Dit zijn de 14 leukste dingen om te doen en zien in Antwerpen

Antwerpen is misschien wel de leukste stad van België. Het is de stad van het speciaalbier, de mode én de diamanten. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is daarom de ideale stad voor een weekendje weg. Een dagje weg kan natuurlijk ook, maar er zijn zóveel leuke dingen te doen en te bezoeken in Antwerpen dat een dag eigenlijk te weinig is om de stad echt te ervaren. Hieronder vind je daarom mijn tips om het maximale uit jouw trip naar Antwerpen te halen!

Inhoudsopgave

  1. Een wafel eten in de Meir
  2. Shoppen in de Wilde Zee
  3. Een rondje lopen over de Vogeltjesmarkt
  4. Je laten verwelkomen door de Spoorwegkathedraal
  5. Het uitzicht vanaf het dak van het MAS bewonderen
  6. Shoppen in de Meir
  7. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal bezoeken
  8. Een drankje doen op de Grote Markt
  9. Dineren bij restaurant Roest
  10. Een filmpje pakken bij Kinepolis
  11. Het Rubenshuis bezoeken
  12. Wegzwijmelen in de diamantwijk
  13. Dieren kijken in Antwerpen Zoo
  14. Bezoek ook Winter in Antwerpen

1. Een wafel eten in de Meir

Denk je aan België, dan denk je natuurlijk aan Vlaamse frieten en wafels! Zelf ben ik dol op wafels en een paar wafels tijdens mijn weekend in Antwerpen mogen dan ook zeker niet missen. De lekkerste haal je voor €2,50 per stuk bij de wafelkraam halverwege de winkelstraat de Meir.

2. Shoppen in de Wilde Zee

De echte fashionliefhebbers kunnen los gaan in de Wilde Zee. Deze buurt wordt gevormd door een vijftal verkeersvrije straatjes. Je slentert er ontspannen langs spin-offs van grote ketens, hippe merken en beautyzaken, maar daarnaast vind je hier ook winkels vol zoete delicatessen. Vergeet in de Wilde Zee ook niet langs het beeldje van Den Deugeniet te wandelen, in de Korte Gasthuisstraat. Met zijn blote kontje is hij het neefje van het beroemde Manneke Pis.

Rechtsboven Centraal Station en rechtsonder parkieten op de Vogeltjesmarkt

3. Een rondje lopen over de Vogeltjesmarkt

Iedere zondag komen er duizenden voornamelijk Nederlandse en Belgische bezoekers naar de Antwerpse Theaterbuurt om de honderden kraampjes van de Vogeltjesmarkt te bezoeken. Van oorsprong is de Vogeltjesmarkt een markt waar zangvogels, pluimvee en knaagdieren verkocht werden. Tegenwoordig is het vooral een toeristische markt waar de vogels en knaagdieren nog maar een klein deel van het totale aanbod uitmaken.

4. Je laten verwelkomen door de Spoorwegkathedraal

Antwerpen is heel gemakkelijk te bereiken met de trein. Je stapt midden in het centrum uit en het grootste voordeel: je hoeft geen torenhoge parkeerkosten te betalen. Vanaf het station wandel je in zo'n 15 minuten naar de Grote Markt en direct naast het station vind je Antwerpen Zoo. Een tweede reden waarom reizen met de trein naar Antwerpen een grote aanrader is, is vanwege de prachtige architectuur van Antwerpen Centraal Station, door de Antwerpenaren ook wel de 'Spoorwegkathedraal' genoemd. Zodra je de trein uitstapt, word je verwelkomd door een van de mooiste stations ter wereld!

5. Het uitzicht vanaf het dak van het MAS bewonderen

In de wijk 't Eilandje, op loopafstand van het historisch centrum, ligt het Museum aan de Stroom (MAS). Dit is een van de plekken waar je geweest moet zijn tijdens jouw trip naar Antwerpen. In dit museum wordt het verhaal van Antwerpen verteld en zijn er wisselende exposities te bewonderen. Daarnaast kun je gratis een bezoekje brengen aan het dak van het MAS, waar je een 360 graden uitzicht hebt over de stad en de Schelde. Het dakterras is te bereiken met een aantal roltrappen. Een aanrader is om met zonsondergang het dakterras te bezoeken. Het museum is namelijk tot 22.00 uur open en in de zomer zelfs tot 0.00 uur. Dit mag je niet missen!

Het MAS en het uitzicht vanaf het dakterras

6. Shoppen in de Meir

Dé bekendste winkelstraat van Antwerpen is de Meir. In deze autovrije straat en omliggende straatjes vind je zowel trendy pop-up stores als de grote winkelketens. Kijk ook eens naar de gebouwen waarin de shops gevestigd zijn, want deze zijn net zo leuk als de producten die je in de winkels vindt. Hier kun je je zeker een middag vermaken. Wil je op zondag gaan shoppen? Check dan van tevoren hier even of het koopzondag is.

7. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal bezoeken

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is een van de trekpleisters van het historische centrum en bevindt zich op de Handschoenmarkt. Het is een imposante gotische kathedraal met een toren van wel 123 meter hoog. 's Avonds wordt de kathedraal verlicht, dus vergeet zeker niet om ook dan even langs de Handschoenmarkt te wandelen.

8. Een drankje doen op de Grote Markt

Een heerlijke plek om een terrasje te pakken is de Grote Markt. Op dit driehoekvormige plein vind je een van de andere bezienswaardigheden van het historische centrum, namelijk het Stadhuis. Vergeet ook niet om de gildehuizen aan de noordkant van dit plein te bewonderen. Deze zijn overigens niet origineel, doordat het grootste gedeelte van deze prachtige panden afbrandde in 1576, maar dit maakt ze zeker niet minder mooi!

Het industrieel ingerichte restaurant Roest

9. Dineren bij restaurant Roest

Een van mijn favoriete restaurants in Antwerpen is Roest. Deze is gelegen in de wijk 't Eilandje, tegenover het MAS. Op de kaart staat een verscheidenheid aan gerechten die worden geserveerd in een industrieel decor. Naast Roest zijn er nog veel meer hippe restaurants gevestigd in 't Eilandje en dit is dan ook de ideale wijk voor een gezellige avond uiteten.

10. Een filmpje pakken bij Kinepolis

Moe van al het wandelen door de gezellige straten van Antwerpen? Plof dan neer in een van de 24 zalen van Kinepolis Antwerpen en geniet van een film. Deze bioscoop is gelegen in de wijk Luchtbal, in het noorden van de stad. Vanaf het historisch centrum loop je er in zo'n drie kwartier heen en loop je via 't Eilandje, dan zul je onderweg prachtige street art tegenkomen. Geen zin om te lopen? Neem dan gewoon de tram!

11. Het Rubenshuis bezoeken

In het historische centrum van de stad vind je ook het Rubenshuis. Dit is het huis waar de beroemde schilder Rubens 25 jaar van zijn leven heeft doorgebracht. Nu is het een museum en zijn de werken van Rubens en andere schilders er te bewonderen. Een van de hoogtepunten van het museum is het atelier van Rubens, omdat de afmetingen van deze ruimte erg indrukwekkend zijn. Mocht je dit museum willen overslaan, er langs lopen is ook een leuke optie vanwege het prachtige bouwwerk van het huis.

Rechts zie je het Rubenshuis

12. Wegzwijmelen in de diamantwijk

De diamantwijk, die ook wel bekend staat als de diamantbuurt of het diamantkwartier, ligt vlakbij Centraal Station en is een centrum van de internationale diamanthandel. Hier worden diamanten geslepen, gepolijst en verwerkt in prachtige sieraden. Maar liefst 80% van alle diamanten ter wereld passeert Antwerpen! Een goede reden om de diamantwijk te bezoeken, de sfeer te snuiven en even weg te zwijmelen bij de etalages vol prachtige sieraden.

13. Dieren kijken in Antwerpen Zoo

In het hart van Antwerpen vind je Antwerpen Zoo. De dierentuin werd geopend op 21 juli 1843 en is daarmee de oudste dierentuin van België en een van de oudste dierentuinen ter wereld! De zoo ligt naast het Centraal Station en is dus gemakkelijk te bereiken. Zin in wat afwisseling tijdens jouw trip naar Antwerpen? Dan is een middagje spenderen in deze dierentuin een echte aanrader.

14. Bezoek ook Winter in Antwerpen

Zelf bezocht ik Antwerpen met kerst. In deze periode wordt Antwerpen voor een paar weken omgetoverd tot een sfeervol lichtjesparadijs. Slenter over de kerstmarkt, ga voor een ritje in het reuzenrad, maak een selfie bij de enorme verlichte kerstboom op de Grote Markt en trek je schaatsen aan op de Groenmarkt voor plezier op de ijspiste. Echt een aanrader dus om Winter in Antwerpen te bezoeken!

Lees ook: kerst vieren tijdens het magische Winter in Antwerpen

Antwerpen tijdens Winter in Antwerpen 2019

Praktische tips voor een trip naar Antwerpen

Accommodatie

Een accommodatie boek je gemakkelijk én goedkoop bij Airbnb. Dit is het appartement - midden in het centrum - waar ik verbleef. Een aanrader! Ook zijn er vele leuke hotelletjes te vinden in Antwerpen. Kijk bijvoorbeeld eens op Booking.com!

Verplaatsen in de stad

In de stad liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand. Mocht je buiten het centrum verblijven, dan is de tram een ideale manier om naar het centrum af te reizen. Een kaartje koop je voor een paar euro bij de machinist.

Favoriete reisgids

Op zoek naar een leuke reisgids om jouw trip naar Antwerpen compleet te maken? time to momo Antwerpen is mijn favoriet!

Locaties


Bereikbaarheid

De beste - en leukste - manier om naar Antwerpen te reizen is per trein. Reis met je OV-chipkaart tot Roosendaal en bestel thuis alvast een ticket van NS International naar Antwerpen Centraal Station. Op de terugweg kun je ook voor een paar euro een kaartje op Antwerpen Centraal kopen bij een van de ticketautomaten.