Baan Asan: paradijselijk verblijven op het Thaise eiland Koh Samui

Rond 9.00 uur ontwaak in mijn zachte bed in mijn modern ingerichte huisje. Ik doe het rolgordijn omhoog, open de deur en meteen komt de warmte van buiten me tegemoet. Ik stap het gras in en loop langs het zwembad richting het hoofdgebouw waar de ontbijttafel al gedekt is. De tafel staat vol sapjes, exotische soorten fruit en verschillende broodjes die me opwachten. Ik neem een plaatsje aan de tafel waar mijn familie al gezellig zit te kletsen en de chef-kok vraagt aan me of ik een eitje wil.

Baan Asan op het Thaise eiland Koh Samui

Na het ontbijt loop ik terug naar mijn huisje die inmiddels is opgeruimd en schoongemaakt. Ik trek een zomerse outfit aan, smeer me in en loop naar de sala: een overkapping met loungebanken aan de rand van het strand. Na een tijdje relaxen in de sala met het zeebriesje door mijn haren, trek in mijn bikini aan en verplaats ik me naar een van de ligbedden aan het zoutwaterzwembad. De chef-kok heeft ondertussen gevraagd wat we willen lunchen en welke gerechten we voor het diner willen.

Om 14.00 uur wordt de lunch geserveerd in de sala. Deze bestaat uit een overheerlijke noodle salade, kipspiesjes en een soort satésaus. Zo ontzettend lekker! Na afloop krijgen we koude handdoekjes om onze handen mee af te doen en oh wat ruiken deze waanzinnig lekker!

Vanuit de sala heb je een waanzinnig uitzicht op het strand, de zee en de villa

's Middags besluiten we een rondje over het eiland te maken. We hebben een busje gehuurd waarmee we het hele eiland kunnen verkennen. Wanneer we later die middag weer terugkomen bij de villa, worden we verwelkomd door het personeel en krijgen we wat te drinken aangeboden. Ik ga voor een ijskoude water met een schijfje limoen. Heerlijk verfrissend, want het is meer dan 30 graden én de luchtvochtigheid is ontzettend hoog. Wat verkoeling kan ik daarom wel gebruiken. Hierna settle ik me nog even aan het zwembad en wacht ik op de zonsondergang. Deze is meestal rond 18.30 uur en dit is mijn favoriete moment van de dag. Het zwembad is namelijk een zogenaamde infinity pool en wanneer ik met zonsondergang op mijn buik voor het zwembad ga liggen met m'n camera richting de zee en de palmbomen, kan ik de meest waanzinnige foto's maken. Elke dag is de zonsondergang weer anders: de ene keer kleurt de lucht lila, de andere keer oranje en de volgende dag paars. Zo gaaf!

Mijn vader en opa aan de rand van het zwembad met zonsondergang

De foto's van de zonsondergang zijn weer goed gelukt en ik zie dat het intussen al 19.00 uur is: tijd voor de borrel! Elke dag krijgen we rond deze tijd een borrelplank met kaas, zoutjes, noten en chips geserveerd. Voor de liefhebber is er de meest luxe wijn, maar ik houd het bij een coke. De zon is intussen al helemaal onder gegaan en in de sala koelt het lekker af. Ik hoor het geluid van het zeewater dat het strand opspoelt en voel het verkoelende zeebriesje op m'n huid. Heerlijk!

Na een tijdje hoor ik dat er op de gong geslagen wordt en dit betekent dat het diner klaar is! We verplaatsen ons naar de tafel in het hoofdgebouw. De eerste gang is al geserveerd: een papaja salade. Daarna krijgen we een curry en we sluiten het diner af met een heerlijke coconut crème brûlée die in een kokosnoot geserveerd wordt. Al het eten is lekker - zelfs de broccoli waar ik normaal echt niet van houd - maar de desserts blijven wel mijn favoriet. Zo krijgen we bijvoorbeeld verrukkelijke gebakken bananen met de lekkerste honing die ik ooit op heb, maar ook traditionele en zeker niet minder lekkere mango sticky rice.

Zelfs de broccoli vond ik lekker!

Wanneer we uitgegeten zijn, krijgen we wederom de heerlijk geurende verkoelende doekjes. Vervolgens besluiten we nog even onze zwemkleding aan te doen om een pool party te houden! Ik sluit mijn telefoon aan op de het geluidssysteem bij het zwembad en start mijn Spotify afspeellijst met foute, Nederlandstalige muziek. Heerlijk! Aan het einde van de avond stap ik nog even onder de douche in mijn luxe badkamer - ik heb nog nooit zo'n groot bad gezien! - en smeer ik me in met de aloë vera die je al gast mag gebruiken. Vervolgens plof ik in mijn zachte, comfortabele bed en zit de dag er alweer op.

Over Baan Asan

Het complex

Klinkt dit niet als een paradijs?! Ik verbleef voor 1,5 week in Baan Asan en wat was het fijn! Baan Asan is gelegen in het westen van het Thaise eiland Koh Samui. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw met 4 losse, kleinere 'bungalows' die rond het zoutwaterzwembad zijn gepositioneerd. In het hoofdgebouw bevindt zich een gym, een bibliotheek, een televisiekamer, een traditionele Thaise keuken, een Westerse keuken, een eetkamer, een loungegedeelte en bovenin het gebouw vind je nog een tweepersoonsslaapverdieping. Vanuit het bed én het bad kijk je uit op het complex en de zee! Zo gaaf.

Achter het zwembad zie je het hoofdgebouw en rond het zwembad bevinden zich de losse huisjes

In totaal zijn er 4 losse bungalows, waarvan 2 voor twee personen en 2 voor 4 personen. De huisjes voor 4 personen bestaan uit een tweepersoonsbed en een stapelbed voor kinderen. De huisjes beschikken allemaal over een eigen badkamer en staan rondom het centrale zwembad. Dat maakt dat je vanuit elk huisje een fantastisch uitzicht hebt! De inrichting van de huisjes is modern en strak - net zoals de bouwstijl van het complex - en is geïnspireerd op de 4 elementen: water, aarde, vuur en lucht.

Het huisje 'lucht'

Het zwembad is een zoutwaterzwembad en dit vond ik heerlijk! Doordat er geen chloor is gebruikt, werd mijn huid niet droog of geïrriteerd, ruik je geen chemische chloor lucht tijdens het zwemmen en zwem je niet in chemicaliën. Daarnaast is zoutwater natuurlijk veel beter voor het milieu dan chloorwater! Na het zwemmen kun je je af spoelen onder de buitendouche met uitzicht op zee.

Het personeel

Wanneer je in Baan Asan verblijft, krijg je er 4 man personeel bij. Er zijn twee personeelsleden die bijvoorbeeld de huisjes schoonmaken en de tuin onderhouden. Ook is er een villamanager en een chef-kok. Het personeel werkt altijd voor Baan Asan, alleen de chef-kok wordt ingehuurd. Toen ik in Baan Asan verbleef, was Khun (dat betekent 'meneer') Teddy de chef-kok en hij maakte voor ons het lekkerste eten OOIT! Ik overdrijf niet! Je mag zelf aangeven wat je wilt eten en dit wordt vervolgens voor je bereid. Wij zeiden vaak 'doe maar iets' en daardoor hebben wij verschillende, heerlijke Thaise gerechten voorgeschoteld gekregen. Een kleine opsomming van wat we onder andere gegeten hebben: papaja salade, kipspiesjes met satésaus, gewokte groente, verschillende soorten curries, krapkoekjes, gebraden vis, mango sticky rice, kokosnoot crème brûlée en gebakken bananen. Het was stuk voor stuk heerlijk!

Het eten wordt dus voor je bereidt, maar je kunt ook vragen om een kookworkshop! Dit vond ik zelf ontzettend leuk. Samen met Khun Teddy doken we de keuken in en kregen we les over hoe je krapkoekjes en de kipspiesjes met satésaus maakt. Dit was een ontzettend leuke ervaring en natuurlijk hebben we alle recepten opgeschreven. Helaas waren er wat ingrediënten die je niet in Nederland kunt krijgen en daarom is het nog nooit gelukt om de gerechten zó lekker te maken als Khun Teddy dit deed. 

Ik voelde me vaak wel een beetje bezwaard dat er 4 man personeel voor mij aan het werk was. Dit ben ik totaal niet gewend en wanneer ik dan die Thaise mensen - die zo'n 20 centimeter kleiner dan ik zijn - met mijn koffer van 23 kilo zie sjouwen, dan voelt dat gewoon niet goed. Ik kan ook prima zelf mijn koffer naar mijn huisje tillen! Aan de andere kant was het natuurlijk wel een waanzinnige ervaring. Zodra je bij Baan Asan aankomt, staan ze alweer klaar met verkoelende doekjes, je huisje wordt schoongemaakt, elke dag krijg je de lekkerste gerechten voorgeschoteld, er wordt de hele dag drinken voor je gehaald, er wordt een masseuse en een nagelstyliste gehuurd die naar Baan Asan toekomen en zelfs het wc-papier wordt in een mooie vorm gevouwen. Ongelofelijk. 

Rondom het zwembad ligt een prachtig onderhouden tuin met gras en exotische planten

De ligging

Baan Asan ligt in het westen van Koh Samui en dat maakt dat je vanuit het complex de waanzinnig mooie zonsondergangen kunt bewonderen. Kijk nou naar de foto's hieronder: bizar mooi, toch?! Elke dag was de zonsondergang weer anders. De ene avond kleurde de lucht roze, maar ook paars, blauw, lila, oranje, geel en rood kwamen voorbij. Door de zogenaamde infinity pool en de rij met palmbomen die langs het strand staan, heb ik geweldige foto's kunnen maken.

Het complex is gelegen in een vrij rustig stuk van Koh Samui. Om er te komen, rijd je door kleine dorpjes. Langs het strand zijn meerdere villa's te vinden, maar deze liggen op een best wel grote afstand van Baan Asan en daardoor zul je weinig van de eventuele buren meekrijgen.

Elke dag was de zonsondergang weer anders

Misschien denk je: 'hé, herken ik Baan Asan niet ergens van?'. Dat kan heel goed kloppen! In 2019 is het welbekende televisieprogramma Temptation Island hier opgenomen en was Baan Asan het decor van alle verleidingen. 

Over Koh Samui

Eigenlijk zou je het liefste de volle tijd willen genieten van alle luxe die Baan Asan te bieden heeft, maar natuurlijk is het ook erg leuk om het eiland te verkennen. Koh Samui heeft een oppervlakte van ongeveer 230 vierkante kilometer en het maakt deel uit van een archipel van tientallen eilanden; het merendeel daarvan is onbewoond. Het midden van het eiland bestaat uit bergen met dichte begroeiing dat wordt afgewisseld met kokosplantages.

Koh Samui heeft een tropisch klimaat. Het klimaat wijkt af van de rest van het land door de ligging in de Golf van Thailand. De maximum temperatuur varieert tussen de 28 en 35 graden, waarbij deze laatste waarde vooral in de maanden april tot en met september wordt bereikt. In de maanden december en januari kan de minimumtemperatuur zakken tot 20 graden. Vanaf augustus begint langzaam de zuidoost-moesson te waaien die vanaf oktober op volle sterkte is. De beste reistijd voor Koh Samui is dan ook van januari tot maart, omdat dit de droogste periode is. Ikzelf verbleef eind april en begin mei op Koh Samui en het klimaat viel me alles mee. Af en toe viel er een stortbui, maar deze duurde meestal niet langer dan een kwartier. 

Bezienswaardigheden op Koh Samui

Er zijn talloze activiteiten te beleven op het eiland. Zo zijn er verschillende stranden die je kunt bezoeken, zijn er verschillende tempels en zijn er leuke dorpjes. Mijn aanraders zijn de Fisherman's village, de Big Buddha, Wat Kunaram en Wat Plai Laem.

Daarnaast zijn er ook verschillende activiteiten die door de villa manager geregeld kunnen worden. Zo kwam er voor ons een nagelstyliste en een masseuse én voeren we met een longtail boat naar een geweldige snorkelplek in het Ang Thong National Marine Park. Daarna voeren we door naar een onbewoond eiland waar we de lunch die Khun Teddy had gemaakt opaten. Verder is er een tafeltennistafel aanwezig waarmee wij ons uren hebben vermaakt en zijn er twee kano's beschikbaar waarmee je bijvoorbeeld naar het kleine eiland in de zee voor Baan Asan kunt varen.  

Zie je jezelf al liggen in deze hangmat?

Praktische tips voor een verblijf in Baan Asan op Koh Samui

Kosten van een verblijf in Baan Asan

Verblijven in Baan Asan was een van de bijzonderste ervaringen die ik ooit mee heb gemaakt. Je wordt ondergedompeld in onvoorstelbare luxe en dat betekent natuurlijk wel dat er een prijskaartje aan hangt. De 14 slaapplekken (waarvan 4 voor kinderen), de 8 badkamers en alle faciliteiten en luxe die erbij komen kijken, kosten zo'n 1500 tot 2500 dollar per nacht. Ja, per nacht.

Locatie


Bereikbaarheid van Baan Asan

Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Koh Samui. Neem eerst een vlucht naar Bangkok en neem daarna een vlucht van een uurtje naar Koh Samui. Vervolgens kun je door het personeel opgehaald worden, maar wij hebben ervoor gekozen om een busje te huren, zodat we de vrijheid hadden om het eiland te verkennen.


Een verblijf in Baan Asan is natuurlijk ongelofelijk duur. De villa is in bezit van familie van mij en ik ben hen dan ook ontzettend dankbaar dat ik voor 1,5 week in deze luxe op Koh Samui heb mogen verblijven.


Meer lezen over toffe Aziatische bestemmingen?

Dit artikel bevat affiliate links