Traditionele taferelen op de Moosalp in Zwitserland: de koeien zien terugkomen van de alpenweide

Je weet niet wat je ziet als je rond 17.00 uur op de Moosalp bent! Honderd koeien worden iedere avond van de alpenweide naar de stal gebracht om vervolgens gemolken te worden. De imposante zwarte beesten passeren hierbij een autoweg en daarom wordt de deze weg voor enige tijd afgesloten. Als toeschouwer kun je een plaatsje langs de weg innemen om dit eeuwenoude fenomeen mee te maken, maar kijk wel uit, want de grote koeien kijken helemaal natuurlijk nergens naar!

De Moosalp is het perfecte decor voor het traditonele tafereel

Over de Moosalp

De Moosalp is een bergpas op 2042 meter hoogte in het Zwitserse Wallis. De pas verbindt Stalden in het Mattertal met Bürchen boven het Rhônedal. Vanaf de Moosalp heb je spectaculaire uitzichten op de bergtoppen van de Berner Alpen, de berg Dom in het Mischabelmassief en de Monte Leone. 
De pas is 's zomers geopend voor verkeer, in de winter kan er volop geskied worden! De pas is dan enkel vanuit Stalden over de weg te bereiken en vanuit Bürchen gaan skiliften naar de Moosalp.

De koeien

Elke avond worden meer dan 100 koeien van de alpenweides naar de stal op de Moosalp gebracht. Omdat de koeien dan over de weg lopen, is de pas voor 30 minuten afgesloten voor verkeer. De enorme beesten komen vanuit allerlei hoeken aangestormd, dus pas op! De koeien doen je niets, maar zijn wel hartstikke nieuwsgierig, dus ik raad je aan om een veilig plekje achter de dranghekken te zoeken.

De kudde bestaat voor het grootste deel uit Eringer koeien. Deze dieren zijn pikzwart en staan bekend vanwege de de 'koeienstrijd' in Wallis. Ikzelf had nog nooit eerder dit soort koeien gezien, en dat is logisch, want dit imposante ras wordt enkel nog in Wallis gehouden.

De Moosalp is hét perfecte decor voor het bijzondere tafereel. De Moosalp bevindt zich namelijk op 2000 meter hoogte, boven de boomgrens, dus rotsen, gras en bloemen sieren het landschap. 's Winters wordt dit stukje Zwitserland niemandsland en onbegaanbaar door metershoge sneeuw. 

De kudde bestaat uit verschillende soorten koeien

Zorg dat je voor 17.00 uur op de Moosalp bent

's Zomers wordt rond 17.00 de weg afgesloten en worden de dranghekken geplaatst om de koeien naar de stal te begeleiden. Dit traditionele tafereel is zó bijzonder om te zien. Zodra de mannen van de boerderij beginnen met de koeien naar de stal toe loodsen, komen de beesten over al en nergens vandaan. 

Praktische informatie

Locatie


Bereikbaarheid

De Moosalp is te bereiken met de auto via de prachtige bergpas. Op de Moosalp is een parkeerterrein waar je betaald kunt parkeren. Ook met de bus (Postauto) is de Moosalp te bereiken. Je stapt dan uit op de halte 'Moosalp'. 

Moosalp
Dit artikel bevat affiliate links