Ik liep de wandeling 'het Tientje van Waternet' door de Amsterdamse Waterleidingduinen

Het was een natuurgebied dat al lang op mijn lijstje stond: de Amsterdamse Waterleidingduinen. Mede door de waanzinnige plaatjes van wilde dieren leek mij wandelen door dit duingebied nabij Zandvoort fantastisch. Daarom ging ik op zoek naar een leuke wandeling in het gebied en kwam ik uit bij het Tientje van Waternet.

Over de Amsterdamse Waterleidingduinen

In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt al sinds 1853 66% van het drinkwater van Amsterdam voorgezuiverd. Elk jaar wordt er maar liefst 70 miljoen kubieke meter water op een natuurlijke manier gezuiverd door het zand!

Het natuurgebied strekt zich uit tussen Zandvoort en Noordwijk en is 5 kilometer breed en 10 kilometer lang en leent zich perfect voor mooie wandelingen. In het gebied zijn honden verboden, omdat er veel wilde dieren, zoals vossen, reebokken en damherten, leven.

In de Amsterdamse Waterleidingduinen leeft veel wild

Over het Tientje van Waternet

Het Tientje van Waternet is een wandeling met een lengte van 10 kilometer door dichte bossen. open gras vlaktes, zanderige duinen en langs heldere waterpartijen. Met deze wandeling, die voor het grootste gedeelte over avontuurlijke struinpaadjes gaat, ontdek je het wisselende landschap dat de Amsterdamse Waterleidingduinen te bieden heeft. Soms zijn de paden zelfs niet zichtbaar en moet je je aan de hand van de GPX route een weg door het wilde landschap banen. Er zijn dus geen paaltjes die je kunt volgen, maar je kunt de GPX route van tevoren downloaden of de wandelroute voor €1 bij het bezoekerscentrum aanschaffen.

Er zijn meerdere parkeerplaatsen rondom de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het Tientje van Waternet start vanaf parkeerplaats Oase in Vogelenzang. Je kunt hier je fiets gratis kwijt en voor €2 mag je je auto een paar uur op de parkeerplaats kwijt.

Mijn ervaring met het Tientje van Waternet

De wilde dieren spotten

 De grote vraag is natuurlijk: "Heb ik wilde dieren gespot?". Ik hoopte natuurlijk enorm dat ik wilde dieren zou zien en ik kan je vertellen: dat kwam helemaal goed! Na een tijdje wandelen door de graslanden, langs de heldere waterpartijen en over zanderige paden zag ik een groepje reebokken. Yes! Niet veel later kwam ik nog tientallen damherten, verschillende groepjes reebokken én vele kuifeenden tegen. De vos heb ik helaas niet kunnen spotten.

Tijdens 'het Tientje van Waternet' spotte ik tientallen herten!

De afwisselende landschappen

Ik vond de wandeling echt waanzinnig en dat kwam niet alleen door het wild dat ik spotte. Het was heerlijk rustig in het gebied en ik werd continu omringd met het geluid van zingende vogeltjes. Kraakheldere waterpartijen, uitgestrekte graslanden, klein plasjes met sigaren en zanderige heuvels wisselden zich af. Werkelijk waar een prachtig decor voor een heerlijke wandeling!

Het landschap is erg afwisselend in het gebied

De moeilijkheidsgraad van het Tientje van Waternet

Zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden, is de wandeling 10 kilometer lang. Doordat je slechts een klein deel van de wandeling over een klinkerpad loopt en je je vooral een weg moet banen door zand en gras vond ik de wandeling best pittig. Ik ben een geoefende wandelaar (ik probeer elke dag de 10.000 stappen aan te tikken en loop 1 of 2 keer per week een langere afstand zoals 10 of 15 kilometer) en voelde mijn benen aan het einde van de tocht zeker wel. Uiteindelijk liep ik de wandeling in 2 uur en een kwartier. Mocht je niet vaak wandelen of jonge kinderen mee willen nemen, dan zou ik een korte wandeling door het gebied aan raden.

Ik liep vooral over struinpaadjes en door zand

Praktische informatie

Tarieven

Entree tot de Amsterdamse Waterleidingduinen kost €1,50 voor personen vanaf 18 jaar. Je kunt je entreetickets van tevoren online aanschaffen of bij de automaat bij de ingangen van het gebied kopen.

Locatie parkeerplaats Oase 


Bereikbaarheid

Het start- en eindpunt van het Tientje van Waternet ligt bij parkeerplaats Oase in Vogelenzang. Je kunt hier betaald parkeren en tevens is er een grote fietsenstalling. Kom je met het openbaar vervoer? Neem dan de bus tot de bushalte Vogelenzang, Waterleiding. Vervolgens is het nog een paar minuutjes lopen naar de ingang van het natuurgebied.

Ingang Oase Amsterdamse Waterleidingduinen
1e Leijweg 2
2114 BH Vogelenzang

Meer lezen over toffe wandelingen in Nederland?