Hong Kong een aanrader? 19 redenen waarom je écht een keer naar Hong Kong wilt

Een wereldstad van eilanden met wolkenkrabbers, tempels, ruim 7 miljoen inwoners, markten en neon reclameborden. Ik heb het over Hong Kong: daar waar de Chinese en Westerse cultuur gecombineerd worden. En precies dat maakt de stad zo ontzettend bijzonder! Wist jij trouwens dat er naast de wolkenkrabbers ook ontzettend veel natuur te vinden is in Hong Kong?

Mocht de stad nog niet op je lijstje staan, dan geef ik je 19 redenen met foto's waarom je gegarandeerd een keer naar Hong Kong wilt!

Stopover in Hong Kong? Met deze tips ervaar je de stad het beste in korte tijd

1. De karakteristieke rode taxi's met Chinees sprekende chauffeurs 

Een taxi nemen in Hong Kong kost bijna niks. De meeste chauffeurs spreken echter geen Engels, dus had ik ons adres in het Chinees geleerd! Ik moest naar Mount Davis Road, huisnummer 'see-sab-kau'.  Sprak ik Mount Davis Road op een normale manier uit, dan verstonden de chauffeurs het niet, dus probeerde ik het adres met een Chinees accent uit te spreken. En met succes: de chauffeurs verstonden het zo vele malen beter. We hebben hierom zó hard gelachen!

De rode taxi's rijden door heel de stad

2. Het mega goedkope openbaar vervoer

Onder de stad schuilt een labyrint van metrolijnen. Voor een paar eurocent maak je gebruik van deze lijnen en reis je gemakkelijk heen en weer. Wil je een dagtrip maken op het vaste land? Dan reis je voor een paar euro gemakkelijk met de bus. 

Ook leuk: maak een ritje in de tram, die ook wel bekend staat als de Ding Ding. Stap achterin in en betaal contant als je uitstapt. Zorg dat je een plekje op het bovendek bemachtigt , want vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht op de straten vol wolkenkrabbers. Een ritje in deze tram kost je €0,30 en de tram rijdt tussen Central en Causeway Bay. Een toffe manier om jezelf te verplaatsen door het typische Hong Kongse straatbeeld!

Ga op het bovendek van de Ding Ding zitten voor het mooiste zicht

3. De karakteristieke rode Chinese zeilboten

Hong Kong bestaat uit vele eilandjes. Een groot deel van de stad is gebouwd op Hong Kong Island en het vaste land. Op het water tussen deze twee delen varen vaak karakteristieke houten Chinese zeilboten met rode zeilen. Prachtig zijn ze! Extra leuk: 's avonds worden de boten uitgelicht met rode lampen.

Vanuit de Star Ferry zag ik een prachtig exemplaar varen

4. De ietwat omstreden Goldfish Market

Zoiets had ik nog nóóit gezien: duizenden prachtige vissen in plastic zakjes. Ik keek mijn ogen uit toen ik bij deze markt uitkwam. De Goldfish Market is geen echte markt, maar een lange straat met winkeltjes vol vissen. Deze vissen zijn niet ter consumptie, maar ter decoratie. De inwoners van Hong Kong houden de vissen in hun kleine appartementen, omdat er vaak geen ruimte is voor een ander huisdier, zoals een kat of een hond. De goudvis staat symbool voor rijkdom en daarom zijn de vissen ook een populair verjaardagscadeau onder de lokale bevolking.

Een bizar gezicht, maar wel hartstikke zielig voor de visjes natuurlijk

5. De duizenden hysterische reclameborden

Ik verwachtte bij Hong Kong een westerse stad, maar de stad heeft eigenlijk een heel Chinees karakter! Overvolle straten vol hysterische reclameborden zijn geen uitzondering. Op Hong Kong Island vind je een aantal van deze straten, maar vooral in de wijk Kowloon barst het ervan!

Het straatbeeld van Hong Kong vond ik echt uniek in zijn soort

6. Het uitzicht op de skyline vanaf Victoria Peak

Hét bekendste uitzichtpunt van Hong Kong, met ruim zeven miljoen bezoekers per jaar, is Victoria Peak. Deze berg bevindt zich in het westelijke deel van Hong Kong Island en vormt met een hoogte van 552 meter het hoogste punt van dit eiland. Rondom de top van de berg bevindt zich een vrij toegankelijk park, dat een prachtig uitzicht biedt over de haven, de omliggende eilanden en de stad.

De leukste manier om op Victoria Peak te komen, is met de Peak tram. Tijdens het zeven minuten durende ritje heb je een geweldig uitzicht over de stad. Een retourtje kost je 99 HKD (ongeveer €11) per persoon. Mijn tip: bemachtig op de heenweg een plekje rechts bij het raam voor het mooiste zicht!

Het beste uitzicht op de stad heb je tijdens de Circle Walk op Victoria Peak. Deze 3,5 kilometer wandeling brengt je langs een paar mooie uitzichtpunten. Aanrader!

De Circle Walk biedt je een waanzinnig zicht over de wereldse stad

7. En het uitzicht op de verlichte skyline vanaf Victoria Peak

Ook een aanrader: 's avonds naar Victoria Peak gaan. Het zicht op de verlichte skyline is namelijk waanzinnig. Ook kun je op de Peak leuk eten bij bijvoorbeeld Wildfire. Onder het genot van een drankje en een lekkere maaltijd kun je dan de schemering zien invallen en de lampjes één voor één zien aan gaan. Zo mooi!


De verlichte skyline vanaf Victoria Peak

8. Het waanzinnige uitzicht vanuit de Sky100

In het zuidwesten van de toffe wijk Kowloon vind je op de 100e verdieping van het International Commerce Centre een 360 graden indoor observatiedek. Vanaf dit observatiedek heb je geweldig uitzicht op Hong Kong Island, Victoria Harbour, het Kowloon-schiereiland en Tai mo Shan. De lift brengt je in 1 minuut naar het observatiedek dat op bijna 400 meter boven zeeniveau ligt. Heb je last van hoogtevrees? Dan kun je dit uitzichtpunt in het hoogste gebouw van Hong Kong beter overslaan! Een kaartje kost je 188 HKD (ongeveer €22) per persoon.

Ruim 400 meter boven zeeniveau: zo bizar hoog!

9. De oude mannen met hun vogeltjes op de Bird Market

Het kleine park Bird Garden ziet eruit als een traditionele Chinese tuin, maar dat is het niet! Verspreid door het park hangen namelijk honderden kooitjes met exotische zangvogeltjes. Oude mannen lopen met een tropische vogel in een kooitje alsof ze de hond aan het uitlaten zijn. De vogeltjesmarkt is dan ook de ontmoetingsplaats voor oude mannen die hun kleurrijke vogels een dagje uit nemen. De mannen pronken met hun mooiste exemplaren, hangen hun geliefde huisdieren in een boom en kletsen de rest van de middag in de schaduw van de bomen. 

Zie jij het piepkleine groene vogeltje?

10. De Big Buddha op Lantau Island

Een leuke dagtrip vanuit de stad maak je naar Lantau Island. Op dit eiland vind je namelijk een enorm Boeddhabeeld met de toepasselijke naam Big Buddha. Op Lantau Island vind je ook het authentieke vissersdopje Tai O. Deze twee bestemmingen zijn leuk te combineren op één dag.

Je bereikt Lantau Island door de ferry vanaf Hong Kong Island te pakken. De Big Buddha en Tai O bereik je vervolgens gemakkelijk met de bus. Lantau Island is overigens ontzettend groen en daarom een heerlijke afwisseling met de wolkenkrabbers in de stad.

Een lange trap geeft je toegang tot de Big Buddha

11. De toeristische - en mega goedkope - souvenirmarkten 

Een mooi voorbeeld is de Ladies Market. Elke dag worden de smalle straten gevuld met kraampjes vol spullen. Hier slaag je vast en zeker voor een leuke souvenir! Zelf kocht ik er een Fjällräven Kånken rugzak voor maar €8. In Nederland heb ik hem met een echte Kånken vergeleken en je zag gewoon geen verschil! Tot op de dag van vandaag heb ik spijt dat ik niet nog zo'n leuk tasje heb gekocht, maar hé: je moet altijd een reden hebben om terug te gaan, toch?

Sleutelhangers, sieraden, tassen en meer!

12. De tempels met de geur van wierook

In de stad vind je tientallen tempels en allemaal hebben ze iets gemeen: overal wordt wierrook gebrand. Met de spiralen aan het plafond wordt het mengsel van aromatische organische stoffen verspreid door het hele complex. Je kunt er ook zelf een stokje met wierook aansteken.

De geur van wierook herinnert me meteen aan de tempels

13. De lugubere Dried Seafood Street

In Hong Kong wordt veel gebruik gemaakt van gedroogde zeevruchten en daarom vind je in Des Voeux Road West in Sheung Wan - ook wel bekend als Dried Seafood Street - winkels vol gedroogde producten. Dit is ook de straat waar de bekende haaienvinnen te koop zijn. Absoluut niet goed te praten dat de haaien en andere dieren gedood worden natuurlijk, maar wel een bizarre plek - met een typische geur - om eens een kijkje te nemen.
 
In Hong Kong zijn helaas ook de gedroogde haaienvinnen te koop

14. De tientallen Wet Markets

Op deze markten wordt vers vlees en vis verkocht, je vindt er bakken vol van. Het stinkt op deze markt, het is er glad en de dieren worden voor je neus geslacht, maar het is wel een bijzondere ervaring. Bezoek de Graham Street Market aan de Hollywood Road of Kowloon City’s Market op Nga Tsin Wai Road. Maar pas op: de levende garnalen springen er uit de bakken!

Een bijzondere markt om eens te bekijken

15. Het Chinese karakter van de stad

Voordat ik naar Hong Kong afreisde, verwachtte ik een hele Westerse stad: zakenmannen die al bellend in het Engels door de straten vol moderne wolkenkrabbers wandelden en een lokale bevolking die is opgegroeid met de Engelse taal. Echter waren er véél meer Chinese invloeden zichtbaar dan ik dacht! De gigantische wolkenkrabbers zien er Westers uit, maar tussen deze gebouwen gaat een leven met een Chinees karakter schuil. 

De combinatie van de Westerse en Chinese cultuur maakt Hong Kong bijzonder

16. De perfecte combinatie tussen stad en natuur

Je verwacht het misschien niet, maar rondom de stad Hong Kong vind je enorm veel natuur! Sterker nog: Hong Kong bestaat voor het grootste gedeelte uit platteland. Maar ook glooiende groene landschappen omringen de stad. Reis bijvoorbeeld eens naar Stanley en je zult je verbazen over de groene landschappen en witte zandstranden. Verder zijn er een aantal ontzettend natuurrijke eilanden rondom de stad te vinden, waarvan Lantau Island er eentje is.

Het verbaasde me zó hoeveel natuur er te vinden was

17. Het heerlijke eten

In Hong Kong ben je op de juiste plek voor lekker eten. Bij een kraampje op een lokale markt scoor je heerlijke street food en bij een gezellig restaurantje eet je verse dimsum. Lekker én betaalbaar: zo omschrijf je het eten het beste. Ook zijn er restaurants die andere keukens aanbieden, zoals Italiaans of Grill. 

Wil je een lokaal gerecht proeven? Probeer dan eens de Pekingeend! Pekingeend is een bekend eendengerecht uit het noordoosten van China en wordt ook in Hong Kong geserveerd. Het gerecht wordt geroemd voor het dunne, knapperige vel. Ik probeerde de Pekingeend in een chique restaurant. Aan tafel werd de eend in dunne plakjes gesneden, die je vervolgens in combinatie met een kleine wrap at. Mocht je van vlees houden, dan zou ik Pekingeend zeker eens bestellen zodat je zelf de bijzondere smaak kunt ervaren!

In Hong Kong kun je heerlijk eten

18. De langste overdekte roltrappen ter wereld

Hong Kong is gebouwd op meerdere glooiende eilanden. Hoe verder je naar het midden van Hong Kong Island reist, hoe hoger je zult komen. Soms is het daarom best even klimmen! Om je te helpen, heeft de stad roltrappen aangelegd die je naar hoger gelegen delen brengen. Gemakkelijk, maar ook bijzonder, want deze roltrappen zijn de langste overdekte roltrappen ter wereld!

Tussen de locals op de roltrap

19. Overvaren met de groene Star Ferry

Last but not least: de Star Ferry! Hong Kong staat er bekend om: de oude groene ferry die vaart tussen Kowloon Public Pier en Hong Kong Island. Het oude vervoersmiddel is als sinds 1988 in gebruik en is een attractie op zichzelf! Je kunt een kaartje kopen bij de automaat en dit kost je zo'n €0,20.

Mijn Star Ferry werd tijdens een tochtje in de avond ineens stuurloos waardoor we heftig deisden op de golven. Gelukkig ging de motor na een paar minuten weer aan. We hadden eerder die week namelijk een Star Ferry die stuurloos was zien botsen tegen de kade... Een overtocht met de Star Ferry is dus niet zonder gevaar haha!

De Star Ferry is een handige manier om je te verplaatsen tussen
Hong Kong Island en het vaste land

Praktische informatie voor jouw reis naar Hong Kong

Bereikbaarheid en overnachten

Je vliegt al vanaf €400 naar Hong Kong! Zoek je een betaalbaar en leuk hotel? Hier vind je een overzicht met toffe accommodaties. Wil je de stad écht goed ervaren? Dan raad ik je aan om ongeveer een week in Hong Kong te verblijven. Ikzelf verbleef in een appartement van familie, dus ik heb helaas geen specifieke accommodatietip voor je.

Heb je een stopover in Hong Kong? Lees dan ook even dit artikel waarin ik je tips geef om de stad optimaal te ontdekken in korte tijd.

Geld pinnen

In Hong Kong wordt betaald met Hong Kong dollars en daarom is het verstandig om op het vliegveld wat los geld te pinnen. Op de meeste plekken kun je met je creditcard betalen, maar voor toeristische attracties en op markten moet je contant betalen. Een Hong Kong dollar is zo'n €0,12.

Geen visum nodig

Als je niet langer dan 3 maanden in Hong Kong verblijft, heb je geen visum nodig. 

Beste reistijd voor Hong Kong

De beste reistijd voor Hong Kong zijn de maanden oktober tot en met maart. De temperaturen zijn in deze reisperiode aangenaam en daarnaast valt er minder regen dan in de hetere en natte periode van april tot en met september. Een actieve reis - je kunt namelijk ook heel goed wandelen en fietsen in Hong Kong! - maak je het beste in oktober.


Meer lezen over Hong Kong?

Dit artikel bevat affiliate links