Getest: de kleine DJI Tello drone van €99

Ben je op zoek naar een kleine, goedkope drone om uit te zoeken of een drone iets voor je is? Of misschien om mee te nemen tijdens het backpacken? Ik testte de DJI Tello drone: een compacte drone die je maar €99 kost. De ideale drone voor beginners lijkt het. Daarnaast ook een fijn exemplaar om mee te nemen op reis, omdat je dan het liefste niet met waardevolle spullen loopt. Ik zocht voor je uit of deze drone de €99 waard is!

DJI Tello drone

Ik ben zelf ontzettend fan van drones, het is echt fantastisch speelgoed. De vogelvluchtperspectief foto's en video's die je er mee kunt maken vind ik zó gaaf! Ik was dan ook erg enthousiast toen Rick, mijn vriend, de DJI Tello drone aanschafte. Het grote nadeel aan drones is echter dat ze meestal erg prijzig zijn. Voor een goede drone betaal je al snel meer dan €1000 en dat vind ik erg veel voor een apparaat dat vrij gemakkelijk kan crashen. Qua prijs lijkt de DJI Tello drone dus de ideale uitkomst: deze kost je namelijk maar €99.

De Tello drone is erg compact en past zelfs op je handpalm

Specificaties van de DJI Tello drone

 • Materiaal: kunststof
 • Afmetingen: hoogte 41 mm, breedte 93 mm, lengte 98 mm
 • Gewicht: 80 gram
 • Foto's: 5 megapixel
 • Video: 720 megapixel
 • Bediening: met gratis app of met controller
 • Batterijduur: 13 minuten
 • Bereik: 100 meter
 • Maximale hoogte: 10 meter

Vliegen met de DJI Tello drone

De Tello drone is een ontzettend compact apparaatje en past op je handpalm. De drone bestuur je met een app waarmee je hem verschillende commando's kunt geven. Zo kun je hem bijvoorbeeld een salto laten maken, kun je hem al weggooiend laten vliegen en kun je hem natuurlijk laten opstijgen, dalen en besturen. Daarnaast is er de optie om de drone langzaam van je weg te laten vliegen. 

De commando's geven via je telefoon vond ik soms nog best lastig, omdat je niet goed kunt doseren hoe hard je de drone wil laten vliegen en welke kant hij op moet gaan. Het besturen van de app is het makkelijkste bij windstil weer. De drone hangt dan stabiel in de lucht en volgt de commando's goed op. Waait het wat harder (vanaf windkracht 2 à 3), dan heeft de drone moeite met de commando's en vanaf windkracht 3 à 4 is het haast onmogelijk om te vliegen. 

Op een windstille dag hangt de Tello drone stabiel in de lucht

Beeldkwaliteit

Het grootste minpunt aan de Tello drone is de beeldkwaliteit. Je moet zeker geen topkwaliteit foto's en video's verwachten, maar dat kan ook haast niet voor die €99. De foto's die de drone maakt zijn 5 megapixel en de video's 720 megapixel en op het scherm van je telefoon ziet dit er best goed uit. Wanneer je de foto's en video's vervolgens op je laptop of computer bekijkt, zie je duidelijk terug dat de kwaliteit niet geweldig is.

De onbewerkte foto hieronder is een foto die ik met de Tello drone heb gemaakt. Zoals je kunt zien is de kwaliteit wel oké, maar zeker niet super. Ik heb gemerkt dat de drone de beste foto's maakt op een heldere, windstille dag van landschappen. Ook is het verstandig om niet te hoog te vliegen. 

Voor de video's geldt hetzelfde: op je telefoon zien de video's er prima uit, maar op een groter scherm is de kwaliteit niet zo goed. 

Goed om te weten is dat er geen geheugen in de drone zelf zit. Al het beeldmateriaal wordt rechtstreeks op je telefoon opgeslagen en daarom is het dus afhankelijk van de opslagruimte op je telefoon hoeveel je kunt filmen en fotograferen. Een voordeel is wel dat je beeldmateriaal niet verloren is als je de drone kwijtraakt tijdens het vliegen.

Daarnaast is het met de Tello drone alleen mogelijk om recht vooruit te filmen en fotograferen. De camera kan niet bewegen en daardoor kun je niet recht naar beneden filmen. Dit vind ik zelf erg jammer en hieraan merk je dus wel dat het een goedkope drone is. 

Een foto gemaakt met de DJI Tello drone op een windstille avond

Batterij en bereik

Bij de Tello drone wordt 1 accu geleverd en hier kun je zo'n 13 minuten mee vliegen. Je krijgt op het scherm van je telefoon een melding als de accu bijna leeg is en je kunt er dan voor kiezen om de drone te laten landen. De drone landt dan op de plek waar hij op dat moment is en hij landt dus niet op de plek waar hij is opgestegen. Bij duurdere drones zit deze optie er wel op. Ik zou dus oppassen met boven water vliegen, want is de accu bijna leeg, dan is er een grote kans dat de Tello drone landt in het water.

De drone heeft een bereik van zo'n 100 meter en de maximale hoogte is 10 meter. Wanneer je buiten het bereik vliegt, krijg je een melding op je telefoon en kun je hem weer binnen het bereik brengen. Vlieg je nog verder, dan zal de drone zelf gaan landen op de plek waar hij op dat moment vliegt. Deze drone heeft dus geen super groot bereik, maar wel genoeg voor de beginnende dronepiloot. Een bijkomend voordeel is ook dat je hem altijd blijft zien en dat je dus kunt inschatten of de drone veilig kan landen of niet.

Extra opties

Er zijn verschillende accessoires te koop waarmee je de drone kunt uitrusten. Rick heeft de draagkoffer, 2 extra accu's, een oplader voor 3 accu's, propellerbescherming en de controller erbij gekocht.

De draagkoffer is erg handig, omdat de drone op deze manier goed beschermd is en je alle accu's en beschermers bij elkaar kunt bewaren. Verder is de controller ook een handig ding. Je klikt je telefoon aan de bovenkant van de controller vast en kunt de drone nu veel makkelijker besturen. Je kunt de snelheden makkelijker doseren en ook zitten er verschillende knopjes op waarmee je in 1 keer een foto maakt, een salto maakt of de 'wegvlieg-stand' activeert. 

Mocht je de Tello drone willen aanschaffen, dan zijn de controller en de koffer zeker accessoires die ik je kan aanraden. Verder is het ook een goed idee om extra accu's aan te schaffen. Met 3 accu's kun je namelijk bijna 3 kwartier vliegen en heb je meer plezier van je drone!

Er is ook een Tello Boost combo te koop. Dit is een combideal waarbij je de drone, extra accu's, een oplader voor 3 accu's en extra propellers in een koopt. 

De controller maakt het besturen van de Tello drone een stuk makkelijker

Prijzen

De DJI Tello drone en accessoires zijn onder andere te koop bij Bol.com en Coolblue
 • DJI Tello drone - €99 (bestel 'm bij Bol.com of Coolblue)
 • DJI Tello Boost combo - €141 (bestel 'm bij Bol.com of Coolblue)
 • DJI Tello draagkoffer - €23,95 (bestel 'm bij Bol.com)
 • DJI Tello controller - €39,99 (bestel 'm bij Bol.com of Coolblue)

Is de DJI Tello drone zijn geld waard?

Vind je het leuk om te oefenen met het besturen met een drone en hecht je niet veel waarde aan een goede beeldkwaliteit? Dan is de DJI Tello drone zeker iets voor jou. Hij is licht, klein, goedkoop en makkelijk te besturen en daarmee is het een prima instapmodel.

Ben je op zoek naar een drone met als doel foto's en /of video's maken? Dan kun je beter nog even verder kijken. De beeldkwaliteit van de Tello drone is namelijk niet geweldig

Zelf heb ik het duurdere zusje van de DJI Tello drone op het oog, de Mavic Mini. Deze drone is 4 keer zo duur, maar is iets beter bestand tegen wind, is ook compact én heeft een veel betere beeldkwaliteit. Daarnaast is hij een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de DJI Mavic 2 Pro (€1450), maar heeft hij wel een aantal dezelfde features. Wie weet schaf ik deze binnenkort aan en verschijnt de review binnenkort op Mee met Lee!

Meer lezen over foto en video?