Beste reistijd

Het wandelseizoen voor de Preekstoel is van mei tot oktober. In deze maanden kun je de hike op eigen houtje maken met een basisuitrusting. In de andere maanden, tussen november en april, heb je speciale uitrusting nodig en bij voorkeur ook een gids. 

De Preekstoel wandeling samengevat

  • Lengte van 8 kilometer, 500 hoogtemeters, ± 4 uur.
  • De hike naar de Preekstoel is goed te doen met een basisconditie. 
  • Zorg voor goede en stevige wandelschoenen. De paden zijn onverhard en je klimt op sommige stukken van steen naar steen. 
  • Start vroeg. Begin het liefste voor 8.00 uur om de drukte voor te zijn.
  • Neem op de terugweg de - veel rustigere - hill trail. 
  • De hike is goed te doen met kinderen die niet vies zijn van een stukje wandelen.

Met wat amateuristisch photoshoppen sta ik toch alleen op de Preekstoel ;)

Praktische informatie over de Preekstoelwandeling

Overnachten bij de Preekstoel

In de buurt van de Preekstoel zijn genoeg betaalbare accommodaties te vinden. Leuk is het om de Preekstoelwandeling als dagtrip vanuit Stavanger te maken. In Stavanger vind je vele leuke en betaalbare hotels. Liever kamperen? De Preikestolen camping ligt op slechts 2 kilometer van het startpunt van de wandeling.

Locatie


Bereikbaarheid van de Preekstoel

De wandelroute begint bij de berghut Preikestolen fjellstue. Deze kun je goed met de auto bereiken over een gemakkelijk te rijden weg. Parkeren kost je NOK 250, omgerekend zo'n €24,50. Ben je later, dan is er een mogelijkheid dat je op een andere parkeerplaats moet parkeren. Vanaf deze parkeerplaats is het 1 kilometer wandelen naar het beginpunt van de hike.

Verblijf je in Stavanger? Er is een busdienst die je van Stavanger naar de Preekstoelwandeling brengt. Je kunt geen plek in de bus reserveren. Meer informatie over de busdienst vind je hier.

Parkeerplaats Preekstoel
Preikestolvegen 521
4100 Jørpeland, Noorwegen