Trastevere: deze gezellige wijk mag je niet overslaan tijdens een stedentrip Rome

Misschien niet de bekendste wijk van Rome, maar wel de allerleukste als je het mij vraagt. Schilderachtige smalle steegjes, gezellige terrasjes, bruisende bars en middeleeuwse huisjes tekenen het straatbeeld van deze authentieke Italiaanse wijk. Deze plek mag je zeker niet overslaan tijdens je stedentrip Rome!

Over de wijk Trastevere

De verrassende volkswijk Trastevere ligt aan de andere zijde van de rivier de Tiber, zuidelijk van het Vaticaan. De naam van deze wijk is afgeleid van de Latijnse woorden trans Tiberim: aan de andere zijde van de Tiber. Trastevere is vooral 's avonds erg levendig als de toeristen zich settelen op de terrasjes van de pizzeria's en de restaurants.

In de tijd van keizer Augustus was Trastevere al een van de 14 stadswijken van Rome. Meerdere bekende Romeinen, zoals bijvoorbeeld Julias Caesar, bouwden villa's in deze wijk. Later, in de middeleeuwen, ontstond het charmante karakter van de wijk met de smalle, slingerende straatjes.

Tijdens mijn stedentrip Rome heb ik 2 avonden de bus genomen naar het kleurrijke Trastevere. De gezellige straatjes en het bruisende nachtleven van deze wijk wil je niet missen! Beide avonden heb ik er heerlijke pizza's, bruschetta's en tiramisu gegeten. Verder vind je er kleine kraampjes waar leuke snuisterijen verkocht worden en zijn er optredens te zien van artiesten zoals vuurspuwers.

Vooral 's avonds bruist het in de gezellige wijk


Bezienswaardigheden in Trastevere

Het Museo di Roma stelt werken tentoon die het Romeinse leven laten zien. Naast deze schilderijen, prenten, tekeningen en aquarellen vind je er ook de werken van dichter Trilussa en wisselende exposities.

Elke zondagochtend vind je op Piazza di Porta Portese tot 14.00 uur een gezellige, grote vlooienmarkt. Je kunt er terecht voor van alles: van kleding tot antiek.

Piazzi di Santa Maria is het hart van Trastevere. Dit plein - met de gelijknamige kerk en een fontein -is een ontmoetingsplaats voor de trasteverini. ’s Avonds is het gebied rond dit plein dé uitgaanswijk van Rome. De basiliek die op dit plein staat, is de oudste Mariakerk van Rome en de trekpleister van de wijk. Het pronkstuk van de Santa Maria basiliek zijn de prachtige mozaïeken.

Villa Farnesia is een imposant 16e eeuws landhuis met geometrische tuinen. Van buiten oogt het het gebouw vrij eenvoudig, maar binnen daarentegen is het versierd met Renaissance schilderingen. Villa Farnesia is nog niet ontdekt door de toeristen en mede daarom een van de pareltjes van de wijk.

Overal in de wijk vind je gezellige terrasjes

Uiteten in Trastevere

Ikzelf heb erg lekker gegeten bij La Canonica. Dit authentieke Italiaanse restaurant is gelegen in een idyllisch straatje. Om de iets wat overdreven Italiaanse obers kun je hard lachen en de pizza's en tiramisu zijn er verrukkelijk. 

Bij Bono Bottega Nostrana kun je terecht voor heerlijke broodjes, bij Sesamo Pizza e Cucina eet je een bijzondere pizzaburger en een heerlijke gelato scoor je bij Gelateria del Viale!

Als je wilt dineren in Trastevere zou ik je aanraden om niet te laat een restaurantje te gaan zoeken. Ikzelf was eind augustus in Rome en merkte dan er rond 19.30 uur zich flinke rijen vormden voor de terrasjes. 

Praktische informatie over Trastevere

LocatieBereikbaarheid

Trastevere ligt aan de andere kant van de rivier de Tiber ten opzichte van de toeristische trekpleisters het Colloseum en de Trevi fontein. De snelste manier om naar de wijk te reizen, is met het openbaar vervoer. Een handige app voor het openbaar vervoer is Moovit. Hiermee zie je precies welke bus je moet hebben en welke halte je moet uitstappen! Je kunt ook lopen naar de wijk. Vanaf het Colloseum naar Trastevere is het ongeveer 30 minuten wandelen.