Mini-roadtrip: ontdek kasteel Doorwerth, Arnhem en de Veluwezoom in één dag

Een mini-roadtrip door de omgeving Arnhem waarbij je zowel iets van de stad, de natuur én de cultuur proeft klinkt goed, toch? In dit artikel omschrijf ik een dagje weg waarbij je in 1 dag kennis maakt met alles wat Arnhem en de omgeving te bieden heeft! Zo bezoek je het middeleeuwse kasteel Doorwerth, maak je kennis met de stad Arnhem en wandel je door de prachtige natuur die het gebied rijk is.


Kasteel Doorwerth

We beginnen de dag bij kasteel Doorwerth. Zorg dat je hier tussen 10.00 en 10.30 uur bent. Een heuvelachtige weg geeft je toegang tot de middeleeuwse waterburcht. Een prachtig, sprookjesachtig kasteel waar alleen de buitenkant al de moeite waard van is! Je kunt een rondje lopen door de tuinen en rondom het kasteel en ook kun je het kasteel dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur bezoeken voor €11,50. Om genoeg tijd over te houden voor de andere activiteiten, zou ik alleen een rondje lopen over het complex en na 45 tot 60 minuten de roadtrip vervolgen!

Kasteel Doorwerth
Fonteinallee 2b
6865 ND Doorwerth

Lees ook: Breng een bezoekje aan het middeleeuwse kasteel Doorwerth

In het poortgebouw van het kasteel kun je ook overnachten!

Bezoek Arnhem

Vanaf kasteel Doorwerth is het zo'n 25 minuten rijden naar Arnhem. Onderweg zul je je ogen uitkijken, want je rijdt door een mooi stukje Gelderland waar vele imposante huizen staan! Parkeren in Arnhem doe je bijvoorbeeld in de Rozet parkeergarage. Je staat dan meteen bij een van de kunstwerken die Arnhem te bieden heeft: het aardfeestvarken. Loop je verder het centrum in, dan mag je de 7straatjes waar je heerlijk kunt shoppen, de Eusebiuskerk met de glazen balkons en het ontzettend grote en rustige Sonsbeek park zeker niet overslaan! Andere aanraders zijn de historische stadskelders en een lunch bij Dudok. Wil je meer Arnhem tips? Klik dan op de link hieronder.

Lees ook: Dit zijn de 9 leukste dingen om te doen in Arnhem

Om nog genoeg tijd over te houden voor een mooie wandeling, zou ik je aanraden uiterlijk 15.30 uur Arnhem weer te verlaten.

Parkeergarage Rozet
Langstraat 10
6811 JA Arnhem


Het aardfeestvarken en de Eusebiuskerk met een van de glazen balkons
Een van de gezellige winkelstraatjes en Sonsbeek park

Wandelen door Nationaal Park Veluwezoom

De laatste stop van de dag is het prachtige Nationaal Park Veluwezoom. Rijd in zo'n 13 minuten naar de Apeldoornse weg in Arnhem en parkeer je auto gratis op het terrein waar de Apeldoornse weg met de Koningsweg kruist. Op dit terrein vind je ook de 'IJs op wielen' kraam. Vanaf hier loop je zo het nationale park in! 

Nationaal Park Veluwezoom bestaat uit meer dan 5.000 hectare en is onderdeel van de Veluwe, een groot en aaneengesloten natuurgebied. Je vindt er ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Kenmerkend voor Veluwezoom is het reliëf: nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n mooi uitzicht. Een fijne plek voor een mooie wandeling!

In het Nationaal Park Veluwezoom groeit veel heide. Een bezoekje aan dit gebied tussen half augustus en half september is daarom extra mooi! Ook lopen er Schotse hooglanders door het park en met een beetje geluk kom je er eentje tegen.

Parkeerplaats Veluwezoom
Apeldoornse weg (kruising met Koningsweg)
Arnhem

Tijdens mijn bezoekje aan het park was de heide al een beetje paars én spotte ik een hooglander!

Dit dagje weg dient ter inspiratie en natuurlijk kun je een van de activiteiten schrappen. Je kunt namelijk veel langer dan een uurtje rondkijken om en in het kasteel en ook zou je je een hele dag kunnen vermaken in Arnhem of op de Veluwezoom. Pas dit schema aan zoals jij het graag wilt en ontdek wat de omgeving Arnhem allemaal te bieden heeft!


Meer lezen over Gelderland?