Dit zijn de 9 leukste dingen om te doen in Arnhem

Misschien niet de meest voor de hand liggende stad, maar zéker een leuke optie. In het Gelderse Arnhem gaan natuur en kunst hand in hand, kun je terecht bij de vele hippe restaurantjes en kun je eindeloos slenteren door de gezellige winkelstraten. Om er voor te zorgen dat je alles uit je stedentrip naar Arnhem haalt, som ik hieronder mijn favoriete plekjes op!

Inhoudsopgave

  1. Zoek de rust in Sonsbeek park
  2. Bewonder de historische kelders
  3. Neem een kijkje bij de Eusebiuskerk en de glazen balkons
  4. Haal Arnhemse meisjes
  5. Eindeloos shoppen in de 7straatjes
  6. Bekijk het aardfeestvarken
  7. Plof neer op een terrasje langs de Rijn
  8. Duik in de Arnhemse historie bij Airborne at the bridge
  9. Ga lunchen bij Dudok

1. Zoek de rust in Sonsbeek park

Niet alleen de hoogteverschillen maken dit park bijzonder, ook de omvang! Met zo'n 68 hectare biedt Sonsbeek park de bezoekers en inwoners van Arnhem een rustige plek. Maak een wandeling langs de fontein, lees een boek op een bankje of plof neer op het terras van de stadsvilla Sonsbeek.

Sonsbeek park is een oase van rust in de bruisende stad

2. Bewonder de historische kelders

Verscholen onder de winkelstraten van Arnhem liggen 39 eeuwenoude met elkaar verbonden kelders. Je beleeft er de geschiedenis van Arnhem en ze zijn het decor van wisselende exposities. Van woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur kun je er terecht voor een kijkje (met gids).

3. Neem een kijkje bij de Eusebiuskerk en de glazen balkons

Het letterlijke - maar misschien ook wel het figuurlijke - hoogtepunt van Arnhem is de Eusebiuskerk. Het is het middelpunt van de stad waar je een reis door de tijd kunt maken: van de 21e eeuw tot terug aan de vroege middeleeuwen. Voor de echte durfal is er een panoramalift die je tot 73 meter hoogte brengt waar je een kijkje kunt nemen op een van de glazen balkons. En ja, ook de vloer van deze balkons zijn van glas! Een kaartje kost je €11. Helaas had de lift storing tijdens mijn bezoek aan Arnhem...

Aan de bovenkant van de toren zie je een glazen balkon uitsteken!

4. Haal Arnhemse meisjes

Niks is leuker dan een lokale lekkernij proberen, toch? Arnhemse meisjes zijn ovale hardgebakken koekjes van gistdeeg die rijkelijk bestrooid worden met suiker. Ze werden voor het eerst gebakken in 1829 door bakker Hagdorn uit Arnhem. Tegenwoordig haal je ze bijvoorbeeld bij Mousset in de Koningstraat.

5. Eindeloos shoppen in de 7straatjes

De 7straatjes in Arhem bestaat uit de Arke Noachstraat, Bentinckstraat, Eiland, Kerkstraat, Pastoorstraat, Wielakkerstraat en de Zwanenstraat. Stuk voor stuk gezellige straatjes met mooie historische panden en een divers winkelaanbod. Je vindt deze 7 straten in het oude centrum van Arnhem en je kunt hier heerlijk shoppen, maar ook een hapje eten, je haar laten doen en kunst bekijken!

Een van de gezellige winkelstraatjes

6. Bekijk het aardfeestvarken

Dit kunstwerk is het beste te beschrijven als 'bijzonder'. In september 2013 schonk de Arnhemse dierentuin Burgers Zoo een enorm aardvarken met gouden feestmuts aan de gemeente Arnhem ter ere van zijn 100-jarig bestaan. Het beest is te vinden in het Rozetkwartier.

7. Plof neer op een terrasje langs de Rijn

Niet alleen in de binnenstad zijn vele leuke restaurantjes en terrasjes te vinden. Ook aan de rand van de stad langs de Rijn kun je genieten van een hapje en een drankje. Er zijn zelfs strandjes te vinden waar het zomers heerlijk vertoeven is. Ga voor relaxen aan de Rijn met je voetjes in het zand naar Rose's Beach of Strand Zuid.

Het bijzondere aardfeestvarken

8. Duik in de Arnhemse historie bij Airborne at the brigde

Voor wie meer wil leren over de historie van Arnhem kan terecht bij Airborne at the Brigde. Met uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt deze museale dependance van het Airborne Museum ‘Hartenstein’ uit Oosterbeek de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud. Zij vochten en sneuvelden op deze plek tijdens de Slag om Arnhem in september 1944.

9. Ga lunchen bij Dudok

Aan de voet van de Eusebiuskerk vind je Dudok. Een café-brasserie met een gevarieerde menukaart waar je terecht kunt voor ontbijtjes, lunch, diner en een drankje. 's Zomers wordt het hippe pand omringd door een zonnig terras. Een ideale plek voor een pitstop tijdens jouw bezoekje aan Arnhem.

Heerlijke lunch bij Dudok op het terras met uitzicht op de Eusebiuskerk

Praktische informatie over Arnhem

Koopzondag

De winkels mogen op zondag open zijn van 12.00 tot 18.00 uur. De meeste winkels - met name in de hoofdwinkelstraten - zijn elke zondag geopend.

Locaties

 

Bereikbaarheid

Arnhem is makkelijk te bereiken met de auto, maar de binnenstad is zo goed als autovrij. Parkeer daarom je auto aan de rand van de stad in bijvoorbeeld de Rozet parkeergarage. Je staat dan direct naast het aardfeestvarken en loopt zo de binnenstad in!

Meer lezen over dagjes uit in (de buurt van) Arnhem?