Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen tijdens een stedentrip Groningen

Er gaat niets boven Groningen! Deze noordelijk gelegen stad is wat mij betreft een ideale plek voor een stedentrip in eigen land. Een stad vol historie met een jong hart. Bruisend, veel cultuur, gezellige cafeetjes en hippe restaurants. In dit artikel deel ik de 10 leukste dingen om te doen om jouw stedentrip Groningen compleet te maken!

Inhoudsopgave

  1. De Martinitoren bekijken of beklimmen
  2. Bezoek de Grote Markt
  3. Neem de roltrappen naar het dakterras van Het Forum
  4. Slenteren over de Hoge der A en Lage der A
  5. Winkelen bij de kraampjes op de Vismarkt
  6. Bewonder de panden in de Oude Boteringenstraat
  7. Ronddwalen door de hofjes
  8. De bloemen en planten bewonderen in de Prinsentuin
  9. Shoppen in de Folkingestraat en de Oosterstraat
  10. Het statige provinciehuis bekijken

1. De Martinitoren bekijken of beklimmen

Hét icoon van Groningen is de Martinitoren. Door de Groningers zelf wordt deze toren ook wel d'Olle Grieze (de oude grijze) genoemd. Deze Gotische toren uit 1469 is onderdeel van de Martinikerk, staat aan de Grote Markt en is met met bijna 97 meter de hoogste toren van de stad Groningen. In de afgelopen 500 jaar brandde de toren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. Op de stoep werden oorlogen gewonnen en verloren. Een mooi bouwwerk om te bekijken, maar nog leuker om te beklimmen!

De Martinitoren is het icoon van Groningen

2. Bezoek de Grote Markt

De Grote Markt is het belangrijkste plein van de stad en tevens het plein waar je het stadhuis en de Martinitoren vindt. Schilderijen tonen dat dit plein vroeger een van de mooiste van Nederland was! Helaas is tijdens de bevrijding in 1945 veel verwoest en staan er nu veel gebouwen van na die tijd.

3. Neem de roltrappen naar het dakterras van Het Forum

In november 2019 openden de deuren van dit moderne gebouw. Het Forum is bedoeld als ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers van de stad Groningen. Het werd al snel de huiskamer van Groningen genoemd! In het gebouw vind je films, boeken, exposities en nog veel meer. Ook is er een wirwar aan roltrappen, die je gratis toegang geven tot het dakterras van Het Forum. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Aanrader! 

De wirwar aan roltrappen en het gave uitzicht van Het Forum

4. Slenteren over de Hoge der A en Lage der A

De Hoge der A en Lage der A zijn kades waaraan prachtige pakhuizen te vinden zijn. Een mooi stukje om te wandelen, want je vindt hier maar liefst 29 rijksmonumenten! De oudste gebouwen stammen uit de dertiende eeuw. 

5. Winkelen bij de kraampjes op de Vismarkt

De Vismarkt is een van de drie open ruimtes in de stad. Rondom het plein vind je mooie gebouwen, waarvan er maar liefst 17 worden beschermd als rijksmonument! Al sinds de vijftiende eeuw is de Vismarkt dé plek waar vis wordt verkocht. Tegenwoordig kun je hier voor veel meer terecht: op dinsdag, vrijdag en zaterdag staat het plein vol met kraampjes met onder andere vis, vlees, brood, groente en fruit.

6. Bewonder de panden in de Oude Boteringestraat

Deze straat loopt vanaf de Grote Markt naar het noorden. De oudste bebouwing in Groningen lag waarschijnlijk aan deze straat. De bebouwing wordt er gedomineerd door grote, statige herenhuizen. Winkels zijn in de straat nauwelijks te vinden.

Mooie gebouwen in de Oude Boteringestraat

7. Ronddwalen door de hofjes

Stille binnenhofjes in de bruisende stad. Vroeger boden deze hofjes gratis onderdak aan armen, weduwen en zieken. De hofjes, die bestaan uit een een gezamenlijk binnenterrein met daaromheen meerdere kleine woningen, zijn niet iets typisch Gronings. Wel is het speciaal dat de binnenstad er nog zo veel heeft. Je moet wel goed opletten: soms loop je er meerdere keren langs voordat de toegangspoort je opvalt.

8. De bloemen en planten bewonderen in de Prinsentuin

Mijn favoriete hofje in Groningen is de Prinsentuin. Vlakbij de Martinitoren staat een hoge muur met daarachter misschien wel het rustigste plekje van de binnenstad. Binnen de muren vind je de groene, bloemrijke Prinsentuin. Wandel langs de planten, lees een boek op een bankje of geniet van een kopje thee bij de theeschenkerij!

Een oase van rust in de stad: de Prinsentuin

9. Shoppen in de Folkingestraat en de Oosterstraat

Wanneer je vanaf het station via de Museumbrug Groningen in loopt, kom je waarschijnlijk door de Folkingestraat. Een gezellige straat die ooit de titel 'Leukste winkelstraat van Nederland' kreeg! En dat is niet gek, want iedere winkel en elk restaurant is er bijzonder. Kijk zeker verder dan de etalages, want in deze straat zit ook veel kunst verstopt.

De Oosterstraat is de winkelstraat die de Grote Markt met de Rademarkt verbindt. In deze straat vind je vele rijksmonumenten waar je terecht kunt voor mode, lifestyle en woonaccessoires. Ook voor een hapje of een drankje zit je hier helemaal goed. 

10. Het statige provinciehuis bekijken

Aan de voet van de Martinitoren vind je het monumentale provinciehuis. Sinds 1602 vergaderen de Provinciale Staten in de markante Statenzaal van dit mooie gebouw. Dit is uniek in Nederland, want in geen enkele andere provincie wordt al zo lang in dezelfde zaal vergaderd!

Het statige Provinciehuis

Praktische informatie over Groningen stad

Verplaatsen in de stad

Groningen is een compacte stad en dit maakt dat je je in de stad prima lopend kunt verplaatsen. De bezienswaardigheden zitten namelijk niet ver uit elkaar.

Locaties


Bereikbaarheid

Groningen is eenvoudig te bereiken met de auto, maar het centrum is (bijna) niet toegankelijk voor auto's. Ikzelf parkeerde mijn auto in de Interparking Centrum garage aan de rand van de Vismarkt. Ideale locatie, maar de krapste parkeergarage die ik ooit heb gezien! Een andere garage op een goede locatie is bijvoorbeeld de parkeergarage onder Het Forum.

Meer lezen over dagjes naar een stad?