Ontdek mijn favoriete plekjes in Dordrecht met deze stadswandeling

Dordrecht: de stad met vele historische monumenten, de stad die als eerste stadsrechten kreeg en de stad die ligt op het punt waar de drie rivieren -de Merwede, de Noord en de Oude Maas- samenkomen. In deze middelgrote stad in Zuid-Holland vind je genoeg cultuur en historie, maar daarnaast kun je er heerlijk winkelen, uiteten of genieten van natuurgebieden, zoals Nationaal Park De Biesbosch.


Zelf kom ik graag in Dordrecht (of 'Dordt', zoals de Dordtenaren hun stad noemen), vanwege de mooie historische panden, de gezellige cafeetjes en de hippe winkels. Ik heb er intussen al veel favoriete plekjes ontdekt en daarom heb ik deze verwerkt in een 6 kilometer lange wandeling! Ik leid je onder andere langs mijn favoriete historische hofjes, de leukste pop-up stores en eetgelegenheden waar ik vaak te vinden ben.

Over de wandeling

  • Locatie: het stadscentrum van Dordrecht
  • Lengte: 6 kilometer
  • Langs historische monumenten, hippe restaurants en leuke winkeltjes van kleine ondernemers


De wandeling begint bij het mooie stationsgebouw en loopt vervolgens tegen de klok in door het stadscentrum van Dordrecht, maar natuurlijk kun je de wandeling beginnen waar je maar wilt. De groene bolletjes geven bezienswaardigheden aan, de roze bolletjes zijn leuke plekjes om wat te eten en de paarse bolletjes geven mijn favoriete winkels aan.

Tip: door de kaart aan te klikken, wordt 'ie groter en kun je 'm opslaan op je telefoon!

Hieronder vind je een korte beschrijving van al mijn favorieten, zodat je wat leert over de historie van de stad en je een overzichtje hebt van de leuke winkels en restaurantjes.

Bezienswaardigheden (groen)

1. Dordrecht Centraal station

De wandeling begint op Dordrecht Centraal waar je meteen wordt verwelkomd door het mooie stationsgebouw. Het gebouw dateert van 1871-1872 en heeft de kenmerken van de Rondbogenstijl. Het interieur van het stationsgebouw is voor een deel in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. De hal is breed en wordt voorzien van daglicht door 18 openingen in de voorgevel. 

2. Bagijnhof

Wanneer de Johan de Wittstraat het Bagijnhof kruist en je kijkt links het Bagijnhof in, dan zul je zien dat de straat bestaat uit lichte en donkere tegels. De contouren van het oude postkantoor herleven vandaag de dag in de straatklinkers van het Bagijnhof. Het postkantoor op het Bagijnhof moet in 1975 namelijk plaatsmaken voor de nieuwbouw van C&A en HEMA. Dordtenaren zijn woedend over de afbraak van het historische pand en de boosheid werd nog groter toen ze zagen wat er voor terugkwam. Een typisch jaren 70-gebouw en niet te vergelijken met het monumentale pand. Wil je meer lezen? Loop dan even naar het bord dat aan de muur bij de HEMA en C&A hangt.

3. Regentenhof

Dit vrouwenhof uit 1755 heeft vandaag de dag 40 inwoners. Overdag kun je als bezoeker door de 4 hofjes van het Regentenhof wandelen. Na 18.00 uur sluiten de poorten. Je loopt via de hoofdingang aan het Bagijnhof naar binnen door een met natuursteen beklede poort met rococoversieringen. Deze versieringen herken je aan de schelpvormen. Je komt binnen in de Voorhof met 16 oorspronkelijke huisjes rond een vierkante binnentuin. Vanaf de ingang gezien naar rechts ligt de Klophof, een uitbreiding van de vroeg twintigste eeuw. Via de doorgang links kom je in de negentiende-eeuwse Langehof en vandaar weer in de Achterhof of Vriesestraathof.

De Dordtse koopman Gijsbert de Lengh wilde in 1755 een mevrouwenhof stichten waar vrouwen van 50 jaar en ouder gratis konden wonen. Hij overleed in datzelfde jaar, maar anderen hebben er voor gezorgd dat in 1756 de eerste bewoonsters konden intrekken. Hoewel de bewoners tegenwoordig een kleine bijdrage moeten betalen, gelden veel van de door De Lengh opgestelde regels nog.

4. Arend Maartenshof

Dit hofje werd gebouwd in 1625 en werd vernoemd naar de oprichter Arend Maartenszoon. Hij stond als geldwolf bekend en probeerde zijn reputatie te verbeteren door het bouwen van woningen voor arme vrouwen. In de Museumstraat geeft een rijk versierd renaissancepoortje toegang tot de binnentuin van het Arend Maartenshof. Het hofje telt 38 woningen. Rechts van de ingang ligt de regentenkamer. Deze is gratis toegankelijk en als je geluk hebt is er iemand aanwezig die je meer kan vertellen over het hof en de regentenkamer. In de regentenkamer vind je schilderijen van 3 generaties. De schildering boven de schoorsteenmantel en de plafondschildering zijn gemaakt door Arnold Houbraken (1660-1719).

5. Cinema The Movies

Deze bioscoop in hartje Dordrecht is een zusje van The Movies in Amsterdam. Het programma is een mix van arthouse- en publiekscinema. Er worden vooral films gedraaid die zijn ontstaan vanuit een creatieve geest van een regisseur of scenarioschrijver en niet vanuit zakelijke motieven van een producent of een marketingafdeling. Er is een gevarieerde mix van titels: goede Hollywoodfilms, toegankelijke ‘sterrenfilms’, arthouse-hits, NL-producties, echte filmkunst en speciale festivalprogramma’s. Een ideale plek voor een leuke stop tijdens de wandeling! Een kaartje kost je gemiddeld €11,50.

6. Dordrechts Museum

Het Dordrechts Museum, opgericht in 1842, is een van de oudste musea van Nederland. De collectie bevat meer dan zes eeuwen Nederlandse schilderkunst: van meesters uit de Gouden Eeuw tot eigentijdse kunstenaars. De verzameling vormt het uitgangspunt voor een wisselend tentoonstellings- en activiteitenprogramma. Een kaartje voor volwassenen kost je €15.

7. Hofstraat

In de Hofstraat zijn meerdere films opgenomen. Zo was het bijvoorbeeld het decor van Dolfje Weerwolfje. De Hofstraat oogt historisch, maar de gevelrij werd pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw zo aangelegd.

8. Groothoofdspoort

De Groothoofdspoort is een nog bestaande stadspoort van Dordrecht. De poort ligt aan het drierivierenpunt en dat is met 150.000 passerende schepen per jaar het drukst bevaren rivierenkruispunt van Europa. De Beneden-Merwede, de Oude Maas en de Noord komen hier samen.

9. Pakhuis Stokholm

Door de rode luiken neemt pakhuis Stokholm een opvallende plek in op de Wolwevershaven. De uit Stockholm afkomstige Johan Anthony Bruyn liet dit pakhuis met zeven verdiepingen in 1730 bouwen voor de vestiging van een suikerraffinaderij. Met de voorzijde ligt het pand aan de in 1609 gegraven Wolwevershaven en met de achterzijde aan de rivier de Oude Maas. Na 1800 werd het een graan- en zadenpakhuis waar Dordtse zakkendragers (‘mazelaars’ vanwege de ligging aan de Maas) hun geld verdienden. Het pand heeft een halsgevel aan de voorzijde en twee puntgevels aan de rivierzijde. In 1962-63 is Stokholm gerestaureerd; alle vensters bezitten nog hun oorspronkelijke kozijnen en roedenverdeling. Het pand is momenteel in gebruik als kantoorruimte.

10. Stadhuis

Het Stadhuis van Dordrecht was eerst een markthal. Het is in 1383 gebouwd voor Vlaamse kooplieden die er lakense stoffen verhandelden. In het hele Stadhuis zijn schilderijen en voorwerpen te zien, die iets met de stad en haar geschiedenis te maken hebben. Er staat bijvoorbeeld een borstbeeld van Johan de Witt en ook is er het Joods Monument te vinden met daarop de namen van 221 Joodse Dordtenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In de 17e eeuw was de stadsgevangenis in het Stadhuis gevestigd. De cellen op de zolder zijn toegankelijk voor publiek. Entree in het Stadhuis kost je €1.

11. Grote Kerk

De middeleeuwse Grote Kerk van Dordrecht is een gebouw met een rijk verleden, waarvan de oorsprong ligt in de 11e eeuw. Niet alleen de imposante architectuur van de buitenkant van de kerk, maar ook de in het gebouw aanwezige monumenten, kapellen en de koorbanken, maken het gebouw tot het belangrijkste monument van Dordrecht. De toren van de grote kerk kun je beklimmen voor €1. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Dordrecht. Dit raad ik je zeker aan, maar alleen als je een goede conditie hebt. De kerk zelf kun je bezoeken voor €2. 


Eten en drinken (roze)

1. Restaurant Post

Restaurant – Gastrobar Post is een culinaire ontmoetingsplek in hartje Dordrecht. Het is centraal gelegen aan de “rode loper”: de weg die je vanaf het station naar het centrum leidt. Post is gevestigd in het voormalige pand van het postkantoor. Het pand is zijn geheel gerenoveerd waarbij over de hele lengte van het pand grote raampartijen zijn geplaatst. Zo heb je een mooi zicht op het bruisende stadsleven. Je kunt er terecht voor ontbijt en lunch en daarnaast is er een uitgebreide dinerkaart.

2. La Venezia

Een verfrissende stop maak je bij La Venezia. Het enige echte Italiaanse ijs van Dordrecht vind je namelijk hier! Dagelijks vers ijs volgens origineel Italiaans recept. Met 38 smaken zit er vast een smaak bij die jij lekker vindt!

3. Broodcafé Jaap

Zin in een heerlijk belegde boterham, tosti, pancakes of high tea? Dan zit je bij Broodcafé Jaap goed! Kies je een van de gerechten met brood? Dan kun je zelf aangegeven welk soort brood je wilt! Mijn favoriet? De Suzy's Vegan met hummus!

4. Het Magazijn

Het Magazijn is een unieke samenwerking van lokale initiatieven die onder één dak een restaurant, pop-upstores, een kunstuitleen en galerie samenbrengt. Je kunt er terecht voor een drankje, maar ook voor ontbijt, lunch én diner!

5. Strada del Vino

Mijn favoriete Italiaanse restaurant in Dordrecht! Op de menukaart staat een verscheidenheid aan Italiaanse gerechten, pasta’s en pizza’s uit de traditionele steenoven uit Napoli. Ook de desserts zijn een aanrader!

6. Coffeelicious

In het kleine, maar gezellige pand hangt een huiselijke sfeer. Loop je in de lunchroom door naar achteren, dan kun je jouw taartje opeten aan de tafel met uitzicht op de gracht! Naast verschillende soorten huisgemaakte taart, kun je er ook genieten van een heerlijk lunchgerecht of een freakshake (een milkshake met donuts, slagroom en snoepjes!). Ik raad je de red velvet taart met een kopje Lady Grey thee aan.

7. BRUT Food & Wine Bar

Bij BRUT kun je genieten van een glas wijn met bijpassend gerechtje in de Wine Bar, of bestel een lekkere burger of steak bij BRUT Burgers & Steaks. In de zomer kun je een plaatsje nemen in de binnentuin! Is het wat te koud? Plof dan neer in het gezellig ingerichte restaurant. 

8. Zusjes lunchroom

Zusjes wordt gerund door 2 zussen en er worden uitsluitend vegetarische gerechten geserveerd. Je kunt er genieten van huisgemaakte gerechten waarvoor natuurlijke en biologische producten gebruikt worden. Het assortiment is wisselend en daarom vind ik Zusjes juist zo leuk. Ook leuk: de high tea is uniek doordat er naast de standaard zoetigheden en sandwiches ook een hartige muffin, een salade of soepje bij geserveerd wordt. Lekker weer? Dan kun je in het zonnetje van jouw high tea, taartje of broodje genieten aan een tafeltje buiten met uitzicht op de Pelserbrug.


Shoppen (paars)

1. No. 28 Wonen & Lifestyle

No. 28 Wonen & Lifestyle wordt gerund door de 2 enthousiaste schoonzussen. In 2008 startten de schoonzussen met een webwinkel en in 2011 namen zij de stap om een woonwinkel in het centrum van Dordrecht te openen. Je vindt er een groot assortiment aan woonaccessoires en lifestyle artikelen van onder andere HK Living, House Doctor, Zusss en My Paperbag. Hier slaag je altijd voor een cadeau (voor jezelf)!

Tip: No. 28 is gelegen aan het Statenplein. Op dit plein vind je vrijdag van 8.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdag 8.00 uur tot 17.00 uur een markt!

2. Designbar

Wanddecoratie, verlichting, prachtig Dutch Design en meer vind je bij Designbar. Wanneer je Designbar voorbij loopt, zul je deze zeker niet missen, want in de etalage hangen prachtige lampen die meteen je aandacht trekken.

3. Pottenbakker Atelier Hof 3

In het oude steegje waar pottenbakkersatelier Hof 3 gevestigd is, lijkt het net of je even terug stapt in de Middeleeuwen. Door de oude gebouwen en de traditionele ambacht, vergeet je even dat je in het hartje van bruisend Dordrecht staat. Leuk om even rond te neuzen of wellicht vind je er een leuk cadeautje.

4. Rockin' Items

Op zoek naar stoere items met een Scandinavisch tintje? Dan slaag je vast bij Rockin' Items. Hier vind je kleding die nergens anders in Dordrecht verkrijgbaar is! Door de bank middenin de winkel, heeft de winkel de gezellige uitstraling van een huiskamer.

5. Atelier Klei & Zij

Bij Atelier Klei & Zij vind je prachtige sieraden, accessoires en kunst van keramiek. Een bijzondere ambacht waarmee met veel aandacht en passie verfijnde ontwerpen gemaakt worden. Vanaf de natte klei tot het uiteindelijke gebakken keramiek: alles wordt door Eva en haar moeder gemaakt. Hier moet je echt een kijkje nemen!

6. Vicino Sei

Volg je neus en je belandt vanzelf in de klassieke boutique van Vicino Sei aan ’t Vlak aan de Wolwevershaven. Hier vind je de fijnste Italiaanse parfums die op ambachtelijke wijze zijn gecreëerd door kleine Italiaanse parfumhuizen.

7. Opa en An

Opa en An is een gezellig winkeltje met stationary, reisgoodies en woonaccessoires, opgericht door Pascalle. De winkel heeft zijn naam te danken aan haar opa en oma (An). De producten die je bij Opa & An vindt, zijn gemaakt door voornamelijk Nederlandse ontwerpers, die vol liefde en passie bezig zijn met hun vak om zo tot in het kleinste detail de kwaliteit aan hun producten mee te geven. Daarnaast wil Pascalle graag haar liefde voor reizen, dieren en de natuur met jou delen; zoals haar opa en oma dat met haar deden.

Tip: Opa en An is gelegen in de Voorstraat. Misschien is het je opgevallen dat je op meerdere plekken vanaf de Voorstraat bij de gracht kunt komen. Steigers waren vroeger in de dichtbebouwde stad de enige manier om bij de handelsslagader, de Voorstraatshaven, te komen. Vandaar de steegjes naar de gracht! Deze plekjes zijn trouwens nu een ideale plek voor mooie foto's!


Praktische informatie over Dordrecht

Bereikbaarheid

Kom je met de trein naar Dordrecht? Dan begint jouw wandeling bij het groene bolletje 1 op Dordrecht Centraal! Kom je met de auto naar Dordrecht? Dan kun je je auto het beste parkeren in parkeergarage Drievriendenhof. Je start de wandeling dan bij het groene bolletje 4. 

Over de wandeling

De wandeling is 6 kilometer lang, maar natuurlijk kun je 'm zo lang of kort maken als je zelf wilt. Deze wandeling brengt je niet langs de high street fashion ketens, maar langs historische monumenten, boutiques en eetgelegenheden van kleine ondernemers. Wil jij ook graag een kijkje nemen in de winkelstraten van Dordrecht? Bezoek dan de Sarisgang. 

Meer lezen over Dordrecht en omgeving?