Tips voor het Thaise eiland Koh Samui: dit zijn de leukste plekjes

Na een paar dagen Bangkok vloog ik door naar Koh Samui, een Thais eiland gelegen in de Golf van Thailand. Koh Samui is het derde eiland van Thailand qua grootte na Phuket en Koh Chang, en trekt jaarlijks vele reizigers. Je vindt er prachtige stranden en bijzondere toeristische bezienswaardigheden, maar ook toffe lokale marktjes en tempels. Ik verbleef 1,5 week op Koh Samui en verzamelde de leukste plekjes voor je.

Ik verbleef voor 1,5 week op Koh Samui in de fantastische villa Baan Asan

Lees ook: Paradijselijk verblijven op Koh Samui in de villa Baan Asan (met personeel!)

Inhoudsopgave

  1. Bewonder Wat Plai Laem
  2. Bekijk de gouden Big Buddha
  3. Bezoek een lokale markt
  4. Wandel door de Secret Buddha Garden
  5. Ga snorkelen of duiken
  6. Bekijk de Hin Ta en Hin Yai rotsformaties
  7. Bekijk de Pagoda Laem Sor
  8. Bezoek een van de mooie stranden
  9. Bewonder Wat Khunaram en de gemummificeerde monnik
  10. Bezoek de Fisherman's Village

1. Bewonder Wat Plai Laem

Wat Plai Laem is een indrukwekkend kleurrijk tempelcomplex waar je tempels van verschillende religieuze achtergrond en immense standbeelden vindt: je kunt de 18-armige godin al vanaf ver zien staan! Het bijzondere aan dit complex is dat de beelden en de tempels op eilandjes in het water liggen. Je bereikt ze via kleurrijk versierde bruggetjes. 

Dagelijks bezoeken mensen het tempelcomplex om te bidden en de goden offers te brengen. 's Avonds zingen monniken er hun liederen. Je kunt zelf gratis een kijkje nemen op het complex. 

Toegang tot Wat Plai Laem is gratis.

Een van de standbeelden op het tempelcomplex Wat Plai Laem

2. Bekijk de gouden Big Buddha

Op een klein, rotsachtig eiland in de noordoostelijke hoek van het eiland vind je de Big Buddha tempel. Het indrukwekkende, gouden, 12 meter hoge beeld van een zittende Boeddha werd gebouwd in 1972 en is een van de populairste attracties van Koh Samui. Plaatselijk staat het Boeddhabeeld bekend als Wat Phra Yai. Je bereikt 'm via een verhoogde weg die het kleine eilandje met het hoofdeiland verbindt. 

Het gouden beeld is te bereiken met een flink aantal trappen. Bovenaan de trappen heb je een prachtig zicht op de kustlijn. Verder vind je onderaan het complex nog een aantal gezellige kraampjes met toeristische artikelen en Thaise lekkernijen. 

Toegang tot het complex is gratis. 

Je ziet het immense Boedhhabeeld al vanaf ver liggen

3. Bezoek een lokale markt

Misschien wel een van de leukste dingen om te doen: een lokale markt bezoeken! En nee, dan bedoel ik niet de markten waar toeristen hun souvenirs kopen. Ik heb het over de markten waar locals hun inkopen doen. Op deze markten moet je niet gek opkijken wanneer je langs een varkenshoofd of bakken vol met padden loopt.

Ikzelf bezocht de Hua Thanon Wet Market in het zuidoosten van het eiland. Andere lokale markten zijn de Lamai Fresh Food Market en de Lamai Old Market.

Deze bizarre foto maakte ik op de Hua Thanon Wet Market

4. Wandel door de Secret Buddha Garden

Deze 'geheime Boeddha tuin' ligt verborgen hoog in de heuvels in het binnenland van Koh Samui. Te midden van de weelderige jungle vind je talloze bijzondere beelden van dieren, goden en mensen in verschillende poses. De tuin is een creatie van een oude fruitboer uit Koh Samui, Nim Thonguk. Hij begon in 1976 met het bouwen van verschillende standbeelden en tempels rond het groene land van zijn familie. De Secret Buddha Garden is te bereiken via een steile en hobbelige weg.

Entree tot de Secret Buddha Garden kost 80 baht (€2,17).

De geheime tuin staat vol met standbeelden

5. Ga snorkelen of duiken

Rondom Koh Samui zijn een aantal prachtige snorkel- en duikspots. Ikzelf werd vanuit de villa waar ik verbleef opgehaald met een traditionele long-tailboot en naar een snorkelplek vlakbij Koh Mat Sum gevaren. Prachtig!

Er zijn veel van dit soort tours te boeken. Vraag bij jouw accommodatie even na waar je in de buurt een boot naar een mooie snorkel- of duikplek kunt nemen!

De onderwater wereld was prachtig bij Koh Mat Sum

6. Bekijk de Hin Ta en Hin Yai rotsformaties

Dit vond ik de gekste bezienswaardigheid van het eiland. De Hin Ta en Hin Yai zijn namelijk rotsformaties die lijken op de geslachtsdelen van een man en vrouw. In het Engels worden ze ook wel de Grandfather's and Grandmother's Rocks genoemd. Ik vraag me af of de rotsen op deze bepaalde manier zijn neergezet of geslepen, omdat de rotsen eromheen er heel anders uit zagen... De rotsen zelf zijn grappig om te bekijken, maar leuker vond ik de toeristische kraampjes die je tegenkomt wanneer je naar de rotsformaties toe wandelt. 

Je kunt de rotsen gratis bekijken.

Herken jij de Hin Ta?

7. Bekijk de Pagoda Laem Sor

Aan de zuidkant van het eiland staat de Laem Sor Pagoda aan de zee. Het is een intrigerende oude stoepa in Srivijaya-stijl die goed te combineren is met de Wat Khao Chedi tempel.

Je kunt de Pagoda Laem Sor gratis bezoeken.

De Pagoda Laem Sor staat pal aan de zee

8. Bezoek een van de mooie stranden

Op Koh Samui zijn meer dan genoeg mooie stranden te vinden. Aan de noord- en oostkust zullen de stranden erg toeristisch zijn, maar reis je af naar een strand in het zuidwesten van het eiland, dan zul je 'm voor jezelf hebben! Enkele mooie stranden zijn:
 • Coral Cove Beach
 • Bophut Beach
 • Silver Beach
 • Bang Po Beach
 • Chaweng Beach
 • Lamai Beach
 • Mae Nam Beach
 • Choeng Mon Beach

Aan dit strand aan de westkust lag mijn accommodatie

9. Bewonder Wat Khunaram en de gemummificeerde monnik

Het is een beetje luguber, want bij deze prachtige tempel zit een gemummificeerde monnik. De "mummiemonnik' stierf in 1973 en wilde dat zijn lichaam tentoongesteld zou worden als herinnering aan de vergankelijkheid van het menselijke leven. De monnik draagt een zonnebril en ziet er een beetje griezelig uit. Voor de Thaise bevolking is de plek echter heilig. 

Naast de gemummificeerde monnik staat een ontzettend gave tempel, Wat Khunaram. Deze mag je niet missen!

Je kunt Wat Khunaram en de gemummificeerde monnik gratis bekijken.

Wat Khunaram vond ik erg mooi

10. Bezoek de Fisherman's Village

Elke vrijdagavond tussen 17.00 en 23.00 uur komt de wandelstraat in Fisherman's Village in Bophut tot leven. De smalle Beach Road en haar aangrenzende straten staan dan vol marktkramen en trekken veel publiek. Bij de gezellige kraampjes zijn verschillende souvenirs te koop, zoals tassen, sieraden, zonnebrillen, T-shirts en horloges. Ook zijn er de nodige namaak artikelen en elektronische apparaten te koop. Een écht toeristisch marktje dus, maar wel beregezellig.

Parkeren rondom Fisherman's Village is betaald op vrijdagen tussen 17.00 en 22.00 uur. Voor één of twee uur zal ongeveer 40 baht (€1,09) gevraagd worden.

Op vrijdagavond is het levendige bedoening in Fisherman's Village

Praktische informatie

Overnachten op Koh Samui

Op Koh Samui zijn vele luxe resorts en villa's te vinden. Op Booking.com vind je zowel betaalbare accommodaties als luxe villa's. Ikzelf verbleef in de villa Baan Asan die geschikt is voor 14 personen.

Locaties van de bezienswaardigheden


Vervoer op Koh Samui

Om je te verplaatsen op het eiland kun je het beste een scooter of auto huren.

Kledingadvies

Het is belangrijk om respect te tonen voor de Thaise cultuur door geen kleding te dragen waarbij veel expliciet bloot te zien is. Bij de tempelcomplexen is het bijvoorbeeld ook verplicht je knieën en schouders te bedekken. Wanneer je in je korte broek op pad gaat is het daarom aan te raden een sjaal mee te nemen, zodat je deze als rok kunt ombinden. 

Bereikbaarheid

Koh Samui ligt op een uur vliegen van de Thaise hoofdstad Bangkok. Ook is het mogelijk om de ferry te nemen vanaf het vaste land naar Koh Samui. Er zijn 4 verschillende vaarroutes, verschillend in duur en prijs.


Meer lezen over Thailand?
Dit artikel bevat affiliate links