7-daagse autorondreis door Andalusië: de brug tussen Europa en Afrika

Andalusië: de Spaanse regio met olijven, sinaasappels, zonnebloemen, mooie bergketens en valleien, witte bergdorpen met gezellige pleintjes, een brug tussen Afrika en Europa en het punt waar de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee elkaar ontmoeten.


In de zomer van 2014 besloot ik naar het veelbelovende Spaanse Andalusië af te reizen. Eerst een weekje rondtrekken en daarna nog een weekje relaxen in een geweldige villa.

Hieronder zie je de route die ik volgde. De steden Málaga, Mijas, Marbella, Gibraltar, Jerez de la Frontera, Sevilla, Cordoba, Granada en Ronda stonden op de planning. De reis startte op het vliegveld van Málaga, waarna ik de reis met de klok mee maakte. Wekken een aantal plekken uit dit lijstje niet jouw interesse? Sla deze dan over en kort de rondreis in of verblijf wat langer in Sevilla of Málaga!

Lees ook: Heerlijk verblijven in Andalusië: de villa Cortijo La Cepa mét zwembadDag 1: Aankomt, Málaga en Mijas

Na aankomst op het vliegveld van Málaga, was Málaga de eerste stad die op de planning stond. Helaas had ik wat oponthoud met de huurauto, waardoor er voor mij geen tijd over was om Málaga te bezoeken. 

Nadat je een bezoekje hebt gebracht aan Málaga, rijdt je door naar Mijas. Een wit dorpje gebouwd tegen een heuvel met smalle straatjes en mooie poorten. Echt een heel leuk en sfeervol stadje!

Iets wat je veel tegenkomt in Mijas zijn de ezel-taxi’s. Schattig, maar best zielig. Ze staan de hele dag in de volle zon en vervoeren door de stad.

 Mijas: een sfeervol wit bergdorpje 

Dag 2: Marbella en Gibraltar 

Vanuit Mijas reed ik op dag 2 via Marbella richting Gibraltar. Marbella is een van de belangrijkste badplaatsen van de Costa del Sol en het is er dan ook bijna het hele jaar warm en zonnig. Hier komen veel toeristen op af en daarom vind je er veel appartementencomplexen en hotels. Verder heeft Marbella een gezellig centrum, een haven en natuurlijk witte stranden. Een leuk stadje om even een stop te maken en doorheen te wandelen. 

Na Marbella reed ik door naar Gibraltar. Omdat het zó druk was in de stad konden we geen parkeerplaats vinden. Helaas, maar ik heb de stad wel vanuit de auto gezien én we kwamen iets buiten het centrum een strand tegen met daarachter allemaal gekleurde huisjes. Zo leuk! Heb je wat langer de tijd? Dan kun je ook de apenrots in Gibraltar bezoeken!

Marbella heeft prachtige stranden

Dag 3: Jerez de la Frontera 

Op de derde dag rijd je van Gibraltar naar Sevilla. Onderweg kun je een stop maken in Jerez de la Frontera. In Jerez vind je de Paardenrijschool "Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre" oftewel de "Koninklijke Andalusische School van de Hippische Kunst". Een aanrader om te bezoeken!

Dag 4: Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië en daarom de belangrijkste stad op het gebied van politiek, cultuur, kunst en economie.

Een van de vele bezienswaardigheden die er in Sevilla te bewonderen zijn, is de kathedraal van Sevilla. Hier ben ik niet in geweest, want de rij was enorm en er waren nog zoveel meer dingen die we wilden bekijken!

Kathedraal van Sevilla

Een andere bezienswaardigheid is het Reales Alcázares de Sevilla, oftewel het koninklijk paleis van Sevilla. Het paleiscomplex is waarschijnlijk een van de oudste. Naast mooie plafonds heeft het paleis ook nog prachtige tuinen vol met vijvers en palmbomen.

De tuinen van het Reales Alcázares zijn een ideale plek om even tot rust te komen in de grote stad

Ook bezocht ik het Plaza de España. Het is een van de meest herkenbare pleinen van Sevilla. Het enorme plein heeft de vorm van een halve cirkel en wordt volledig omringd door prachtige gebouwen. De meeste van deze gebouwen worden gebruikt door de overheid. Door het kanaaltje kon je trouwens een ‘rondvaart’ maken. Heb ik niet gedaan, omdat het net zo leuk was om even over de bruggen te lopen.

Het sprookjesachtige Plaza de España

Dag 5: Córdoba

In het stadje Córdoba ligt de kathedraal Mezquita. Deze kathedraal heeft ongeveer 800 zuilen en ook staat hij op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het ziet er echt leuk uit met al die wit met rode bogen. Het zijn er ook zó veel! Daarnaast is Córdoba een gezellige stad, waar je je prima een middagje kunt vermaken. Pak bijvoorbeeld een terrasje en geniet van de Spaanse tapas!

De prachtige bogen in de Mezquita

Dag 6: Granada

In Granada ligt misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Andalusië: het Alhambra. Het Alhambra bestaat uit meerdere gebouwen. Het was een paleis, een citadel, een fort en het huis van meerdere belangrijke personen. Nu is het een bezienswaardigheid voor toeristen uit heel veel verschillende landen. Het Alhambra ligt op een hoger gelegen plek met uitzicht over de stad Granada. Alle muurversieringen zijn met de hand gemaakt! Heel mooi en indrukwekkend.

Als je ook graag het Alhambra wil bezoeken, is het handig om kaartjes te reserveren. Anders kom je er heel waarschijnlijk niet in! Binnenkort zal er een artikel online komen over het Alhambra met meer foto's en praktische tips.

Het Alhambra

Dag 7: Ronda

Ronda was de laatste stad die ik tijdens de rondreis bezocht. Ronda ligt in een bergachtig gebied, zo’n vijftig kilometer landinwaarts van de Costa del Sol op ongeveer 750 meter boven zeeniveau. De rivier Guadalevín splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof uitgesneden, bekend als Tajo de Ronda, waaroverheen de drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano, de Puente Viejo en de beroemde Puente Nuevo.

Ook heeft Ronda een stierenvechtarena die gelukkig ‘nog maar’ 4 keer per jaar wordt gebruikt.

Ronda staat bekend om haar brug

En dan was dat de laatste bestemming die ik tijdens de rondreis in Andalusië bezocht. Ik heb ik 7 dagen veel mooie dingen gezien. Ik kan je Andalusië zeker aanraden! Er is voor elk wat wils: van bijzondere cultuur tot gezellige terrasjes, bergen, uitgestrekte witte stranden, sfeervolle steden en natuurlijk schijnt de zon bijna altijd in Andalusië!

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vanaf Schiphol vlieg je met Transavia in 2,5 uur naar Málaga.

Accommodaties

Liever zelf de reis organiseren? Op deze pagina van Booking.com vind je alle leuke hotels, villa's en appartementjes in Andalusië!

Huurauto

Een huurauto boek je gemakkelijk en zonder verborgen kosten bij Sunny cars.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Andalusië zijn de maanden april tot en met juni en september tot en met oktober. Verblijf je vooral aan de kust en op het strand aan zee, dan zijn de maanden juli en augustus ook geschikt.

Feitjes over Andalusië

In de maanden juli en augustus heeft Andalusië gemiddeld 12 zonuren! De kustlijn van Andalusië is ongeveer 800 km lang en 70% ervan heeft een zandstrand. Bezoek je Andalusië? Dan bezoek je 2 landen! Gibraltar is namelijk Brits grondgebied.