6 gerechten die je moet proeven tijdens wintersport in Oostenrijk

Een weekje skiën in Oostenrijk vind ik heerlijk, maar zonder een paar bezoekjes aan een authentieke Oostenrijkse berghut is de week zeker niet compleet! Nog voordat ik op wintersport ga, verlang ik naar dat heerlijke bord kaiserschmarrn of dat lekkere stuk apfelstrudel met vanillesaus. In dit artikel laat ik je kennis maken met 6 heerlijke gerechten en lekkernijen die je zeker niet mag missen tijdens jouw wintersport (of andere vakantie) in Oostenrijk.

Kaiserschmarrn

Mijn favoriete Oostenrijkse gerecht is ongetwijfeld kaiserschmarrn. Dit zoete gerecht bestaat uit grove stukken gekarameliseerde pannenkoek en wordt geserveerd met appelmoes, poedersuiker en een veenbessencompôte. De Oostenrijkers eten dit gerecht als dessert, maar een bordje kaiserschmarrn is erg voedzaam en gaat dus ook prima door als een lunchgerecht. 


Apfelstrudel met vanillesaus

Een andere favoriet is de apfelstrudel met vanillesaus. Deze gebaksoort bestaat uit deeg, stukjes appel en rozijnen. Het was oorspronkelijk voedsel voor arme mensen, maar later werd het een culinair hoogstaand gerecht. Wil je dit gerecht compleet maken? Vraag dan of ze er slagroom (deze is ongezoet in Oostenrijk!) bij serveren en het genieten kan beginnen.


Wiener schnitzel 

De wiener schnitzel wordt gemaakt van dun, gebraden en gepaneerde kalfs-, kippen-, of varkensvlees. Meestal wordt 'ie geserveerd met pommes, ketchup en een citroentje. Dit is niet mijn favoriete Oostenrijkse gerecht, maar ben jij een vleesliefhebber, dan mag je de wiener schnitzel zeker niet overslaan.


Krapfen

De krapfe is een ronde lekkernij die van gefrituurd gistdeeg is gemaakt. Hij wordt gevuld met abrikozencompôte en bestrooid met poedersuiker. Heerlijk bij de thee!


Germknödel

Waarschijnlijk het meest onbekende gerecht is de germknödel. Deze deegspecialiteit uit Oostenrijk is een grote, kogelvormige knödel van brooddeeg gevuld met pruimencompôte. De knödel wordt niet in de pan gebakken, maar ongeveer 5 minuten in zout water gekookt of boven kokend water gestoomd. Vlak voor het serveren wordt de knödel met gesmolten boter of vanillesaus overgoten. Vervolgens wordt 'ie afgetopt met geraspt maanzaad en poedersuiker.


Sachtertorte

Deze beroemde taart uit Wenen bestaat uit chocoladecake gevuld met abrikozenmarmelade en wordt bedekt met een dikke laag chocoladeglazuur. Heerlijk voor bij een heiße choco!


Meer lezen over heerlijk buitenlands eten?

Dit artikel bevat affiliatie links