Zo fotografeer je watervallen

Watervallen bekijken en fotograferen vind ik een van de leukste dingen om te doen! Maar wanneer je niet weet welke instellingen je moet gebruiken, kan het heel lastig zijn om die perfecte foto te maken. In dit artikel deel ik een aantal tips en voorbeelden met je, zodat je de volgende keer een prachtige foto van een waterval (of ander stromend water) kunt maken!

Benodigdheden

Allereerst is het belangrijk dat je een camera hebt waarbij je instellingen kunt veranderen. In het geval van watervallen is het hierbij het belangrijkste dat je het diafragma en de sluitertijd kunt aanpassen. Heeft jouw camera een M-knop? Mooi, deze staat namelijk voor manual en hiermee kun je de instellingen van de camera handmatig instellen. 

Diafragma

Het diafragma is de lichtopening van je lens. Als je deze verandert, dan bepaal je dus hoe veel of hoe weinig licht er door de lens valt. Je herkent de diafragma instelling aan de f met een getal erachter. Een laag f-getal betekent een grote lichtopening en dus een lichte foto. Een groot f-getal betekent een kleine lichtopening en dus een donkere foto. Op veel camera's kun je het diafragma instellen van f/32 tot f/1.4.

Sluitertijd

Sluitertijd is de tijd dat het licht op de sensor valt. Het wordt ook wel de belichtingstijd genoemd. Hoe korter de sluitertijd, hoe sneller de camera een foto maakt. Wil je een bewegend voorwerp scherp op de foto, dan kies je dus een korte sluitertijd. Wil je een bewegend voorwerp wazig op de foto, dan kies je een langere sluitertijd. De sluitertijd op je camera herken je aan 1/een getal of een getal met een ". Zo staat 2"5 bijvoorbeeld voor een sluitertijd van 2,5 seconde en 1/1000 staat voor een sluitertijd van een duizende van een seconde. Op veel camera's kun je de sluitertijd instellen van zo'n 1/4000 tot 30 seconden.

Wanneer je een langere sluitertijd instelt, is het belangrijk om je camera heel stil te houden tijdens het maken van een foto. Zet je camera bijvoorbeeld op een steen, hekje of neem een statief mee!

De juiste instelling voor een waterval

Wil je dat het water van de waterval één massa wordt, dan kies je voor een lange sluitertijd. Wil je dat het water uit allemaal losse druppeltjes bestaat, dan kies je voor een korte sluitertijd. 

Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er in je lens valt, want de lichtopening staat nou eenmaal wat langer open. Wanneer je dus kiest voor een lange sluitertijd, dan kies je ook voor een hoog f-getal en dus een kleine lichtopening. Zou je kiezen voor een laag f-getal en dus een grote lichtopening, dan krijg je een overbelichte foto. 

Een aantal voorbeelden

Hieronder staan wat voorbeelden van foto's die ik heb gemaakt. Bij alle foto's vermeld ik de sluitertijd en diafragma instellingen, zodat je het effect van de instellingen op de foto kunt zien.

Krimmler waterval - Oostenrijk

1/125 sec
f/7,1

De stroomsnelheid van deze waterval is heel hoog en omdat ik het water niet als 1 massa wilde fotograferen, heb ik hier gekozen voor een sluitertijd van 1/125. Daarnaast was het een lichte dag en daarom heb ik het diafragma ingesteld op f/7.1.

Krimmler waterval - Oostenrijk

1/200 sec
f/8 

Dit is dezelfde waterval als op de foto hierboven en daarom zijn mijn instellingen ongeveer hetzelfde.

Secret garden- Koh Samui, Thailand

1/50 sec
f/4 

Zoals je ziet heb ik hier gekozen voor een korte sluitertijd van 1/50 seconde, maar staat het diafragma redelijk laag (f/4). Dit komt omdat ik deze foto maakte op een donkere plek. De waterval was omgeven door bomen, waardoor er weinig daglicht aanwezig was en de lichtopening dus groter moest dan op de vorige foto's om zo toch voldoende licht op de foto te hebben! De sluitertijd is hier iets langer dan op de andere foto's in dit artikel, omdat de stroomsnelheid van dit water veel lager is dan de stroomsnelheid van de andere watervallen. Daarom moet je dus een langere sluitertijd kiezen als je de beweging van het water goed wilt vastleggen.

Vintgar kloof - Slovenië

1/60 sec
f/5 

Ook hier weer een langere sluitertijd met een lager f-getal, omdat deze foto ook op een donkere plek gemaakt is.

Saas-Balen - Zwitserland

1/200 sec
f/9 

Zoals je ziet is het f-getal hier weer hoger en dus een kleinere lichtopening, omdat ik deze foto maakte in de volle zon.

Zelf aan de slag

Mijn grootste tip is: ga het gewoon proberen! Er is namelijk geen gouden regel voor jouw instellingen. Het ligt helemaal aan de hoeveelheid licht die er aanwezig is op de plek waar je de foto wilt maken, de stroomsnelheid van het water en op wat voor manier je het water wilt fotograferen. Neem lekker de tijd en ga het gewoon proberen. Thuis kun je trouwens ook gewoon oefenen met watervallen fotograferen. Zet de kraan zachtjes aan en ga op zoek naar de juiste instellingen!