Makkelijke bergwandeling vanuit het Italiaanse Sulden naar de Madritischhütte

Toen ik 's zomers een paar weken doorbracht in het heerlijke Italiaanse Zuid-Tirol was, maakte ik uiteraard meerdere bergwandelingen. Wandelschoenen aan, met een gondel of stoeltjeslift naar boven en gaan! Prachtige bergtoppen om je heen, ruige rotslandschappen en hier en daar nog een beetje sneeuw: een beter decor voor een wandeling in de frisse berglucht ga je niet krijgen, toch?!

Ik nam de Rosim gondelbaan vanuit Sulden

Over Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië. In deze provincie gaan alpiene tradities hand in hand met de mediterrane levensstijl. Het is een regio met culturele veelzijdigheid en de bergen van UNESCO-werelderfgoed: de Dolomieten. Zuid-Tirol is de streek van de contrasten: van Alpentoppen tot zuidelijke sferen, van Italiaanse spaghetti bolognese en pizza tot Oostenrijkse schnitzel. Een ideale vakantiebestemming dus!

Ook naar Zuid-Tirol? Klik hier voor al mijn Zuid-Tirol tips!

Dit soort landschappen vind ik geweldig

Ik wandelde naar de Madritschhütte

Vanaf de stad Sulden - in de Italiaanse spelling Solda - nam ik de Rosim gondelbaan naar het bergstation. Parkeren kan gewoon naast de gondel en de tocht naar het bergstation duurt zo'n 5 minuten. Eenmaal boven word je verwelkomd door de kale, ruige bergen. Hier en daar een beetje gras, veel rotsen en zelfs een beetje sneeuw!

Vanaf het bergstation volg je de houten bordjes met het wit-rode uiteinden. Deze wijzen je de weg naar de Madritschhütte (2820 m) die zo'n 1,8 kilometer bergopwaarts ligt. Onderweg wandel je over bruggetjes die smeltwaterriviertjes oversteken, over onverharde paden en wie weet kom je nog wel een aantal wilde schapen tegen!

Wandel in 1,8 kilometer naar de berghut

Plof neer op het knusse terras

Eenmaal bij de Madritschhütte aangekomen, plof ik neer op het sfeervolle terras van de berghut. Ik krijg het gevoel dat ik in Oostenrijk ben, want ik hoor Duits om me heen, kan Oostenrijkse gerechten zoals schnitzel, apfelstrudel en sachertorte bestellen en er staat iemand met een accordeon Anton aus Tirol te spelen. Een heerlijke, kneuterige sfeer, maar niet zoals je 'm in Italië zou verwachten! En dat is nou precies zo leuk aan Zuid-Tirol: je vindt er het beste van zowel Italië als Oostenrijk.

Ik bestel uiteraard een apfelstrudel mit vanillesauce: zeker niet de beste die ik ooit gegeten heb (lees: ontzettend droog), maar best prima na zo'n wandeling door de bergen! Na een hapje, een drankje en een uurtje genieten van het uitzicht, zet ik de terugweg in. Je loopt via dezelfde paden weer terug naar het bergstation van de Rosim gondelbaan. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om de tocht te verlengen en verder te wandelen naar het Madritschjoch (3123 m).

Ik bestelde natuurlijk een apfelstrudel

Samenvattend

De wandeling naar de Madritschhütte is een ontzettend mooie bergwandeling. De wandeling is niet ver, maar wel klim je bergopwaarts en is de ondergrond onverhard. Trek daarom een dagdeel uit voor deze wandeling en vergeet je bergschoenen niet! Ook voor kinderen is deze bergwandeling goed te doen. 

Van dit soort uitzichten krijg je nooit genoeg

Praktische informatie over de wandeling naar de Madritschhüte

Tickets en prijzen

Een dagretour voor de Rosim gondel kost €16 voor een volwassene en €8 voor kinderen in de zomer. Een lijst met alle tarieven vind je hier.

Locatie


Bereikbaarheid en parkeren

Naast de Rosim gondelbaan kun je gratis parkeren op het grote parkeerterrein. Navigeer naar onderstaand adres. De weg ernaartoe is gemakkelijk te rijden!

Parkeerplaats Rosim gondelbaan
Località Solda, 129
39012 Merano, Italië


Meer lezen over toffe wandelingen in Europa?
Dit artikel bevat affiliate links