Kaiserschmarrn
Mijn favoriete Oostenrijkse gerecht is ongetwijfeld kaiserschmarrn. Dit zoete gerecht bestaat uit grove stukken gekarameliseerde pannenkoek en wordt geserveerd met appelmoes, poedersuiker en een veenbessencompôte. De Oostenrijkers eten dit gerecht als dessert, maar een bordje kaiserschmarrn is erg voedzaam en gaat dus ook prima door als een lunchgerecht.
Apfelstrudel met vanillesaus
Een andere favoriet is de apfelstrudel met vanillesaus. Deze gebaksoort bestaat uit deeg, stukjes appel en rozijnen. Het was oorspronkelijk voedsel voor arme mensen, maar later werd het een culinair hoogstaand gerecht. Wil je dit gerecht compleet maken? Vraag dan of ze er slagroom (deze is ongezoet in Oostenrijk!) bij serveren en het genieten kan beginnen.Wiener schnitzel
De wiener schnitzel wordt gemaakt van dun, gebraden en gepaneerde kalfs-, kippen-, of varkensvlees. Meestal wordt 'ie geserveerd met pommes, ketchup en een citroentje. Dit is niet mijn favoriete Oostenrijkse gerecht, maar ben jij een vleesliefhebber, dan mag je de wiener schnitzel zeker niet overslaan.
Krapfen
De krapfe is een ronde lekkernij die van gefrituurd gistdeeg is gemaakt. Hij wordt gevuld met abrikozencompôte en bestrooid met poedersuiker. Heerlijk bij de thee!Germknödel
Waarschijnlijk het meest onbekende gerecht is de germknödel. Deze deegspecialiteit uit Oostenrijk is een grote, kogelvormige knödel van brooddeeg gevuld met pruimencompôte. De knödel wordt niet in de pan gebakken, maar ongeveer 5 minuten in zout water gekookt of boven kokend water gestoomd. Vlak voor het serveren wordt de knödel met gesmolten boter of vanillesaus overgoten. Vervolgens wordt 'ie afgetopt met geraspt maanzaad en poedersuiker.Sachtertorte
Deze beroemde taart uit Wenen bestaat uit chocoladecake gevuld met abrikozenmarmelade en wordt bedekt met een dikke laag chocoladeglazuur. Heerlijk voor bij een heiße choco!Wil jij ook op reis naar Oostenrijk?
Meer lezen over heerlijk buitenlands eten?
Dit artikel bevat affiliatie links