Met een fluisterbootje door Nationaal Park Weerribben-Wieden varen

Afgelopen zomer kampeerde ik met mijn tentje op camping De Kluft, gelegen in het Overijsselse plaatsje Ossenzijl. Vroeger kwam ik elke zomervakantie met mijn opa en oma naar deze camping om te kanoën in het naastgelegen nationale park De Weerribben. Deze zomer stonden mijn opa en oma weer op de camping en besloten we ze te verrassen door ze een weekendje te vergezellen! Ook reserveerde ik twee fluisterbootjes, zodat we gezellig met z'n allen het natuurgebied konden gaan verkennen.

Over Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is met meer dan 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een doolhof van meren, slootjes, mysterieuze moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Het is de kraamkamer voor bijzondere plant- en diersoorten en de ideale bestemming voor varende, fietsende en wandelende recreanten.

De windmolentjes zijn kenmerkend voor het gebied: je komt ze overal tegen

Met een fluisterbootje varen door De Weerribben

Het nationale park is uitstekend te verkennen met een bootje. Een leuke optie is de kano, maar omdat wij met 7 personen waren, huurde ik 2 fluisterbootjes bij recreatiecentrum De Kluft. Naast kano's, kajaks en fluisterboten zijn er ook sloepen en SUP boards te huur bij De Kluft. 

De fluisterbootjes zijn gemaakt van aluminium en zijn geschikt voor maximaal 6 personen. Met 4 volwassenen vond ik het al wel een beetje krap, dus wil je wat meer comfort? Dan zou ik de boot huren met maximaal 4 personen. 

Omdat de bootjes van aluminium zijn gemaakt, is het verstandig om een kussentje of handdoek mee te nemen. Zo zit je net wat zachter. Vaar je op een zonnige dag? Dan warmt het aluminium heel snel op en wordt het kokendheet. Ook dan is zo'n handdoek of kussen erg fijn om op te zitten!

De fluisterboten zijn gemakkelijk te besturen. Achterop zit een helmstok met een knop: door aan de knop te draaien bepaal je of je voor- of achteruit gaat. Sturen doe je door de helmstok in tegengestelde richting te duwen.

De fluisterbootjes van De Kluft

Om je op weg te helpen, krijg je een kaartje mee waarop 3 uitgestippelde routes staan: de Ossenzijlroute (7 kilometer) waarbij je door het noorden van de Weerribben vaart, de Kalenbergroute (8 kilometer) waarbij je door het hart van het natuurgebied vaart en de Weerribbenroute (14 kilometer) waarbij je door het hele gebied vaart. Omdat je de fluisterboot voor een hele dag huurt, besloten wij de Weerribbenroute van 14 kilometer te varen. 

Je vaart zowel over kleine slootjes als grotere meren

De route is erg divers. Je vaart door het laagveenmoerasgebied waar mooie bloemen zoals de gele lis en veenpluis het landschap kleuren. Sommige stukken zijn erg open, terwijl je een paar minuten later weer door kleine mangrove-achtige slootjes vaart. Met de Weerribbenroute dwaal je vier uur lang door het rustige en groene gebied en als je geluk hebt, spot je nog een bijzondere diersoort!

Dankzij de uitstekende waterkwaliteit is Weerribben-Wieden sinds 2002 het woongebied van de otter. Verder zijn er in het nationale park nog meer diersoorten te vinden, zoals ringslangetjes, hermelijnen, reeën, vossen, zeearenden en vele insecten- en vogelsoorten! Naast doodnormale eenden heb ik dit keer helaas niks gespot, maar tijdens mijn vakanties met opa en oma vroeger zagen we een aantal keer een ringslangetje. En tijdens een rondvaart met de boswachter met zonsondergang spotten we toen een ree en een otter. Er is dus zeker genoeg te zien! Je moet alleen een beetje geluk hebben. 

Naast een kikkertje van zo'n 3 centimeter spotte ik deze keer helaas niets

Praktische informatie over een bootje huren bij De Kluft

Prijzen

Een fluisterbootje voor maximaal 6 personen kost €60 per dag. Je kunt de boot dagelijks vanaf 9.00 uur ophalen en moet hem voor 19.00 uur weer ingeleverd hebben. Met de accu kun je zo'n 5 uur varen en de groene route van 14 kilometer dus zonder zorgen afleggen.

Locatie


Bereikbaarheid

Kom je met de auto? Parkeer je auto dan op het grote parkeerterrein bij het Buitencentrum op zo'n 5 minuten lopen van De Kluft. Navigeer naar Hoogeweg 27 in Ossenzijl. Bij het Buitencentrum bevindt zich De Gele Lis en hier kun je ook bootjes huren. 

Recreatiecentrum De Kluft
Hoogeweg 26 
8376 EM Ossenzijl

Meer informatie over de bootverhuur van recreatiecentrum De Kluft? Bezoek dan de officiële website.

Meer lezen over toffe uitjes in de natuur?