Actieve vakantie in Zuid-Tirol: het beste van 2 werelden

Een tijdje terug zat ik met een stuk warme apfelstrudel met vanillesaus voor mijn neus in een typisch Oostenrijkse berghut: héél veel hout, hertenschedels aan de muur en misschien wat oudbollig, maar hartstikke gezellig. Op het terras hoor ik het welbekende liedje Anton aus Tirol. Twee mannen in lederhosen: de een speelt op een accordeon, de andere zingt uit volle borst mee. Om me heen hoor ik verschillende mensen Duits praten.

Je zou denken dat ik me in Oostenrijk bevind, maar nee: ik ben in Italië! Ik bevind me in de provincie Zuid-Tirol waar de Italiaanse sfeer te proeven is, maar om de Oostenrijkse invloeden kun je écht niet heen.

Zuid-Tirol is een ontzettend groene regio

Zuid-tirol heeft het beste van Oostenrijk én Italië

Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië. In deze provincie gaan alpiene tradities hand in hand met de mediterrane levensstijl, culturele veelzijdigheid en de bergen van UNESCO-werelderfgoed: de Dolomieten. Zuid-Tirol is een streek vol met contrasten: van Alpentoppen tot zuidelijke sferen, van Italiaanse spaghetti bolognese en pizza tot Oostenrijkse schnitzel en apfelstrudel.

Ook 's zomers ligt er een beetje sneeuw in de bergen

Een typische dag in de provincie

Ik sta in de bergen en adem een flinke dosis frisse berglucht in. Heerlijk! Ik wandel de benen onder m’n lijf vandaan met als beloning wilde schapen, prachtige bergtoppen, een heerlijk zonnetje, het geluid van koeienbellen en ik zie zelfs een beetje sneeuw! Hoewel de natuur toch echt meer Oostenrijks is, is de keuken Italiaans. Natuurlijk kun je schnitzel bestellen, maar aan risotto, gelato, spaghetti, pizza en wijn is zeker geen tekort. De Italiaanse keuken proef je overal, maar vooral in steden zoals Bolzano en Merano. Terwijl je een paar uur geleden nog met je bergschoenen door de typische Oostenrijkse bergen liep, flaneer je nu door de straten van Bolzano. Twee verschillende werelden dus.

Linksboven: Oostenrijkse kaiserschmarrn, rechtsboven: Oostenrijkse apfelstrudel
Linksonder: Italiaans ijs, rechtsonder: Italiaanse pizza salame

De Oostenrijkse bergen en gezelligheid worden afgewisseld met de Italiaanse keuken en het Italiaanse ‘genieten’. Kortom: een provincie met het beste van Italië én het beste van Oostenrijk. Klinkt goed, toch?

Lees ook: Deze 6 Oostenrijkse gerechten wil je proeven

Vele zonuren

Zuid-Tirol is misschien niet de eerste regio waaraan je denkt als je op zoek bent naar een vakantiebestemming, maar toch is het een hele sfeervolle regio. En zonuren heb je er zeker niet te weinig. De gemiddelde temperatuur ligt in juli zelfs rond de 28 graden. Verder valt er ongeveer 10 millimeter neerslag per maand. Ikzelf was er in juli en augustus en wat ik merkte was dat het overdag super zonnig en warm was, maar dat er aan het einde van de middag wolken ontstonden die leidden tot stortbuien met onweer. Zo’n bui duurde gemiddeld een kwartiertje en daarna was het lekker afgekoeld.

En zo zag de lucht er uit na zo'n buitje!

Naast de liefhebbers van de Italiaanse en Oostenrijkse keukens, is Zuid-Tirol ook een ideale bestemming voor de sportieve reiziger. Hieronder vind je een overzicht van alle sportieve activiteiten die je kunt ondernemen in Zuid-Tirol!

Hiken

Ik noemde het net al even, maar Zuid-Tirol is een ideale regio om lange wandelingen te maken. In bijna elk dorp kun je met een gondel of stoeltjeslift de bergen in om daar vervolgens frisse berglucht in te ademen en een flinke wandeling te maken.

Houd je wel van wandelen, maar dan meer van de ‘ik-ga-gewoon-op-mijn-sneakers-wandeling'? Dan kan ik je zeker aanraden om in Sulden/Sulda (het is maar net of je de Oostenrijkse of de Italiaanse naam gebruikt) met de gondel omhoog te gaan en dan vervolgens naar de Madritschhutte te lopen. Dat is een berghut op ongeveer anderhalf uur van de gondel vandaan en die wandeling is prima te doen voor elke wandelaar. En als je gelukt hebt, kun je wilde schapen tegenkomen! Zo leuk.

Lees ook: Deze gemakkelijke bergwandeling in Zuid-Tirol wil je maken!

Voor prachtige natuur zit je helemaal goed in Zuid-Tirol

Mountainbiken en wielrennen

Wil je wel een actieve vakantie, maar is wandelen niet jouw ding? Moutainbike verhuurders, fietsroutes en fietspaden zijn er genoeg in Zuid-Tirol! Je kunt in het dal fietsen langs de appelboomgaarden, maar zoek je iets uitdagender, dan kun je ook de beroemde Stelvio pas op fietsen. Deze pas is trouwens ook mooi om met de auto te rijden! Na een hele hoop haarspeldbochten kom je op 2758 meter hoogte en heb je een prachtig uitzicht. 

De Stelvio pas

Zomerskiën

Thuis had ik gelezen dat het mogelijk was om te skiën in Stelvio. Ik werd al helemaal gelukkig van het idee dat ik in de zomer (!) mijn skischoenen aan mocht doen om vervolgens de berg af te sjeesen. Maar eenmaal in Italië waren de omstandigheden niet echt ideaal om te gaan skiën. We zouden dan om 5 uur ’s ochtends moeten vertrekken van de camping, want je kon maar tot een uur of 9 skiën. Daarna werd de sneeuw te slecht. En om nou voor dat uurtje ski’s en skischoenen te huren… We hebben het uiteindelijk dus niet gedaan, maar toen ik om 10 uur in mijn korte broek op de Stelvio aankwam, kwamen de locals al terug van het skiën. Toch wel raar om hen zo met ski’s en dik ingepakt te zien lopen, terwijl ikzelf in een hemdje, korte broek en op teenslippers liep. Mocht je Zuid-Tirol in het voorjaar of het najaar bezoeken, dan heb je een grotere kans dat je buiten het reguliere wintersport seizoen hier kunt skiën. 

Hoe gaaf: skiën tijdens hartje zomer

Zuid-Tirol is dus de perfecte mix tussen Oostenrijk en Italië. Je kunt helemaal tot rust komen in de prachtige natuur, maar ook genieten van een heerlijk Italiaans gerecht. Je kunt er terecht voor een actieve vakantie, maar er zijn ook een genoeg gezellige stadjes om doorheen te slenteren.

Prachtig, toch?

Praktische informatie en feitjes over Zuid-Tirol

Bereikbaarheid

Zuid-Tirol ligt op ongeveer 1000 kilometer van Nederland vandaan en je rijdt er dus in circa 10 uur heen. Ga je met het vliegtuig? Dan kun je het beste vliegen met bijvoorbeeld Transavia op Innsbruck. Je moet dan vervolgens nog 1,5 uur rijden naar Bolzano.

Huurauto

Een huurauto huur je gemakkelijk en zonder verborgen kosten bij Sunny Cars.

Accommodaties

Liever zelf je reis samenstellen? Via deze pagina van Booking.com vind je gemakkelijk alle leuke hotels, appartementen en villa's in Zuid-Tirol!. 

Feitjes over Zuid-Tirol

In de zomer is de gemiddelde temperatuur 22 graden Celsius. Verder is Zuid-Tirol een ideale bestemming voor wandelliefhebbers: er is namelijk meer dan 16.000 kilometer aan gemarkeerde, natuurlijke wandelpaden. 

Zowel de Oostenrijkse als de Italiaanse sferen zijn te proeven in deze regio. Zin in zon? Dan zit je goed in Zuid-Tirol. Deze regio heeft namelijk meer dan 300 zondagen per jaar. Zuid-Tirol is een nog onontdekte regio onder de Nederlandse vakantiegangers, waardoor je in alle rust kunt genieten van de ongerepte natuur.