Leuke wandeling van 5 kilometer op de Limburgse Brunssummerheide

Om eerlijk te zijn trok het natuurgebied de Brunssummerheide me niet echt, maar ik ben zó blij dat ik toch gegaan ben. De wandeling van 4,7 kilometer die ik uitzocht was namelijk echt prachtig en divers. Ik liep over kleine, kronkelende struinpaadjes door weelderige bossen, zandverstuivingen, heidevelden en ik kwam zelfs nog een ven tegen!

De Brunssummerheide is een divers natuurgebied

Over de Brunssummerheide

De Brunssummerheide vind je in het Zuid-Limburgse Heuvelland, vlakbij Heerlen. Het is een divers natuurgebied met zowel heidevelden, bossen en zelfs vennen. Kenmerkend voor het Zuid-Limburgse landschap zijn natuurlijk de heuvels, en dat merk je ook op de Brunssummerheide! Achter iedere heuvel schuilt weer een ander uniek stukje groen.

Er zijn door Natuurmonumenten een aantal bewegwijzerde wandelingen door het gebied voor je uitgezet. Klik hier voor een overzicht van de wandelroutes van Natuurmonumenten, variërend van 1 tot 5 kilometer. Wil je liever een langere wandeling maken? Dan is deze van bijna 13 kilometer misschien een geschikte voor jou! 

Tip! Tussen half augustus en half september is een wandeling over de Brunssummerheide extra mooi, omdat de heide dan paars kleurt!

Je wandelt vooral over onverharde paadjes

De lichtblauwe route over de Brunssummerheide

Op de Brunssummerheide zijn meerdere bewegwijzerde wandelroutes uitgezet. Ik koos zelf voor de lichtblauwe route van 4,7 kilometer die je meeneemt door de heidevelden, over kronkelende struinpaadjes door weelderige bossen en zelfs langs vennen.

Let goed op: in het gebied staan zowel houten palen met een lichtblauwe bovenkant als paaltjes met verschillende kleuren banden. De houten palen geven de ruiterpaden aan, dus zorg ervoor dat je de paaltjes met de lichtblauwe band volgt!

Ik was nét iets te vroeg voor de bloeiende heide

Het startpunt van de lichtblauwe wandeling is bij restaurant Schrieversheide. Sla bij de sterrenwacht linksaf en volg vervolgens de paaltjes met de lichtblauwe band. De route staat goed aangegeven, alleen ik had op het einde een paaltje gemist, waardoor mijn wandeling uiteindelijk iets langer dan 4.7 kilometer was.

De lichtblauwe route neemt je mee langs een aantal bijzondere punten. Zo wandel je bijvoorbeeld langs de voormalige vuilstortplaats van Heerlen, die nu onderdeel is van het natuurgebied. Ook passeer je de Schrieversheidevennen die zijn ontstaan doordat een ondoordringbare kleilaag het water niet de grond in laat zakken. Let hier even extra goed op, want de vennen zijn een geliefde voortplantingsplek voor de vinpoot- en alpenwatersalamander. Wie weet spot je er eentje!

De Brunssummerheide is een ontzettend divers gebied

Praktische informatie over de wandeling

Over de lichtblauwe wandelroute

Wil jij ook deze wandeling doen? Volg dan de lichtblauwe paaltjes. Let op: de houten palen met lichtblauw geverfde bovenkant zijn markering voor ruiterroutes. De wandelroute staat aangegeven met blauwe bandjes op palen.

De wandeling is 4,7 kilometer lang en daarom goed te doen, ook zonder wandelervaring. Grote delen van de paden zijn onverhard en daarom is deze wandeling niet geschikt voor een kinderwagen of rolstoel.

Locatie


Bereikbaarheid en parkeren

Het startpunt van de wandeling is gemakkelijk te bereiken met de auto. Je kunt gratis parkeren op de grote parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Vervolgens wandel je in een paar minuutjes naar het bezoekerscentrum van het natuurgebied waar veel wandelingen starten. Hier vind je ook de schaapskooi en een restaurant met terras met prachtig zicht op de heide!

Kom je met het openbaar vervoer? Neem dan de bus naar Heerlen, Kamperheideweg en wandel vervolgens in 8 minuten naar het startpunt van de wandeling.

Parkeerplaats Brunssummerheide
Schaapskooiweg 99
6414 EL Heerlen

Meer lezen over mooie wandelingen?