Stopover in Hong Kong: dit wil je doen en zien

Vlieg je richting Oceanië, dan is er een grote kans dat je een stopover hebt in Hong Kong. Mocht je geen stopover hebben, dan kun je deze natuurlijk ook zelf inplannen, want Hong Kong is een bezoekje helemaal waard! Ga op zoek naar een vlucht richting Hong Kong die 's ochtends aankomt. Boek daarnaast ook een vlucht naar je eindbestemming die diezelfde avond vertrekt. Zo doorbreek je die mega lange vlucht én pak je gelijk de fantastische stad Hong Kong mee.

Zelf verbleef ik 8 dagen in Hong Kong en heb ik de hele stad - en omgeving - ontdekt en daarom heb ik tips kunnen verzamelen voor jouw stopover in deze wereldstad. Hieronder vind je een schema met alle activiteiten die je in 1 dag kunt ondernemen en zo kun je het maximale uit jouw stopover in Hong Kong halen!

Een ritje in een 'Ding Ding' is een grote aanrader

Van het vliegveld naar de stad

Vanaf het vliegveld is de stad erg makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Neem de Airport Express. Deze trein brengt je in een half uur naar de wijk Kowloon en rijdt iedere 15 tot 30 minuten tussen 5.54 uur en 00.48 uur. Klik hier voor het exacte schema. Een kaartje voor de Airport Express van het vliegveld naar Kowloon station kost je 105 HKD en dat is omgerekend zo'n €12,30.

Je koffer op het vliegveld laten

Je ruimbagage wordt niet altijd meteen doorgezet als je een stopover maakt. Er is een kans dat je jouw koffer eerst op moet halen bij de bagageband en deze daarna opnieuw moet inchecken voor de volgende vlucht. Tijdens jouw bezoek aan Hong Kong wil je natuurlijk niet met een koffer sjouwen en daarom is het handig om gebruik te maken van de Bagage Storage op het vliegveld. Deze vind je op Level 3 van Terminal 2. Je kunt de bagage wegbrengen tussen 9.00 uur en 21.00 uur en op elk tijdstip ophalen. Je betaalt 20 HKD voor de eerste 4 uur voor kleine tot medium grote koffers. 12 uur extra kost je 30 HKD. Ook Terminal 1 heeft een Bagage Storage. Deze vind je op Level 5 en is open van 5.30 uur tot 1.30 uur. Je betaalt voor de Storage 10 HKD per uur of 120 HKD voor 24 uur.

Maak gebruik van het openbaar vervoer tijdens de stopover

Ik maakte tijdens mijn reis naar Hong Kong gebruik van een Octopus Card, een soort OV-chipkaart. De aanschaf voor deze kaart kost 50 HKD en omdat ik verwacht dat je tijdens je stopover het openbaar vervoer niet heel veel gaat gebruiken, raad ik je een dagpas aan. Met deze pas kun je 24 uur lang onbeperkt reizen met de MTR, Light Rail en de MTR bus. Deze dagpas kost je 65 HKD (ongeveer €7,50) en je kunt 'm hier online bestellen. Het ticket moet vervolgens binnen 92 dagen opgehaald worden bij een van de servicebalies van de Airport Express of bij een MTR station.

Wil je geen gebruik maken van het openbaar vervoer, dan zijn taxi's ook een prima optie. Deze zijn namelijk erg betaalbaar. Vraag wel aan de chauffeur of hij de meter aan zet, zodat er geen gedoe over de prijs ontstaat. De taxi chauffeurs spreken meestal (bijna) geen Engels, dus het adres op Google Maps laten zien is vaak de beste optie.

De Big Buddha op Lantau Island

Wat te doen tijdens een stopover in Hong Kong?

In het kaartje hieronder heb ik mijn tips voor een stopover in Hong Kong weergegeven. Wanneer je op een zwarte pin klikt, zie je wat deze inhoudt. In dit artikel heb ik verschillende soorten markten, het hoogste gebouw, de beroemde Star Ferry én het mooiste uitzichtpunt opgenomen. Al deze activiteiten zou je in 1 dag kunnen ondernemen. Mocht je nog tijd over hebben, dan vind je onderaan dit artikel nog een lijstje met andere leuke bezienswaardigheden!


De markten van Kowloon bezoeken

Met de Kowloon Line kom je aan in de wijk Kowloon. Dit is mijn favoriete wijk van Hong Kong, omdat je hier vele leuke markten vindt, zoals de goudvismarkt, de vogeltjesmarkt, de bloemenmarkt en de Ladies markt. Begin de dag bij de vogeltjesmarkt in het noorden van Kowloon en loop in zuidwaartse richting langs de bloemenmarkt, de goudvismarkt en tenslotte de Ladies markt.

Wanneer je de Airport Express neemt, stap dan uit bij Kowloon Station. Neem vanaf hier de metro naar Prince Edward Station. Vanaf hier loop je in 5 minuten naar de Bird Market, ofwel de Bird Garden. Dit kleine park ziet eruit als een traditionele Chinese tuin, maar het enige verschil is dat in deze tuin honderden kooitjes met exotische zangvogels hangen. Oude mannen lopen met een kooitje met daarin een tropische vogel alsof ze de hond aan het uitlaten zijn. De vogeltjesmarkt is dan ook de ontmoetingsplaats voor oude mannen die hun kleurrijke vogels een dagje uit nemen. De mannen pronken met hun mooiste exemplaren, hangen hun geliefde huisdieren in een boom en kletsen de rest van de middag in de schaduw van de bomen. Deze markt mag je niet missen!

Bird market
Yuen Po Street

Dit groene vogeltje was mijn favoriet

Op enkele stappen verwijderd vind je de Flower Market. Deze kleine markt bestaat uit tientallen winkeltjes. Winkeleigenaren stallen hun vrolijke bloemen uit op de straat. De geur van uitlaatgassen verwisselt voor heel even met de zoete geur van bloemen. In het weekend is deze markt erg druk bezocht, omdat de Hong Konger's dan een bloemetje om hun appartementje - vaak klein en bovenin een wolkenkrabber - op te fleuren.

Mong Kok Flower Market
Flower Market Road

Op de Flower Market vind je talloze bloemen is allerlei prachtige kleuren

Na de bloemenmarkt, vervolg je je weg richting het zuiden. Op zo'n 8 minuten lopen vind je de Goldfish Market. Ik keek mijn ogen uit toen ik bij deze markt uitkwam. Winkels hangen vol met duizenden plastic zakjes met daarin de meest exotische en felgekleurde vissen. De Goldfish Market is geen echte markt, maar een lange straat met winkeltjes vol vissen. De vissen zijn niet ter consumptie, maar ter decoratie. De inwoners van Hong Kong houden de vissen in hun kleine appartementen, omdat er vaak geen ruimte is voor een kat of een hond. De goudvis staat symbool voor geld en rijkdom en daarom zijn deze vissen ook een populair verjaardagscadeau.

Goldfish Market
43-49 Bute Street

Duizenden visjes in plastic zakjes: een onwerkelijke ervaring

De laatste markt die erg leuk is om te bezoeken, is de Ladies Market. Even geen dieren of bloemen, maar een grote verscheidenheid aan souvenirs! Dankzij de naam klinkt het alsof er op deze markt alleen damesspullen verkrijgbaar zijn, maar niets is minder waar. De Ladies Market is ontzettend populair onder toeristen én locals voor de souvenirs, neppe designer items, speelgoed en T-shirts. Elke dag worden de smalle straten gevuld met kraampjes vol spullen. Hier slaag je vast en zeker voor een leuke souvenir! Zelf kocht ik hier een Fjällräven Kånken rugzak voor maar €8. In Nederland heb ik hem met een echte Kånken vergeleken en je zag gewoon geen verschil! Tot op de dag van vandaag heb ik spijt dat ik niet nog zo'n leuk tasje heb gekocht, maar hé: je moet altijd een reden hebben om terug te gaan, toch?

Ladies Market
Tung Choi St, Mong Kok

De Ladies Market is een ware toeristenmagneet

Hong Kong van boven bewonderen vanaf de Sky100

Nadat je de ochtend hebt gespendeerd in de drukte van de markten, kom je in het zuidwesten van Kowloon uit. Hier vind je op de 100e verdieping van het International Commerce Centre een 360 graden indoor observatiedek. Vanaf dit observatiedek heb je geweldig uitzicht op Hong Kong Island, Victoria Harbour, het Kowloon-schiereiland en Tai mo Shan. De lift brengt je in 1 minuut naar het observatiedek dat op bijna 400 meter boven zeeniveau ligt. Heb je last van hoogtevrees? Dan kun je dit uitzichtpunt in het hoogste gebouw van Hong Kong beter overslaan! Een kaartje kost je 188 HKD (ongeveer €22) per persoon.

International Commerce Centre (ICC)
1 Austin Rd W, West Kowloon


Het waanzinnige uitzicht vanuit de Sky100

Een ritje met de Star Ferry maken

Na je bezoekje aan de Sky100 loop je richting het water en kom je uit bij de Kowloon Public Pier. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de skyline van Hong Kong Island en kun je de welbekende Star Ferry nemen naar Hong Kong Island. Dit oude vervoersmiddel is als sinds 1988 in gebruik en is een attractie op zichzelf! Je kunt een kaartje kopen bij de automaat en dit kost je zo'n €0,20.

Star Ferry Pier (van Kowloon naar Hong Kong Island)
Tsim Sha Tsui

De Skyline bewonderen vanaf Victoria Peak

Vanaf de Ferry Pier op Hong Kong Island loop je in een half uur naar de Peak Tram. Hét bekendste uitzichtpunt van Hong Kong, met ruim zeven miljoen bezoekers per jaar, is Victoria Peak. Deze berg bevindt zich in het westelijke deel van Hong Kong Island en vormt met een hoogte van 552 meter het hoogste punt van dit eiland. Rondom de top van de berg bevindt zich een vrij toegankelijk park, dat een prachtig uitzicht biedt over de haven, de omliggende eilanden en de stad.

De leukste manier om op Victoria Peak te komen, is met de Peak tram. Tijdens het zeven minuten durende ritje heb je een geweldig uitzicht over de stad. Een retourtje kost je 99 HKD (ongeveer €11) per persoon. Mijn tip: bemachtig op de heenweg een plekje rechts bij het raam voor het mooiste zicht!

Het beste uitzicht op de stad heb je tijdens de Circle Walk op Victoria Peak. Deze 3,5 kilometer wandeling brengt je langs een paar mooie uitzichtpunten. Aanrader!

Peak Tram Lower Terminus
33 Garden Road


Het uitzicht tijdens de Circle Walk

Na jouw bezoekje aan de Peak kun je de bus (of de Peak Tram) terug nemen naar het centrum en kun je weer afreizen richting Kowloon Station om vervolgens de trein naar het vliegveld te nemen. Mocht je nog tijd over hebben, dan staat hieronder een lijstje met nog veel meer leuke dingen die je kunt doen en zien in Hong Kong!

Meer doen en zien in Hong Kong

  • Heb je een extra dag? Neem dan de ferry naar Lantau Island en bezoek de Big Buddha.
  • In Hong Kong wordt veel gebruik gemaakt van gedroogde zeevruchten en daarom vind je in Des Voeux Road West in Sheung Wan - ook wel bekend als Dried Seafood Street - winkels vol gedroogde producten. Dit is ook de straat waar de bekende haaienvinnen te koop zijn. 
  • Op de Temple Street Night Market vind je overdag dezelfde producten als op de Ladies Market, maar 's avonds gaan de TL-balken aan en is het een geweldige plek om tussen de locals te proeven van goedkoop, maar heerlijk lokaal eten.
  • Daarnaast vind je ook de Wet Market in Hong Kong. Op deze markt wordt vers vlees en vis verkocht en als je niet uitkijkt springt er zo een vis uit de bak tegen je aan. Het stinkt op deze markt, het is er glad, de dieren worden voor je neus geslacht, maar het is wel een bijzondere ervaring. Bezoek de Graham Street Market aan de Hollywood Road in Central of Kowloon City’s Market op Nga Tsin Wai Road.
  • Maak een ritje in de tram, die ook wel bekend staat als de Ding Ding. Stap achterin in en betaal als je uitstapt. Zorg dat je een plekje bemachtigt op het bovendek, want vanaf hier heb een een waanzinnig uitzicht op de straten vol wolkenkrabbers. Een ritje in deze tram kost je €0,30 en de tram rijdt tussen Central en Causeway Bay.

Gedroogde zeevruchten (en reptielen?) in de Dried Seafood Street en een van de Wet Markets

Praktische informatie voor jouw reis naar Hong Kong

Overnachten in de stad

Heb je een langere stopover in Hong Kong en zoek je een betaalbaar en leuk hotel? Hier vind je een overzicht met toffe accommodaties.

Pin geld voordat je de stad in gaat

In Hong Kong wordt betaald met Hong Kong dollars en daarom is het verstandig om op het vliegveld wat los geld te pinnen. Op de meeste plekken kun je met je creditcard betalen, maar voor toeristische attracties en op markten moet je contant betalen. Een Hong Kong dollar is zo'n €0,12 en daarom zou ik je aanraden om 200 HKD (ongeveer €23) te pinnen. Als je dit geld binnen no-time hebt uitgegeven aan een neppe designer tas op een leuke markt, dan kun je in de stad altijd nog extra pinnen!

Heb je een visum nodig?

Als je niet langer dan 3 maanden in Hong Kong verblijft, heb je geen visum nodig. Voor jouw stopover hoef je dus geen visum te regelen!

Beste reistijd voor Hong Kong

De beste reistijd voor Hong Kong zijn de maanden oktober tot en met maart. De temperaturen zijn in deze reisperiode aangenaam en daarnaast valt er minder regen dan in de hetere en natte periode van april tot en met september. Een actieve vakantie maak je het beste in oktober.


Meer lezen over Hong Kong?

Dit artikel bevat affiliate links