Amsterdam verkennen vanaf het water met een fluisterboot van Boaty

De statige grachtenpanden en de oude grachtengordel zijn natuurlijk super kenmerkend voor onze eigen hoofdstad. Dikke kans dat je ooit al eens een bezoekje hebt gebracht aan Amsterdam, maar heb je deze oude, sfeervolle stad ook al eens vanaf het water bewonderd? Ik mocht de grachten van Amsterdam komen verkennen met een fluisterbootje van Boaty! Vier uur lang dwaalde ik in alle rust door de stad op zoek naar de mooie plekjes.


Over Boaty

Met een fluisterboot van Boaty ervaar je de vrijheid op de Amsterdamse grachten. Je kunt zelf kiezen hoe lang je wilt varen: 3 uur, 4 uur of een hele dag. Daarnaast kun je zelf bepalen waar je heen vaart. Om je wat te helpen heeft Boaty verschillende vaarroutes beschikbaar waar je uit kunt kiezen. Wil je de Amsterdamse grachtengordel verkennen of misschien liever de stad uit? Je krijgt tijdens het varen een gelamineerde routekaart mee, zodat je makkelijk de route kunt volgen en niet op verboden plekjes komt.

Er zijn 2 soorten fluisterboten beschikbaar: de ene is deels overdekt en de andere is open. De bootjes varen op groene stroom en zijn dus hartstikke milieuvriendelijk. Pluspunt! Je krijgt altijd een volle accu mee en hoeft je dus geen zorgen te maken over of je nog genoeg stroom hebt. Heel fijn!

Verder zijn de fluisterboten van staal en zijn ze uitgerust met een paar schuimrubberen kussentjes, zodat je net wat lekkerder zit. Verder zijn er zwemvesten aanwezig en krijg je een poncho mee als er regen voorspeld wordt.

 De fluisterboten en de routekaart

Mijn ervaring

De route

Wij hadden vanaf 13.00 uur een fluisterboot gereserveerd, maar kwamen al om 12.30 uur aan en mochten meteen gaan varen! Na een uitleg over hoe het bootje werkt en welke routes we konden varen, gingen we op pad. In totaal mochten we 4 uur lang varen, waardoor we eigenlijk heel de stad konden zien! We begonnen de tocht met een stukje door De Pijp, vervolgens voeren we over de Amstel langs Carré, de Magere Brug en het Amstel Hotel. Ook zagen we Artis, Nemo, het VOC Schip en het Scheepvaartmuseum vanaf het water.

Mooie panden langs de Amstel en het VOC Schip

Zelf vond ik het varen over de bekende grachten het allerleukste. De geweldige grachtenpanden, dure auto's die langs de gracht geparkeerd staan en op internet op zoeken hoe duur de grachtenpanden zijn die te koop staan! Onvoorstelbaar die prijzen, maar wat een fantastische architectuur en een waanzinnige locatie!

We vervolgden onze tocht over de Herengracht, de Brouwersgracht, langs het Anne Frankhuis en de Westerkerk en tot slot langs het Rijksmuseum. Ik vond het echt ontzettend leuk om alle bezienswaardigheden vanaf het water te bekijken. Zo ziet de stad er ineens heel anders uit!

De Westerkerk en het Rijksmuseum

Het besturen van de boot

Het besturen van de fluisterboot was erg simpel. Zoals je op de foto hieronder kunt zien, bestuur je de boot met een helmstok. Duw je 'm naar links, dan ga je naar rechts en andersom. Met een hendeltje kun je bepalen hoe hard je vaart. De fluisterboot kan niet harder dan loopsnelheid en daardoor vaar je nooit harder dan de maximaal toegestane snelheid op de grachten.

De fluisterboot is voor maximaal 6 personen. Wij zaten er met z'n vieren in en vonden hem erg ruim. Bij de helmstok zit een bankje, er zitten 2 bankjes in het verlengde van de boot tegen over elkaar en ook in de voorste punt van de boot kun je zitten. De boot is 5 meter lang en circa 1,70 meter breed. Lekker ruim, maar wel klein genoeg om hem makkelijk te besturen.

Het varen over de Amsterdamse grachten ging bij ons echt prima. Op de routekaart stonden de drukke kruispunten aangegeven, dus daar waren we extra oplettend. Omdat wij op een redelijk grijze dag gingen varen, was het dan ook niet zo druk op de grachten en voeren we vaak helemaal alleen. Heerlijk! Op de toeristische stukken, zoals de Herengracht, was het wel wat drukker met andere bootjes en rondvaartboten.

Door de elektrische aandrijving van de fluisterboot hadden we geen last van motorlawaai, harde trillingen of stinkende uitlaatgassen. Je hoort de motor stilletjes zijn werk doen en het water om je heen rustig kabbelen. Je verstaat elkaar nog goed en krijgt veel mee van de omgeving: of dat nou de stilte van de Amstel is of de drukte van het centrum. Heel fijn!

De helmstok waarmee je de fluisterboot bestuurt

In totaal voeren wij 4 uur en dat vond ik precies lang genoeg! Ook in 3 uur zou je het centrum van Amsterdam kunnen verkennen, maar door dat uurtje extra konden we ook het gedeelte van Amsterdam waar Nemo en Artis liggen meepakken. 

Wij hadden van tevoren wat drinken en snacks ingeslagen, zodat we heerlijk konden picknicken op de fluisterboot. Dit is zeker een aanrader! Neem lekker een koelbox mee met koude drankjes en een tas met wat snacks. Dan is het gegarandeerd genieten geblazen. Neem je afval natuurlijk wel mee en gooi het bijvoorbeeld ergens op de kade in een prullenbak. 

Een koude cola en de zon die doorkomt: genieten!

Praktische informatie over Boaty

Openingstijden

Het Boaty vaarseizoen loopt van half maart tot half oktober. Varen is 7 dagen per week mogelijk van 9.00 uur tot een half uur voor zonsondergang. Zorg dat je van tevoren reserveert (online of op de dag zelf telefonisch).

Prijzen

Je huurt een fluisterboot bij Boaty vanaf €79 voor 3 uur. De middag en avond zijn iets duurder. Het is ook mogelijk een bootje te huren voor vier uur of een hele dag (max. 10 uur). Vier uur in de ochtend in het weekend kost je €95 en doordeweeks €89. De prijzen verschillen per dagdeel en per dag. Kijk voor alle tarieven even hier.

LocatieBereikbaarheid

Boaty ligt in het stadsdeel De Pijp, aan de zuidkant van het centrum van Amsterdam. Ze hebben geen eigen huisadres, maar een drijvende steiger aan de Jozef Israëlskade aan de voet van het bekende hotel Okura. Het hotel is het enige hoge gebouw in de buurt, met de Nederlandse vlag op het dak. Voor je navigatie kun je het beste het adres van het hotel gebruiken: Ferdinand Bolstraat 333. Je hoeft niet het hotel in; het personeel van Boaty staat voor je klaar op de steiger.

Kom je met de auto? Dan kun je voor €4,50 per uur parkeren aan de Amstelkade 130-150. De Flow Parking aan de Gelrestraat 2 (15 minuten lopen) heeft een voordelig dagtarief van €25.

Ikzelf heb mijn auto in de P&R RAI gezet. Bij de uitgang van de parkeergarage vind je een metrostation. Stap in de metro richting Noord tot De Pijp (1 halte, 2 minuten). Vervolgens loop je in 8 minuten naar de steiger van Boaty. Ideaal! Neem op de terugweg de metro richting Zuid en stap uit bij Europaplein. Bij het afrekenen bij de parkeerautomaat kies je voor 'P&R korting' en scan je je OV-chipkaart. Hierdoor kost parkeren maar €1!

Steiger van Boaty
Jozef Israëlskade
1072 LH Amsterdam

Meer informatie over Boaty? Bezoek dan de officiële website

Meer lezen over dagjes weg in Nederland?