Beleef de mangrove, oceaan, woestijn, rimba en bush in Burgers' Zoo

Als kind heb ik samen met mijn opa en oma bijna alle dierentuinen van Nederland bezocht. Dierenpark Amersfoort, Diergaarde Blijdorp, Ouwehands Dierenpark en ga zo maar door! Een dierentuin die altijd is blijven hangen, is Burgers' Zoo. Balanceren op de stapstenen en wandelen over de smalle paadjes in de 'bush', langzaam dieper in de zee verdwijnen in de 'ocean' en de woestijnschapen zoeken in de 'desert'. Ik vond het magisch!

Inmiddels ben ik 20 jaar oud en was ik er al heel wat jaren niet meer geweest. Daarom vond ik het tijd om opnieuw op verkenning in de Arnhemse dierentuin te gaan!


Over Burgers' Zoo

Koninklijke Burgers' Zoo is een dierentuin gelegen in het Gelderse Arnhem. Het park is zo'n 45 hectare groot en is met zo'n 1,1 miljoen bezoekers per jaar de op twee na best bezochte dagattractie van Nederland.

Wat Burgers' Zoo zo bijzonder maakt, zijn de 'ecodisplays'. Dit zijn nabootsingen van ecosystemen waarin de dieren en planten in de natuur leven. De ecosystemen zijn een stuk realistischere leefomgevingen voor de flora en fauna dan de hokken in traditionele dierentuinen. Maar niet alleen voor de dieren en de planten zijn de ecodisplays prettig. Ook bezoekers van het park krijgen het gevoel alsof ze écht in een natuurgebied lopen. De themagebieden die je kunt bezoeken zijn de rimba, de ocean, de bush, de mangrove en de safari. Daarvan zijn de ocean, de bush en de mangrove overdekt, waardoor het park het gehele jaar goed te bezoeken is.

De bush

Als kind was mijn favoriete ecodisplay altijd de bush. Een ontzettend grote en hoge hal met een tropisch klimaat en een grote verscheidenheid aan kleurrijke planten en dieren. Je loopt over smalle paadjes door de dichte begroeiing, springt van steen naar steen door kreekjes en wandelt over bruggen en langs watervallen! 

In de bush staan ontelbaar veel tropische planten

In dit tropische regenwoud zitten ontzettend veel bijzondere vogels, waaronder de geribbelde neushoornvogel, de rode ibis en de vogeltjes op de foto hieronder. Ze vliegen vrij rond door de 1,5 hectare grote hal en je hoort ze overal fluiten. In totaal zijn er zo'n veertigtal tropische vogelsoorten te spotten!

Goede speurders zullen naast vogels ook hagedissen en zelfs vliegende honden kunnen vinden. Ook zijn er (als je geluk hebt) aardvarkens, capybara's, schildpadden, een breedsnuitkaaiman en vissen te zien in de kleurrijke wereld van de bush.

Overal waar je kijkt zul je dieren spotten in de bush

De safari

Op de grootste Oost-Afrikaanse savanne van Nederland kijk je je ogen uit. Wanneer je de safari start, begint je tour bij de leeuwen en jachtluipaarden, die je vanuit een houten observatiehut kunt bekijken. Loop je verder over de houten bruggen, dan passeer je een drinkplaats waar met een beetje geluk een breedlipneushoorn zijn dorst lest. Tot slot kom je de grote savannevlakte onder ogen waar groepen gnoes, zebra’s, waterbokken, paardantilopen, beisa oryxen en giraffes leven!

Aan het einde van de safariroute vind je een grote rotspartij die in Afrika bekend staat als 'kopje'. Tussen deze rotsen kun je op het kleurrijke terras genieten van Afrikaanse gerechten en drankjes, met natuurlijk een geweldig uitzicht op de savanne! Een ideale plek voor een pauze.

Tijdens de safari kun je onder andere de breedlipneushoorn en de Rothschild giraffen spotten!

De mangrove

De nieuwste aanwinst van het dierenpark is de overdekte mangrove. Sinds 2017 kun je hier zeekoeien, krabben en vele soorten vlinders ontdekken. De mangrove is gebaseerd op een natuurgebied in Belize dat al 30 jaar door Burgers' Zoo beheerd wordt. Wereldwijd verdwijnen er grote delen mangrove en dat terwijl deze gebieden een essentiële functie hebben. Burgers' Zoo wil met de overdekte mangrove bewustwording bij de bezoekers creëren.

Zodra je de mangrove binnenkomt, word je verwelkomd door een brug die door het mangrovebos loopt. Rondom het water zul je bijna geen planten zien staan, omdat weinig flora in het zoute klimaat kan overleven. Als het eb wordt, komt de moddervlakte tot leven. Overal schieten wenkkrabben uit hun veilige holletjes tevoorschijn om voedsel te verzamelen of met hun imposante scharen indruk te maken op vrouwtjes en rivalen.

Verder van het water en de moddervlakte af vind je wel beplanting die als thuisbasis voor vele vlindersoorten dient. De meest indrukwekkende vond in de blauwe morpho: een felblauwe vlinder die zo'n 12 centimeter groot is! Verder zijn er in de mangrove ook roodwangschildpadden en verschillende soorten vissen te vinden.

Voor bijzondere (en vele!) vlinders moet je in de mangrove zijn

Het allerbijzonderste aan de mangrove zijn de indrukwekkende zeezoogdieren die er rond zwemmen. Als je geluk hebt, spot je namelijk de Caribische zeekoeien! Ze zijn te zien vanaf de paden rondom het water en ook is er een 12 meter lange ruit waardoor je onder water kunt kijken. In maart 2019 verwelkomde de dierentuin een baby zeekoe en deze is nog steeds super klein. In totaal zwemmen er nu 2 volwassen zeekoeien en 1 kleine rond. 

Eerder vertelde ik dat de bush altijd mijn favoriete ecosysteem was, maar na het zien van dit ecodisplay moet de vochtige, dichtbegroeide bush toch echt de eerste plek delen met de magische mangrove!

Een van de indrukwekkende zeekoeien

De desert

Dit ecodisplay is een weergave van de Mexicaans-Amerikaanse rotswoestijn. Tussen de rotsspleten van deze woestijn vind je de kleinere bewoners, zoals melkslangen en vogelspinnen. Ook gilamonsters, een kudde dikhoornschapen, halsbandpekari's, de rode lynx, de socorroduif en coloradopadden vind je in de desert!

Je bereikt de desert via een tunnel vanuit de bush. De tunnel is aangekleed als een verlaten mijngang waar je onder andere fossielen en een druipsteengrot tegenkomt. Ook is deze tunnel het thuis van een aantal dieren die graag in het donker leven, zoals de blinde holenzalmen die een plekje hebben gevonden in het water van de druipsteengrot.

Een halsbandpekari en de dikhoornschapen

Het park

Na binnenkomst door de hoofdingang word je verwelkomd door ongeveer 60 zwartvoetpinguïns. Loop je verder het park in, dan zul je de Aziatische olifanten tegenkomen.

Een van de Aziatische olifanten

Het park is het gedeelte van de dierentuin dat overblijft als je alle ecodisplays wegdenkt. Het park heeft dus meer weg van een traditionele dierentuin. Naast de pinguïns en olifanten vind je hier nog veel meer dieren. Je kunt er verschillende soorten (half)apen bekijken - zoals gorilla's, chimpansees, goudbuikmangabeys en zwarte maki's -, maar ook zijn er vele vogelsoorten te zien. Verder kun je er bijvoorbeeld panters, wallabies en stokstaartjes bewonderen!

Een van de stokstaartjes die je in het park kunt tegenkomen

De ocean

Het ecodisplay ocean laat het leven in een koraalrif in de Indopacifische Oceaan zien: een van de meest soortenrijke leefgebieden op aarde. Je loopt er door 8 miljoen liter water en bewondert het grootste levende koraalrif van Europa!

De reis begint op het strand bij een tropische lagune waar het water nog erg ondiep is. Vervolgens vervolg je je weg steeds dieper de oceaan in. Allereerst passeer je het koraalrif en bekijk je de nachtelijke riffen om vervolgens het open water met verschillende soorten haaien te bereiken. Tot slot wandel je door een tunnel die je dwars door een groot aquarium leidt en waar vissen zoals de gevlekte adelaars rog boven je langs zullen zwemmen!

Grote panoramaruiten en kleine doorkijkjes laten je de onderwaterwereld zien

De rimba

De rimba neemt je mee naar het Maleise tropische regenwoud. Al bij binnenkomst - of zelfs al op de parkeerplaats! - zul je een bijzonder geluid horen. Dit geluid is afkomstig van een van de aapsoorten die je in de rimba vindt: de Siamang apen. Verder zijn er Maleise beren, diverse herten, batengs, slangen, varanen en tijgers te zien!

In de rimba vind je onder andere de goudwanggibbon en de groene boompython 

Mijn herinneringen aan Burgers' Zoo waren ontzettend positief en ik was daarom bang dat mijn afgelopen bezoek zou tegenvallen, maar niets is minder waar! Ik ben nog steeds ontzettend enthousiast over de ecodisplays. De vormgeving is geweldig en geven je het gevoel dat je écht in het buitenland bent. Verder is het mooi om te zien dat de dieren grotendeels vrij leven in de ecosystemen en dat hun oorspronkelijke leefgebied nauwkeurig is nagemaakt. Daarnaast hangt er een prettige sfeer in Burgers' Zoo en ziet het park er netjes uit. Kortom: een dikke aanrader voor een dagje weg! En niet alleen met kinderen, want voor volwassenen is Burgers' Zoo ook een ontzettend leuke plek. 

Praktische informatie over Burgers' Zoo

Tickets en prijzen

In tijde van Corona is het maximum aantal bezoekers sterk beperkt. Daarom is het van belang dat je een tijdsslot reserveert, dit geldt ook voor abonnementhouders. Een bezoek reserveren en een online ticket kopen doe je hier.

Een volwassene betaalt €24 voor een bezoek aan het dierenpark en een kind van 4 tot en met 9 jaar €21,50. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen.

Kom je met de auto? Dan heb je een parkeerticket nodig. Deze kost €6,50 en kun je tegelijk met de online parktickets of bij de kassa aanschaffen.

Openingstijden

Je kunt elke dag van het jaar in Burgers' Zoo terecht. Burgers' Zoo is dus ook alle feestdagen, zoals 1e en 2e Kerstdag, oud- en nieuwjaarsdag geopend!

Het dierenpark is van 29 maart 2020 tot en met 24 oktober 2020 dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur en van 25 oktober 2020 tot en met 27 maart 2021 dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur.

Let wel op: de dieren buiten gaan een uur voor sluitingstijd naar de binnenverblijven.

Locatie


Bereikbaarheid

Burgers' Zoo is gemakkelijk te bereiken met de auto. Er is een groot parkeerterrein waar je bij het uitrijden een parkeerticket moet laten scannen.

Kom je met het openbaar vervoer? Navigeer dan naar de bushalte 'Arnhem, Burgers' Zoo'. Ben je met de fiets of op de motor? Vlakbij de hoofdingang zijn onbewaakte fietsenrekken aanwezig. Voor motoren zijn er speciale parkeerplekken.

Koninklijke Burgers' Zoo
Antoon van Hooffplein 1
6816 SH Arnhem

Meer informatie over Koninklijke Burgers' Zoo? Bezoek dan de officiële website.