Goedkope zonvakantie: dit kost 8 dagen Malta in de zomer

Ben je op zoek naar een heerlijke zonvakantie, maar heb je een klein budget? Dan is Malta de plek die je zoekt! Malta bestaat uit 3 eilanden: Malta, Gozo en Comino. Malta is het hoofdeiland, Gozo is het kleinere zusje en Comino is een klein onbewoond eiland met een prachtige Blue Lagoon. 

Met zo'n 12 zonuren per dag, 136 kilometer kustlijn en gezellige honingkleurige stadjes is Malta de ideale bestemming voor de zonaanbidder met een klein budget. Daarnaast is er voor de cultuurliefhebbers ook genoeg te doen: Malta heeft meerdere prehistorische tempels en middeleeuwse stadjes, zoals Mdina. Houd je meer van een actieve vakantie? Ga dan snorkelen bij Comino of Gozo of maak een boottocht door de Blue Grotto!

Straatje in Birgu

Ik verbleef van 25 juni tot en met 3 juli op Malta en heb me enorm verbaasd over de prijs die ik hiervoor heb betaald! Tijdens deze 8 dagen heb ik enorm veel activiteiten ondernomen en heb ik alle 3 de eilanden ontdekt. Hieronder heb ik op een rijte gezet hoeveel deze reis mij heeft gekost.

Vlucht

Er zijn verschillende vliegmaatschappijen die je in een kleine 3 uur naar Malta brengen. Ik vloog met Transavia en betaalde hiervoor €120. Hier kwam nog €60 euro bovenop voor een koffer in het ruim die ik deelde met een vriendin (€30 voor de heenvlucht en €30 voor de terugvlucht).

Vlucht totaal: €150

Spinola Bay in St. Julien's

Accommodatie

Mijn allergrootste budgettip wat betreft een accommodatie is: zoek een leuke Airbnb. Hier vind je de leukste appartementjes én je betaalt zo een paar tientjes minder per nacht. Ik verbleef in dit leuke appartementje in Msida: erg centraal gelegen en dus ideaal voor leuke uitstapjes! Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een appartement, omdat je dan de gelegenheid hebt om 's ochtends een broodje op te warmen of zelf avondeten te maken! Niet elke dag uiteten gaan scheelt een hoop geld.

Het appartement via Airbnb kostte ongeveer €60 euro per nacht inclusief schoonmaak- en servicekosten. Omdat ik samen met een vriendin op reis was, kostte het appartement mij dus (€60 x 7 nachten) : 2 = €210.

Accommodatie totaal: €210

Vervoer

Malta heeft een oppervlakte van 316 vierkante kilometer en daardoor zijn alle leuke plekjes op maximaal een uur rijden vanaf de hoofdstad, Valletta. Daarnaast rijden er veel bussen die je over heel Malta en Gozo kunnen brengen. De bussen komen niet altijd op tijd en soms komt een bus helemaal niet of zit hij vol. Houd hier dus rekening mee. 

Ik kocht de Tallinja Card (7 days) waarmee je 7 dagen lang onbeperkt met de bus kon reizen. Aanrader! Deze kost €21 en is aan te schaffen in kiosken of bij grote (bus)stations. De kaart werkt hetzelfde als een OV-chipkaart: je scant hem wanneer je de bus in- en uitstapt.

Daarnaast ben ik op de heenweg met de taxi van het vliegveld naar het appartement gebracht. Dit kostte me €10. Je zou dit ritje ook met de buskaart kunnen doen, maar omdat ik 8 dagen op Malta verbleef, heb ik ervoor gekozen om de buskaart pas op de tweede dag aan te schaffen, zodat ik tot aan het moment van vertrek onbeperkt kon reizen.

Vervoer totaal: €31

De super handige buskaart!

Uitstapjes

Op Malta is genoeg te ontdekken! Zo kun je flaneren door de straten van Valletta (de Europese hoofdstad met de meeste zonuren!), kun je de prehistorische tempels van Malta en Gozo bezoeken en kun je een boottochtje maken door de Blue Grotto. Hieronder vind je een overzicht van alle betaalde uitstapjes die ik gemaakt heb. De stadjes die ik bezocht heb, zoals Mdina, Valletta en Marsaxlokk, heb ik niet opgenomen in het overzicht, omdat een stad natuurlijk gratis is om te bezoeken. 
  • St. Pauls Catacombs in Rabat: €5
  • Boot van Malta naar Comino retour (naar de Blue Lagoon): €5
  • Ferry van Malta naar Gozo retour: €4,65
  • Boottocht door de Blue Grotto: €8
  • Hagar Qim en Prehistorische Megalithische tempels van Mnajdra: €10 (student €7,50)

Uitstapjes totaal: ongeveer €35


Een van mijn hoogtepunten van Malta: Blue Grotto

Eten

Het enige wat me een beetje is tegengevallen op Malta is het eten. Ik ben 3 avonden uiteten geweest, waarvan eigenlijk maar 1 avond écht lekker was. Misschien dat ik gewoon steeds in het verkeerde restaurant terecht kwam? Op de dagen dat ik niet uiteten ben geweest, heb ik bij Burger King op het vliegveld gegeten, heb ik zelf avondeten gemaakt of heb ik een pizza gehaald. Daarom vind ik het lastig om een prijsinschatting te maken. Wanneer ik mijn boodschappen, broodjes die ik kocht als lunch, ijsjes en de kosten voor uiteten bij elkaar optel, kom ik op ongeveer €90. Ga je elke dag uiteten? Dan betaal je natuurlijk meer!

Eten totaal: €90

Totale kosten voor 8 dagen Malta in de zomer

Nadat ik alle bovenstaande uitgaven bij elkaar heb opgeteld, kom ik op een bedrag van €516 uit. Dit vind ik dus een super goede prijs voor een zonvakantie van 8 dagen, waarin ik élke dag leuke plekjes heb ontdekt! Natuurlijk is dit maar een prijsindicatie, want misschien wil jij wel veel vaker uiteten en geef je hier dus meer geld aan uit. Wil je een accommodatie met zwembad? Dan kost dit natuurlijk ook meer.