Goedkope stedentrip: dit kost 6 dagen Rome in de zomer

In augustus 2019 bezocht ik de Italiaanse hoofdstad voor het eerst en sindsdien is het een van mijn favoriete Europese steden. Het weer is er fantastisch, het eten geweldig en de architectuur prachtig. Je waant je eigenlijk in een ontzettend groot openlucht museum: overal waar je loopt zul je namelijk prachtige, oude gebouwen tegenkomen!

Wat mij betreft moét je Rome gewoon een keer gezien hebben, en dit is ook mogelijk met een klein budget. Ik was 6 dagen in Rome en heb mijn uitgaven bijgehouden, zodat ik jou nu precies kan laten zien hoeveel de stedentrip mij gekost heeft!

Forum Romanum is een absolute aanrader om te bezoeken

Ik bezocht Rome van 23 tot en met 28 augustus 2019. De 23e vloog ik om 7.00 uur 's ochtends waardoor we nog de hele middag de stad konden ontdekken. Op de 28e vloog ik begin van de avond terug, waardoor we ook nog een flink deel van de dag in Rome konden doorbrengen! 

Mijn gezelschap bestond uit 4 personen en daarom konden we de kosten van het appartement met z'n vieren delen. De prijzen zoals ik ze in dit artikel geef zijn omgerekend naar 1 persoon, zodat je weet wat een stedentrip naar de Italiaanse hoofdstad je ongeveer gaat kosten. 

Vlucht

Ik vloog 's ochtends rond 7.00 uur vanuit Amsterdam richting Rome en 6 dagen later aan het begin van de avond weer terug naar Amsterdam. Beide vluchten maakte ik met KLM. Ik vloog met een stuk handbagage (gratis) en ik deelde een koffer voor in het ruim met een van mijn reisgenoten. In totaal heeft de vlucht inclusief de koffer in het ruim mij €140 gekost.

Vlucht totaal: €140

De Sint Pietersbasiliek is prachtig én gratis te bezoeken

Accommodatie

Via Airbnb hadden we een ontzettend fijn appartementje geboekt vlakbij Vaticaan en op een paar minuutjes loopafstand van de bus. Echt een aanrader! We hadden een woonkamer, eetkamer, keuken, 2 slaapkamers én 2 badkamers. Een ideale uitvalsbasis voor 2 stellen bijvoorbeeld. Het appartement kostte in totaal ongeveer €520, wat neerkomt op €130 per persoon. Daar kwam nog €70 toeristenbelasting bij, wat neerkomt op €17,50 per persoon

Accommodatie totaal: €147,50

Vervoer

Vanaf het vliegveld hebben we een taxi genomen naar het appartement in het centrum. Daarnaast kochten we een openbaar vervoer ticket waarmee je 7 dagen onbeperkt met de bus en de metro kon reizen. Op de terugweg namen we een shuttlebusje naar het vliegveld en om de tijd tussen het uitchecken en het vertrek naar het vliegveld te overbruggen, stalden we onze koffer in een kluis in het centrum.
 • Taxi van het vliegveld naar het appartement: €50 : 4 personen = €12,50 per persoon
 • CIS ticket (7 dagen reizen met openbaar vervoer): €24
 • Kluis voor koffer: €9,49 : 2 personen = €4,75 per persoon
 • Shuttlebus van het centrum naar het vliegveld: €6

Vervoer totaal: €47,25

Met de bus zijn alle leuke plekjes gemakkelijk te bereiken

Activiteiten

In Rome is genoeg te ontdekken en de meeste bezienswaardigheden zijn helemaal gratis! Zoals ik eerder vertelde is Rome een groot museum en is er overal wat te zien. De toeristische trekpleisters, zoals het Colosseum en de Engelenburcht zijn gratis te bekijken, maar wil je ze bezoeken, dan betaal je entreekosten. De Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad is daarentegen gratis te bezoeken en ook het Pantheon kun je gratis in. Een aanrader om te boeken is een fietstocht met Nederlandse gids. In 3 uur tijd fiets je dan langs alle leuke plekjes in de stad én leer je een hoop over de geschiedenis. Heel interessant!

Hieronder vind je een overzichtje van de betaalde en gratis activiteiten die ik ondernam.

Betaalde activiteiten:
 • Fietstocht van 3 uur: €27,50
 • Entree Colosseum + entree Forum Romanun: €16

Voorbeelden van gratis activiteiten:
 • Pantheon bezoeken
 • Piazza Navona bezoeken
 • Trevi fontein bekijken
 • Spaanse trappen op lopen
 • Sint Pietersbasiliek bezoeken
 • Monument van Victor Emanuel II bezoeken
 • Engelenburcht vanaf buiten bekijken

Activiteiten totaal: €43,50


Een georganiseerde fietstocht maken is een absolute aanrader

Uiteten, ijsjes, drankjes en boodschappen

Qua eten en drinken kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Ik heb elke avond buiten de deur gegeten en nam dan bijvoorbeeld een pizzaatje, een cola en tiramisu. Voor het ontbijt haalden we broodjes in de supermarkt en voor de lunch pakten we soms een terrasje en soms haalden we een broodje af. Verder heb ik natuurlijk elke dag ijsjes gegeten, want deze zijn té lekker in Italië! Let wel op: neem je een ijsje vlakbij een toeristische trekpleister, dan kunnen de prijzen hoog uitvallen. De hele week at ik ijsjes voor ongeveer €1,50 per bolletje, maar toen ik 2 bolletjes stond af te rekenen bij de Trevi fontein, moest ik ineens €12 (!!!) euro betalen. Oeps! 

Eten en drinken totaal: €140


Deze twee ijsjes samen kostten €24, maar ze waren wel érg lekker

Souvenirs

Natuurlijk vond ik het leuk om wat souvenirs te kopen. Daarom kocht ik een leuke sleutelhanger en verstuurde ik 2 ansichtkaarten naar het thuisfront. Daarnaast liet ik samen met een van mijn reisgenoten een karikatuur maken vlakbij het Colosseum, echt te grappig!
 • Sleutelhanger: €3
 • Ansichtkaarten met postzegels: €4
 • Karikatuur van 2 personen: €15 : 2 personen = €7,50 per persoon

Souvenirs totaal: €14,50

Vlakbij het Colosseum liet ik een karikatuur maken

Totale kosten voor 6 dagen Rome in de zomer

Nadat ik al mijn uitgaven bij elkaar opgeteld heb, kom ik op €532,75 uit. Dit vind ik een prima prijs voor een stedentrip van 6 dagen in het hoogseizoen waarin ik ontzettend veel leuke activiteiten heb ondernomen! 

Om de stedentrip betaalbaar te houden, heb ik vooral bespaard op het uiteten gaan. Ik dronk bijvoorbeeld geen alcohol, kocht broodjes bij de supermarkt, nam flesjes water mee en at veel pizza's. Pizza's vind ik mega lekker en ze zijn relatief goedkoper dan bijvoorbeeld een gerecht met vlees of vis. Daarnaast hebben we tijdens het uitzoeken van het appartement en de vlucht natuurlijk gelet op de prijs. Verder heb ik wel alle activiteiten die me leuk leken ondernomen en heb ik 6 ontzettend toffe dagen gehad! 

Mocht je een ruimer budget hebben, dan kun je bijvoorbeeld gaan voor een luxer appartement of hotel met zwembad, of meer uitgeven aan eten en drinken. Heb je een kleiner budget? Dan kun je de stedentrip inkorten en alleen de gratis activiteiten ondernemen. Een appartementje huren is dan ook fijn, zodat je 's avonds zelf kunt koken en niet elke avond uiteten hoeft.


Meer lezen over Rome?
Dit artikel bevat affiliate links