Verblijven in een gastgezin in Berlijn: dit is mijn ervaring

Op de middelbare ging ik een midweek naar Berlijn. Een paar dagen vol met excursies, gezelligheid en nieuwe ervaringen. Een van die nieuwe ervaringen was verblijven in een gastgezin. Ik was zó benieuwd hoe ik dit zou gaan vinden. Uit ervaring wist ik namelijk dat ik slapen bij andere mensen in huis nooit zo prettig vond. Zouden het aardige mensen zijn? Zou het een groot huis zijn? Wat zouden we te eten krijgen? Zouden ze wel Engels spreken? En zou het wel een beetje schoon zijn?

Berlijn heeft mij tijdens de midweek zó verrast!

Vier matrassen in de kamer van haar zoon

Na een dag reizen met de bus richting het oosten van Duitsland kwamen we aan bij het zogenaamde treffpunkt. Hier zouden we opgehaald worden door onze gastouders. Spannend! Onze gastouder bleek een vrouw van een jaar of veertig te zijn. Onze spullen werden in de auto geladen en we reden vervolgens in amper 3 minuten naar het huis.

We stapten uit bij een appartementencomplex en maakten kennis met de twee jonge kinderen van de vrouw. Het appartement was niet groot en bestond uit 2 verdiepingen. Een ruimte met de keuken en de woonkamer, een badkamer en 3 slaapkamers. Onze gastvrouw bracht ons naar de kamer waar wij mochten slapen. Het bleek de kamer van haar zoon te zijn. Geen grote kamer, maar precies groot genoeg voor 4 matrassen. Mijn gezelschap bestond namelijk uit 4 meiden. Haar zoon sliep trouwens tijdelijk in een andere kamer.

Communiceren met handen en voeten

Tijd voor het diner! Onze gastvrouw had spaghetti voor ons gekookt. Lief! Wel hing er een ongemakkelijke sfeer in de woonkamer. Wij zaten aan de eettafel; de gastvrouw, haar kinderen en random man op de bank. Zij voerden gesprekken waar wij niet veel van meekregen. Mijn Duits was gelukkig best oké, maar ze praatten iets te snel en betrokken ons ook niet bij de gesprekken.

Helaas sprak mijn gastvrouw geen woord Engels, waardoor we waren overgeleverd aan Duits spreken. Omdat ik de enige was die een woordje Duits sprak en ook durfde te praten, ging alle communicatie via mij. Prima, want we konden een beetje met elkaar praten, maar echte gesprekken hebben we niet gehad. Jammer! Het had me juist leuk geleken om iets over de stad en het leven van de gastouder te horen.

Dit was de kamer waarin ik sliep

Alleen koud water uit de douche?

Na het diner wilde ik een douche nemen. Nadat ik het aan mijn gastvrouw had uitgelegd met hadden en voeten, kreeg ik groenlicht. Een prima, basic badkamer waar je doucht in het ligbad. Ik verschoof de hendel van de douche, maar helaas: er stroomde water uit het kraantje van het ligbad in plaats van uit de douchekop. Ik vond een knopje die ik indrukte en ja! Water uit de douchekop. Wat wel jammer was, was dat het knopje beneden in het bad zat en ik dus al bukkend dat knopje ingedrukt moest houden. Hoe ik die avond gedoucht heb? Al bukkend, het knopje indrukkend en de douchekop met m'n andere hand boven me houden. En oja, het water werd ook niet warm. Diezelfde avond heb ik in m'n beste Duits gevraagd hoe de douche werkte en kon ik de andere dagen gelukkig nog wel normaal douchen.

Wii'en met haar zoon

Het zoontje van onze gastvrouw - ik gok een jaartje of 8 - stelde voor om te gaan wii'en. Daar stemde ik natuurlijk mee in. Dit was echt ontzettend leuk. Eindelijk een beetje aansluiting met mijn gastgezin! 

De eerste dag was de zoon van onze gastvrouw de enige waarmee ik enigszins kon communiceren. Gelukkig veranderde dat de volgende dagen wel. Onze gastvrouw begon steeds meer te vragen, waardoor de hele situatie iets minder ongemakkelijk werd. 's Ochtends maakt de gastvrouw ons om 7 uur wakker en ze zorgde dat om half 8 het ontbijt klaar stond, zodat wij konden gaan eten en om kwart voor 8 richting het treffpunkt konden vertrekken. Lief! Het ontbijt was prima: geroosterd brood, zoete broodjes, jam, chocopasta en thee.

Ook naar Berlijn? Dit zijn mijn bezienswaardigheden tips!

Dit prachtige kunstwerk van Anne Frank vond ik ergens in een steegje

Iedere dag een lunchpakketje

We kregen iedere dag een lunchpakketje mee en op de dagen dat we zelf ons avondeten moesten verzorgen kregen we zelfs 2 pakketten mee. Ontzettend lief natuurlijk. In het pakket zaten 2 sandwiches met kaas, sla, salami en een sausje. Best prima denk je misschien, maar dat de ingrediënten in combinatie met het sausje was niet top. Verder zat er in het pakket een appel, een Twix of een Lion, een zakje met snoepjes, een koekje, soms een pakje drinken en ook kregen we elke dag een flesje water mee. Een rijkelijk gevulde zak dus.

De avonden in het gastgezin

Als ik 's avonds laat terugkwam in het gastgezin, ging ik meestal meteen naar m'n kamer, douchte ik, pakte ik m'n tas in voor de volgende dag en zat ik nog een beetje op m'n telefoon. Ik zag m'n gastouder toen niet meer zoveel. Ik kreeg het gevoel dat het de de bedoeling was dat je gewoon naar je kamer ging. Zij deden hun ding, wij deden ons ding. Als we 's avonds niet in de stad hadden gegeten, maakte onze gastvrouw nog wel avondeten voor ons. Zo aten we nog een keertje pizza. Lekker!

Hoe heb ik geslapen?

Goed! Ik was een beetje bang dat ik niet goed kon slapen doordat ik met drie anderen op een kamer in een vreemd huis lag, maar dit viel alles mee! Na een dag struinen door Berlijn was ik zo moe dat ik binnen een mum van tijd wegviel. Ook voelde ik me niet onveilig in het huis van onze gastouder.

Afscheid nemen

Op de laatste dag brachten de kinderen en de gastvrouw ons naar het treffpunkt. Ondanks dat de communicatie tussen de gastvrouw en ons niet uitstekend verliep en we elkaar enkel korte momenten hadden gezien, hadden we toch een band opgebouwd. Onze gastvrouw vertelde ons dat ze ons hartstikke leuk vond en we kregen allemaal een knuffel. Ik heb later nooit meer contact met haar gehad.

Vergeet geen bezoek aan de Berliner Dom te brengen tijdens je stedentrip Berlijn

Is slapen in een gastgezin een aanrader?

Al met al vond ik het verblijven in een gastgezin een mooie ervaring. Ondanks dat de communicatie een beetje stroef verliep, voelde ik me niet onprettig in het gastgezin. Het had me leuk geleken als ik haar wat beter had leren kennen, maar ach. Zoveel tijd hebben we ook niet met elkaar kunnen doorbrengen. Zou je mij vragen of verblijven in een gastgezin een aanrader is? Dan zeg ik ja! Het is een leuke manier om locals te leren kennen, ook al moet je wel een beetje geluk hebben met waar je belandt natuurlijk.


Meer lezen over bijzondere reiservaringen?

Dit artikel bevat affiliate links