De Alblasserwaard en Kinderdijk
De Alblasserwaard is gelegen in het zuidoosten van de provincie Zuid-Holland en vormt het zuidelijke deel van het Groene Hart. De regio bestaat uit overwegend dunbevolkt, agrarisch gebied omsloten door rivieren en kanalen. Boezems zorgen ervoor dat het polderwater opgevangen en afgevoerd wordt. In samenhang met deze boezems zijn in de 18e eeuw de welbekende molens van Kinderdijk geplaatst. Deze molens vormen de grootste groep molens van Nederland en zijn in 1997 aan de Unesco Werelderfgoedlijst toegevoegd! In totaal staan er 19 molens die zijn verdeeld in een rij van 8 molens aan de Nederwaard (de ronde stenen molens), een rij van 8 rietgedekte achtkanters aan de Overwaard. Verderop staan nog een wipmolen en 2 rietgedekte achtkantige molens.Waarschijnlijk kun je je wel voorstellen dat zo'n rij met typisch Hollandse bouwwerken énorm populair is onder toeristen. Zo bezoeken jaarlijks tienduizenden Chinezen het molencomplex, maar ook voor jou als inwoner van Nederland is dit een plekje waar je geweest moet zijn!
Omdat de molens van Kinderdijk redelijk dicht bij mijn huis liggen en ik er al meerdere keren ben geweest (mijn scheikunde docent woonde zelfs in een van de molens!), leek het mij leuk om Kinderdijk en de mooie, groene Alblasserwaard eens op een andere manier te verkennen. Daarom huurde ik een sloep bij restaurant en brasserie De Krom in Oud-Alblas en ging ik op pad.
Huur een sloep
Voor een sloep betaal je €100 voor 3 uur. Hierbij zit de brandstof inbegrepen en je hoeft geen borg te betalen. Een vaarbewijs is niet nodig voor het besturen van de sloep. De bootjes zijn geschikt voor maximaal 7 volwassenen.Naast de sloepen zijn er ook kano's te huur, maar liever lui dan moe dus ik ging natuurlijk voor de sloep. Huren kan van dinsdag tot en met zondag. Omdat De Krom naast een bootverhuur ook een brasserie en restaurant is, kun je voor of na je tocht genieten van drankje en een hapje. Of bestel een borrelplank voor tijdens de tocht!
De sloep zag er erg mooi uit. Strak, zwart met wit en comfortabele grijze kussens. Van tevoren krijg je uitleg over hoe de sloep werkt. Dit is erg makkelijk! Met een hendel bepaal je hoe hard de sloep vaart en met het stuurwiel kun je de sloep in de juiste richting brengen. Het enige nadeel is dat de sloep veel lawaai maakt. Dit merk je vooral als je degene bent die achter het stuur zit.
Wil jij ook een sloep huren? Reserveer deze dan van tevoren hier!
De Krom
Oosteinde 6
In de kaart hieronder is te zien welke vaarroute je kunt afleggen om vanaf De Krom in Oud-Alblas naar de molens van Kinderdijk te varen. Je start de tocht in het dorpje Oud-Alblas waar je over de rivier de Alblas zult varen. Aan de oevers van de rivier zul je vele gave huizen tegenkomen. Na een tijdje zul je de Alblas verlaten en de Nederwaard in Alblasserdam invaren. Tenslotte kom je terecht op Het Nieuwe Waterschap en zul je de molens van Kinderdijk aan je rechterhand zien liggen! Heb je op de terugweg nog tijd over? Vaar dan ook de lus bij Kooiwijk!
Om de route vanaf De Krom naar de molens van Kinderdijk in een rustig tempo af te leggen, raad ik je aan om de sloep voor 3 uur te huren. Dan heb je genoeg tijd hebt om de mooie, groene route af te leggen.
Combineer Kinderdijk met Dordrecht
Omdat Kinderdijk op nog geen 15 kilometer van Dordrecht ligt, zijn deze twee heel makkelijk te combineren tijdens een dagje weg. Begin de dag 's ochtends in Dordrecht en maak bijvoorbeeld een stadswandeling. Zoek nog een leuke plek voor de lunch in Dordrecht en rijd daarna richting Oud-Alblas om een sloep te huren! Of rijd meteen naar Kinderdijk om langs de molens te wandelen.Meer lezen over Kinderdijk en omgeving?
- Ontdek het centrum van Dordrecht met deze stadswandeling
- Lammetjes knuffelen bij de Schaapskooi in Ottoland
- Dit zijn mijn favoriete plekjes voor lunch en koffiedrinken in Dordrecht