Mijn favoriete stukje Zuidoost Friesland: het natuurgebied de Diakonievene

Afgelopen zomer zocht ik het avontuur dicht bij huis. Ik kampeerde namelijk 8 dagen lang op camping De oude trambrug in het Zuidoost Friese plaatsje Hoornsterzwaag. Dit gedeelte van Nederland was voor mij nog onontdekt. Dacht ik aan Friesland, dan dacht ik aan grote meren, weilanden en de zee. Ik was dan ook ontzettend verrast toen ik het beboste Zuidoost Friesland ontdekte!

De Diakonievene bestaat uit een aantal verbonden plassen

De Diakonievene

Ik heb tijdens mijn weekje in Friesland veel mooie stukjes natuur gezien, maar één plek sprong er voor mij echt uit: de Diakonievene. De Diakonievene is een natuurgebied dichtbij het plaatsje Nijeberkoop dat vroeger werd gebruikt voor de opgraving van turf. Dit werd gedaan door de kerkelijke armenzorg van Nijeberkoop om de plaatselijke bevolking in de winter warm te houden. Na de opgravingen zijn er een aantal plassen die met elkaar in verbinding staan, de overblijfselen van een pingoruïne met een beboste stuifwal en kleine stukjes heide overgebleven. Een prachtige plek voor een wandeling!

De Diakonievene is tijdens zonsondergang het allermooiste

Rondom de plassen is een wandelpad aangelegd met een lengte van ongeveer een kilometer. Dit pad is het enige in het gebied en dit maakt dat je dus alleen het rondje om de plassen kunt lopen. De wandeling is niet lang, maar wel ontzettend mooi. Wil je de wandeling uitbreiden? Dat kan! De Diakonievene is namelijk verbonden met de Delleboersterheide. Beide gebieden behoren tot It Fryske Gea. De natuurgebieden sluiten goed op elkaar aan en zijn daarom uitermate geschikt voor een gecombineerde wandeling.

Ikzelf hield het bij de wandeling door het Diakonievene en liep deze meerdere keren tijdens mijn weekje Friesland. Mijn favoriete moment was een mooie zomerse avond. De zon zakte langzaam onder en de Diakonievene kleurde prachtig oranje. Met de schemering kwam er een ree tevoorschijn en ook spotten we 3 lepelaars in de ven! Tot slot werden we getrakteerd op een ontmoeting met een aantal loslopende koeien.

Een ree aan de bosrand en lepelaars in het midden van de ven

Naast het onverharde pad dat je bewandelt, is er ook een klein deel van het pad vervangen door een vlonder over moerassig gras. Dit is mijn favoriete stukje van de wandeling, want vanaf hier heb je namelijk een prachtig uitzicht over een stukje van de plassen. 

Tijdens het maken van de dronefoto die je hieronder ziet, waren we super gefocust op de drone, waardoor we bijna misten dat er een ree vlak voor onze neus voorbij liep! Er is dus genoeg wild te spotten in het gebied! Op het informatiebord bij de parkeerplaats lazen we dat er ook dassen in de Diakonievene zouden moeten zitten, maar deze hebben we niet gezien. Een goede reden om nog een keer terug te keren naar dit mooie stukje Friesland!

Een stukje onverhard wandelpad is vervangen door een vlonder

Praktische informatie over de Diakonievene

De wandeling

De wandeling rondom de Diakonievene heeft een lengte van ongeveer een kilometer. Daarnaast is er een langere wandelroute van 12 kilometer die de Diakonievene en het naastgelegen natuurgebied de Delleboersterheide met elkaar verbindt. Beide wandelingen starten vanaf dezelfde parkeerplaats. 

Regels

Loslopend vee en honden gaan niet altijd goed samen en daarom moeten honden altijd aangelijnd zijn. Honden zijn niet toegestaan in de aangrenzende Delleboersterheide. Je mag het gebied betreden tussen zonsopgang en zonsondergang.

Locatie


Bereikbaarheid

De Diakonievene ligt zo'n 15 kilometer ten oosten van Heerenveen en zo'n 20 kilometer ten zuiden van Drachten. Het gebied is eenvoudig te bereiken met de auto en fiets. Parkeren is er gratis. De bushalte Provincialeweg, Nijeberkoop is gelegen op 3 kilometer vanaf het startpunt. 

Parkeerplaats Diakonievene
Alberdalaan
8422 DP Nijeberkoop

Meer lezen over Friesland?