Goedkoop naar Londen: zo ziet een weekendje Londen met de bus eruit

Het klinkt fantastisch: een bezoek aan Londen, Parijs of Berlijn met de bus voor een paar tientjes. Je stapt 's nachts in de bus, bezoekt de stad en rijdt de volgende nacht weer naar huis. Of: je boekt er een bizar goedkope overnachting bij. Deze deals klonken voor mij altijd als te mooi om waar te zijn, dus daarom besloot ik de gok te wagen. Ik boekte een busreis Londen inclusief een overnachting!

Hoeveel koste een 2-daagse busreis naar Londen nou echt?

Waarschijnlijk zie je de advertenties wel eens voorbij komen: een dagje Parijs voor €30 of 2 dagen Berlijn voor €100. Te mooi om waar te zijn? Ik boekte daarom een weekendje Londen met Slangenreizen. Er zijn verschillende maatschappijen die de weekenden aanbieden, qua prijs verschillen ze niet veel. Voor 2 dagen Londen, inclusief overnachting betaalde ik uiteindelijk €140 euro, en daar kwam nog €20 reserveringskosten, €5 SGR bijdrage en €2,50 calamiteitenfonds bij. Een totaalprijs van  €167,50 dus.

Een ritje in de typische rode dubbeldekkerbus mag natuurlijk niet ontbreken

Hoe was de busreis?

Op zaterdagochtend om 0.35 uur vertrok de bus vanaf een stop dichtbij mijn huis. Wat mij betreft geen ideale tijd, want je hebt meteen een gebroken nacht. In de bus zit je redelijk krap en ook ietwat claustrofobisch. De bus waar ik mee ging was een dubbeldekker waardoor je op de verdiepingen net niet rechtop kon staan. Ben jij een goede slaper, dan kun je in de bus wel een paar uurtjes slaap pakken. Mij lukte het helaas niet om te slapen.

Rond 4.00 uur kwamen we aan in Duinkerken. Na lang wachten en een paspoortcontrole, voeren we om 6.00 richting het Verenigd Koninkrijk. Het reizen op de heenweg met de ferry vond ik comfortabel: er waren genoeg zitjes, restaurantjes en je kon af en toe een stukje wandelen. Op de terugweg hadden we helaas veel golven.

Iets na 8.00 uur op zaterdagochtend arriveerden we op Engelse bodem in de havenplaats Dover. Anderhalf uur later stond ik voor het eerst in hartje Londen! De buschauffeur zette ons af bij Victoria Embankment, direct aan de Teems en vlakbij de Londen Eye en de Big Ben. Ideaal!

Hoeveel tijd had je in Londen?

Op zaterdag kwam ik na een vermoeiende reis om 9.30 uur in Londen aan. We werden gedropt vlakbij de Big Ben en stonden dus meteen in hartje centrum. Zo fijn! Ik wandelde langs de oevers van de Teems, bewonderde de Big Ben en Houses of Parliament en zag de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace. We hadden een volle dag in Londen, want 's avonds werden we pas 21.00 uur opgehaald en naar het hotel gebracht. We arriveerden rond 22.00 bij ons hotel nadat we een uurtje met de bus hadden gereden. 

De volgende ochtend stonden we 9.30 uur in de stad en 15.00 uur vertrokken we weer richting Nederland. In totaal hadden we dus ongeveer 10 uur op dag 1 en 5 uurtjes op dag 2 te besteden in de stad. Prima als je even de sfeer van Londen wilt proeven. Ik heb ontzettend veel van Londen kunnen zien en doen namelijk! Ik nam een pauze tussen de eekhoorns in Hyde Park, shopte in Oxford street, wandelde over de Tower Brigde, zag verlicht Londen 's avonds vanuit de Londen Eye, liep door de Jubilee Gardens en over de Jubilee Bridge en er was ook nog tijd voor Trafalqar Square en Picadilly Circus.


Een van de iconen van Londen: de Big Ben!

Hoe beviel het hotel?

We brachten één nachtje door in Stevenage Centre Hotel: een basic, maar prima hotel. Eenmaal in de hotelkamer ben ik snel onder de schone douche gesprongen en vervolgens meteen het bed in gedoken. Ik heb goed geslapen, maar was dan ook behoorlijk moe. 's Ochtends stond er een basic ontbijtbuffet voor ons klaar dat prima smaakte. Kortom: ik heb het verblijf in dit Ibis hotel zeker niet als slecht ervaren. De reviews op internet zijn echter wisselend. 

Voor- en nadelen van een busreis naar Londen

Voordelen

  • Met de bus reizen is een duurzame manier.
  • Ideaal om de sfeer te proeven: in een weekend kun je veel van de stad zien.
  • Makkelijk, omdat het vervoer en het hotel voor je geregeld is.
  • Relatief goedkope manier om een stedentrip te maken.

Nadelen

  • De busreis is enigszins krap.
  • Doordat de bus 's nachts reed, pakte ik geen goede nacht.
  • Enigszins gehaaste manier van reizen.
  • Snel zeeziek? Dan zijn de overtochten met de ferry niet ideaal.

's Avonds een ritje in de Londen Eye maken is een absolute aanrader

Conclusie: doen of niet?

Het is maar net waar je naar op zoek bent. Zo'n busreis is een gemakkelijke manier van reizen, want je hoeft niets zelf te regelen. Ook is het een duurzame manier van reizen en relatief goedkoop, maar ik vraag me af of zelf een weekendje Londen regelen niet net zo goedkoop zou zijn. Wij betaalden ongeveer €160 per persoon en ik denk dat je met een budget van €320 voor 2 personen ook zelf een hotelovernachting (buiten het centrum) en bijvoorbeeld treintickets zou kunnen regelen.

Kortom: heb je maar 2 dagen, wil je er even tussenuit of zin om de sfeer van Londen te proeven? Dan is zo'n busreis een gemakkelijke manier om een stad te bezoeken. Heb je langer de tijd en wil je de stad écht goed ontdekken? Dan zou ik ervoor kiezen om het vervoer en je overnachtingen zelf te regelen. Op deze manier heb je meer tijd om de stad te bezoeken en ben je niet ontzettend moe als je terugkomt van je stedentrip.


Meer lezen over goedkoop reizen in Europa?
Dit artikel bevat affiliate links