Tips en tricks voor de hike naar de Trolltunga in Noorwegen: dit moet je weten

De hike naar de Trolltunga in Noorwegen was zonder twijfel de allergaafste hike die ik ooit gelopen heb. Noorwegen is een van mijn favoriete landen, ik houd énorm van mooie, ruige natuur, ik ben dol op avontuur en daarom heb ik niet lang getwijfeld over deze hike.

De hike brengt je naar een van de meest indrukwekkende kliffen in Noorwegen, zo'n 700 meter boven het zogenaamde Ringedalsvatnet meer. Na aankomst bij de steenformatie de 'trollentong' keek ik m'n ogen uit. Wat een adembenemend uitzicht! Deze tocht van 11 uur was zeker een van de mooiste, maar ook de zwaarste die ik ooit heb gemaakt. Ik raad je 'm van harte aan, maar zorg dat je goed voorbereid op pad gaat.


Over de hike

De tocht naar de Trolltunga is zo'n 11 kilometer enkele reis, en dus 22 kilometer in totaal. Dit klinkt niet heel heftig, maar geloof me: het is heel pittig. De tocht gaat over bergterrein en het weer kan snel omslaan. Het is zeker zaak dat je deze hike niet onderschat. De eerste kilometers moet je namelijk van steen naar steen omhoog klimmen. Deze vond ik zelf dan ook het zwaarste. Daarna wordt de klim minder, maar alsnog blijven het pittige kilometers.

De eerste kilometers klim je dus van steen naar steen en daarna loop je vooral over modderige paden en drassig gras. Op sommige plekken waar de ondergrond te slecht is om over heen te lopen, zijn houten planken neergelegd.

Update: ik liep de hike in 2016 en toen bestonden de eerste kilometers uit een modderig pad waar je van steen naar steen moest klimmen. Inmiddels is er een asfaltweg aangelegd en loop je deze eerste steile kilometers dus over een asfaltweg. 

Vergis je niet, de hike is tegenwoordig érg populair. Door de asfaltweg is het ook mogelijk om het steilste stuk van de hike met de auto af te leggen (zie hiervoor het kopje 'Het beginpunt en parkeren'), waardoor de hike voor meer mensen toegankelijk is geworden. Verbaas je dus ook zeker niet over de rij die er staat voor een foto op de Trolltunga.

Op de bovenste foto zie je het uitzicht op de heenweg en de onderste foto is het uitzicht op de terugweg. 

Het uitzicht tijdens de hike is adembenemend mooi. Na een paar kilometer lopen, zie je het Ringedalsvatnet liggen: een meer met helderblauw water. Verder ben je de hele hike omringd door ruige bergtoppen die met sneeuw bedekt zijn. Prachtig!

De Trolltunga zelf ligt op zo'n 1250 meter boven zeeniveau, maar de wandeling start op 500 meter boven zeeniveau. De meeste hoogtemeters leg je in de eerste 4 kilometer af. Hierna is het afwisselend stijgen en dalen, maar wordt het niet meer zo steil als de eerste kilometers. Zorg dus dat je je energie doseert. De eerste kilometers zullen zwaar zijn, maar vergeet niet dat je na deze 4 kilometer nog 7 kilometer en een terugweg te gaan hebt.

Lees ook: Trolltunga hike Noorwegen: mijn ervaring


Het beginpunt en parkeren

Het beginpunt van de Trolltunga hike is in Skjeggedal, op zo'n 30 minuten rijden van Odda. Vanuit Odda volg je route 13 naar Tyssedal en vanuit daar volg je de bordjes 'Trolltunga'. Doe voorzichtig, want ondanks wat deze weg je doet vermoeden, is dit geen eenrichtingsweg. Vanaf Bergen rijd je in zo'n 4 uur naar Odda en mocht je dus met het vliegtuig komen en daarna een auto willen huren, dan kun je het beste vliegen op Bergen. Ook kun je vanaf Bergen de trein nemen naar Voss en vanuit daar dooreizen naar Odda per bus.

Parkeren op P2, de parkeerplaats bij het beginpunt van de hike, kost je 500 NOK per dag (ongeveer €43). Is deze parkeerplaats vol? Dan ben je genoodzaakt om op P1 in Tyssedal te parkeren. Dit kost je 300 NOK en dat is omgerekend zo'n €25. Vanaf hier rijden shuttlebusjes naar P2. Een retourticket kost je 140 NOK (ongeveer €12).

Sinds 2017 is er ook een P3, waarbij je de eerste steile kilometers die je over de asfaltweg moet lopen, overslaat. Je kunt hier alleen via een tolweg komen en op deze parkeerplaats, genaamd Mågelitopp, kunnen maximaal 30 auto's staan. Om 6.00 uur gaat de weg er naar toe open en wanneer er 30 auto's gepasseerd zijn, gaat de weg dicht. De kosten voor deze parkeerplaats zijn niet mis. Een dagticket kost je namelijk 600 NOK (zo'n €51).

Door het beperkte aantal parkeerplekken wordt aangeraden om met het openbaar vervoer naar het beginpunt te komen. Vanuit Tyssedal of Odda kun je de bus nemen naar P2. Een retourticket voor de Trolltunga-shuttle vanuit Odda kost je zo'n 215 NOK (€19) per persoon.

Maak bij de parkeerplaats ook nog even gebruik van het toilet, want tijdens de wandeling zul je die niet meer tegenkomen.


Benodigdheden

Allereerst heb je goede schoenen nodig. Sneakers raad ik af, kies voor bergschoenen met voldoende grip. Je loopt namelijk over stenen, door modder en drassig gras en daarom wil je stevig schoeisel. Daarnaast heb je waterdichte kleding, warme kleding en voldoende water en eten nodig. Zelf nam ik droge sokken, een kleine microvezelhanddoek, een regenjas, blarenpleisters, mijn camera, 1,5 liter water, een banaan, meerdere broodjes, een klein zakje chips, koekjes, een thermoskan met heet water en een zakje drinkbouillon mee.

Voorbereiding

Wanneer je niet gewend bent om lange afstanden te lopen, zou ik je zeker aanraden om te trainen voordat je aan de hike begint. Ik ben 5 maanden van tevoren begonnen met lange afstanden lopen: ik liep elke week minimaal 1 keer 10 tot 25 kilometer. Oefenen met hoogtemeters kan natuurlijk niet in Nederland en daarom heb ik het bij langere afstanden gehouden. Daarnaast korfbalde ik 3 keer per week en had ik dus een redelijk goede conditie. Ik heb tijdens de hike ook geen conditieproblemen gehad.


Begin vroeg

Ik raad je sterk aan om vroeg te beginnen. Zelf startte ik 7.30 uur vanaf P2 en was ik rond 17.30 uur weer terug. Ik heb een uur doorgebracht bij de Trolltunga en de rest van de tijd heb ik gelopen, met af en toe een korte pauze. Ik zou je aanraden om 7.30 uur te beginnen, zodat je voor het donker weer terug bent. Ben je om 15.00 nog niet bij de top? Keer dan om, tenzij je voorbereid bent op een overnachting natuurlijk.

Bereikbaarheid tijdens de hike

Gedurende de hele tocht naar de Trolltunga had ik gewoon bereik. Fijn idee, want mocht er iets fout gaan, dan kun je in ieder geval iemand bereiken. Daarnaast is de hike ook best wel populair, waardoor je zeker niet alleen loopt. Er is dus altijd wel iemand in de buurt. Wanneer je toch even geen mensen ziet, dan kun je vertrouwen op de zogenaamde blood red T's. De gehele route is gemarkeerd door rode T's die op stenen gespoten staan, zoals op de foto hieronder is te zien. Verdwalen is dus haast onmogelijk.

Naast de rode T's staat er bij elke kilometer die je aflegt een bordje met hoeveel kilometer het naar de top en naar het beginpunt is.


Overnachten

Odda is de dichtstbijzijnde stad en hier heb je dan ook genoeg accommodaties. Daarnaast zijn er in Tyssedal ook accommodaties te vinden. Ben je aan het kamperen? Dan kan ik je camping Eikhamrane in Måge aanraden. Een basic, maar knusse camping direct gelegen aan Sørfjorden en daarom heb je er een prachtig uitzicht! Naast een aantal kampeerplekken, zijn er ook 3 hutjes beschikbaar. Camping Eikhamrane ligt op 40 minuten rijden van Skjeggedal en is dus een prima uitvalsbasis. 

Verblijf meerdere dagen in de omgeving

Zorg dat je een paar dagen in of rond Odda verblijft, zodat je kunt kijken welke dag het weer het beste is. Het zou zonde zijn als je 1 dag inplant en het deze dag stormt en je de hike dus niet kunt lopen. Mocht je twijfelen of het verantwoord is om aan de hike te beginnen of wil je nog wat meer informatie? Bezoek dan het VVV in Odda

In de dagen die je niet gebruikt voor de hike hoef je je zeker niet te vervelen. Ikzelf verbleef 6 nachten op camping Eikhamrane en heb, naast de hike, geskied in Folge Fonna (ja, skiën in juli!) en ik ben naar de Buarbreen gletsjer gelopen. Daarnaast heb ik de dag voor en 2 dagen na de hike lekker niets gedaan, heb ik Odda zelf bekeken en heb ik nog wat mooie watervallen in de buurt bezocht, zoals de Lattefössen en de Vidföss.

Lees ook: 6X doen in de omgeving Odda


De hike met kinderen

Ik zou deze hike voor kleine kinderen afraden, maar heb je oudere kinderen (vanaf ongeveer 12 jaar), zien zij het zitten om de hike te lopen en hebben ze een goede conditie? Dan is het zeker mogelijk! Ik (toendertijd 15 jaar) en mijn zusje (toendertijd 13 jaar) hebben de wandeling redelijk makkelijk afgelegd, maar hadden wel goed getraind van tevoren.

Beste reistijd

Deze hike kun je het beste tussen midden juni en midden september lopen. Wil je de hike tussen midden maart en midden juni of tussen midden september en midden oktober lopen? Neem dan een gids mee. Tussen midden oktober en midden maart is de hike levensgevaarlijk, mede door de flinke laag sneeuw die er dan ligt.

Wat je nodig hebt om de hike succesvol te voltooien

  • Een goede conditie: oefen van tevoren met wandelen als dat nodig is.
  • Een goede voorbereiding: zorg dat je over de juiste materialen beschikt en lees je in zodat je weet waar je aan begint.
  • Goede weersomstandigheden: ga van tevoren bij het VVV in Odda langs om te vragen welke dag het beste is om de hike te lopen.
  • Doorzettingsvermogen: ben jij avontuurlijk ingesteld en niet vies van een dag hiken? Dan is deze tocht zeker iets voor jou!

Locatie


Ben je door dit artikel enthousiast geworden over deze hike en wil je mijn uitgebreide verslag van de wandeling lezen? Klik dan hier.

Dit artikel bevat affiliatie links