Alles over de bollenvelden in Nederland: de mooiste tulpenvelden, bloeiperiodes, routes en meer!

Jaarlijks reizen duizenden toeristen naar Nederland af voor de kleurrijke, bloeiende bollenvelden. De Keukenhof wordt drukbezocht, maar ook in de omliggende bollenvelden barst het van de toeristen. En dat is zeker niet voor niets! De velden vol kleurrijke hyacinten, tulpen en narcissen is een prachtig én uniek fenomeen. Maar waar vind je de bollenvelden? En wanneer staan de bollenvelden in bloei?

Dit kleurrijke veld vol hyacinten vond ik in de Bollenstreek

Wanneer staan de bollenvelden in bloei?

De meeste bollenvelden staan in bloei vanaf eind maart tot en met begin mei. Eerst zullen de narcissen gaan bloeien, vervolgens de hyacinten en tot slot de tulpen. De narcissen en hyacinten zullen begin april al vol in bloei staan, maar voor de tulpen zul je tot eind april moeten wachten. De bloeiperiode is natuurlijk ook afhankelijk van de weeromstandigheden in de maanden februari, maart en april. 

Waar vind ik de bollenvelden?

De bollenvelden vind je op verschillende plaatsen in Nederland. De Bollenstreek in Noord-Holland is de bekendste plek waar de bloemen groeien, maar ook in Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland kun je kleurrijke velden vinden!

1. De Bollenstreek in Noord-Holland

In Noord-Holland ligt de welbekende Bollenstreek. Deze regio begint boven Leiden en strekt zich uit tot Haarlem, waarbij de meeste bollenvelden rondom Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom liggen. In de Bollenstreek vind je ook dé toeristische trekpleister van Nederland: Keukenhof. 


2. Kop van Noord-Holland

Maar niet alleen in de Bollenstreek zijn er vele bollenvelden te vinden. Het grootste aaneengesloten bloembollengebied vind je namelijk in de Kop van Noord-Holland! Tussen Schagen tot Medemblik vind je de velden en de bloemen groeien hier extra goed, vanwege de perfecte grond in dit duingebied. 

3. Noordoostpolder in Flevoland

In het noorden van de provincie Flevoland vind je meerdere grote tulpenvelden. Landbouw is in deze regio een belangrijke sector en daarom vind je in de Noordoostpolder de meeste tulpenboerderijen van Nederland. 

4. Zeeuws-Vlaanderen

Op het eiland Zeeuws-Vlaanderen, rondom de gemeentes Terneuzen en Hulst, zijn ook diverse bollenvelden te vinden. De bollenvelden liggen dicht bij elkaar, waardoor een wandeling of fietstocht langs de verschillende velden een echte aanrader is!

5. Goeree-Overflakkee

Verder zijn er op het Zuid-Hollandse eiland kleurrijke velden te vinden. Je vindt hier minder grote velden dan in andere delen van het land, maar daardoor zijn de bollenvelden op Goeree-Overflakkee wel een stuk rustiger dan bijvoorbeeld in Noord-Holland!

De velden met hyacinten en narcissen zullen als eerste in bloei staan

Routes langs de bollenvelden

1. Tulpenroute Flevoland

Volgens Nationaal Geographic is het een van de mooiste autoroutes ter wereld! De Tulpenroute is zo'n 100 kilometer lang en neemt je mee langs 1000 hectare aan tulpenvelden! Je kunt de bewegwijzerde route zowel met de auto als met de fiets afleggen. 

2. Bollenstreekroutes

Er zijn verschillende routes voor je uitgezet in de bollenstreek. Je kunt bijvoorbeeld een fietsroute van zo'n 40 kilometer door de gehele Bollenstreek volgen, maar ook zijn er kortere routes zoals een route van 25 kilometer die een stukje Bollenstreek én duin meepakt. Op de website van de Bollenstreek zijn de verschillende wandel- en fietsroutes te vinden. Ook de ANWB heeft een toffe Bollenstreek route van 62 kilometer voor je uitgezet.

3. Routes in Zeeuws-Vlaanderen

In Zeeuws-Vlaanderen liggen de bollenvelden dicht bij elkaar en dat maakt dat je er prachtige wandelingen en fietstochten kunt maken. In het bloeiseizoen kun je verschillende routes langs de bollenvelden vinden bij VVV.

4. De Tulpenroute over Goeree-Overflakkee

De VVV heeft op Goeree-Overflakkee een prachtige tulpenroute uitgezet, waardoor het haast onmogelijk is om de kleurrijke velden te missen. De route is zo'n 37 kilometer lang en neemt je onder andere mee door de plaatsen Dirksland, Middelharnis en Oude-Tonge.

De Keukenhof is een walhalla voor iedere bloemenliefhebber

Keukenhof

Keukenhof in het Noord-Hollandse Lisse is een van de grootste toeristische attracties van Nederland. Ieder jaar reizen duizenden toeristen van over de hele wereld af naar het complex om de miljoenen bloemen te bewonderen. De tuinen worden elk jaar volgens een bepaald thema aangelegd. Een skip-the-line ticket voor de Keukenhof is een aanrader, omdat de wachttijden flink op kunnen lopen!

Bloemen shoppen langs de weg

Wanneer je in een regio vol bollenvelden bent, zullen er vele boerderijen bloemen langs de weg verkopen. Soms kun je kant-en-klare bossen kopen, maar ook heb je af en toe de gelegenheid om de bloemen zelf te plukken!

Voor €10 kocht ik deze mooie bos met tulpen en hyacinten langs de weg

Tips voor het bezoeken van de bollenvelden

  • Houd de lokale VVV's in de gaten om te zien welke velden in bloei staan.
  • Bezoek je een bollenveld? Wandel dan niet tussen de bloemen door maar blijf aan de zijkant. Zo voorkom je dat je (per ongeluk) de velden van de boer kapot maakt.
  • In de bloeiperiode kan het in de regio's waar de bollenvelden te vinden zijn érg druk zijn. Parkeer je auto daarom aan de rand van de regio en verken het gebied op de fiets of wandelend. Parkeren is namelijk (bijna) niet mogelijk bij de velden.

Meer lezen over leuke dagjes weg in Nederland?

Dit artikel bevat affiliate links