Stedentrip naar Londen? 15X de leukste tips en bezienswaardigheden

Londen is een fantastische stad die je gewoon een keer gezien moet hebben. De stad barst van de mooie gebouwen, geweldige restaurants, gezellige markten, gratis musea, rustige parken en hippe wijken en leent zich daarom perfect voor een leuke stedentrip. Een bijkomend voordeel: binnen een paar uur sta middenin de bruisende metropool, en ook nog eens op een duurzame manier! Tegenwoordig kun je namelijk met de Eurostar trein! Deze brengt je in 3,5 uur vanaf Rotterdam naar Londen en dat al vanaf €46.

De Londen Eye en de Big Ben aan de Theems

Londen is groot en daarom zijn er ook talloze leuke dingen te ondernemen en vele bezienswaardigheden om te bezoeken. Om je op weg te helpen heb ik 15 leuke tips voor je geselecteerd, zodat je alles uit je stedentrip kunt halen!

Inhoudsopgave

  1. Verlicht Londen bekijken vanuit de London Eye
  2. Wandelen over de Tower Bridge
  3. Buckingham Palace en de wisseling van de wacht meemaken
  4. Big Ben en Houses of Parliament bewonderen
  5. Je ogen uitkijken op Piccadilly Circus
  6. Westminster Abbey bezoeken
  7. Een ritje met een échte Londense taxi of de rode bussen maken
  8. Londen in vogelvluchtperspectief vanuit The Shard
  9. Het Trafalqar Square opzoeken
  10. De Tower of London en de kroonjuwelen bekijken
  11. Genieten van een afternoon tea
  12. Slenteren langs de Theems
  13. Struinen door China Town
  14. Een pauze nemen tussen de eekhoorns in Hyde Park
  15. Shoppen in Oxford Street

1. Verlicht Londen bekijken vanuit de London Eye

Iedereen kent hem wel, hét reuzenrad van Londen: de London Eye. Een ritje in deze attractie is een must-do voor iedereen zonder hoogtevrees, maar écht leuk is het om dit ritje 's avonds te plannen. Je hebt dan een geweldig uitzicht over de stad en haar miljoenen lichtjes. Een ritje met in het iconische reuzenrad duurt ongeveer 30 minuten en kost omgerekend zo'n €25. Prijzig, maar zeker de moeite waard. Vooraf een ticket reserveren is handig, omdat de wachttijden flink op kunnen lopen. Een online ticket kopen doe je hier.

's Avonds kun je verlicht Londen vanuit de Londen Eye bewonderen

2. Wandelen over de Tower Bridge

De Tower Bridge: hij is mooi en absoluut niet weg te denken uit de skyline van Londen. Daarom mag je deze bezienswaardigheid zeker niet overslaan. Naast de brug met de de twee torens ligt het kasteel de Tower of London waar je onder andere de kroonjuwelen van het Britse koningshuis kunt bewonderen. De torens van de Tower Bridge zijn trouwens te beklimmen! Je kunt hiervoor online tickets kopen waarmee je toegang krijgt tot een tentoonstelling over de brug en haar geschiedenis.

De iconische Tower Brigde

3. Buckingham Palace en de wisseling van de wacht meemaken

Volg je de stoet aan toeristen, dan zul je er vanzelf komen. Buckingham Palace is namelijk een ontzettend populaire plek onder toeristen en dat is niet voor niets. Het is de officiële residentie van de Britse monarchie! Misschien heb je wel geluk en kijk 'de Queen' net uit een raampje. Als de koningin aanwezig is, wappert de koninklijke standaard op het middelste paviljoen; is zij er niet, dan wordt de Union Jack gehesen. De schatten van het paleis zijn ook te bewonderen, een kaartje kopen doe je hier.

Buckingham Palace voelt een beetje aan als Parijs: het dramatische standbeeld tegenover het paleis, de marmeren stenen en de naastliggende straat doen je even denken dat je in de Franse hoofdstad flaneert. 

Het hele jaar door op maandag, woensdag, vrijdag en zondag om stipt 11.00 uur worden de 'Queen's Guards' bij Buckingham Palace afgelost tijdens het wisselen van de wacht. Deze 45 minuten durende ceremonie is hoe dan ook de moeite waard om te bekijken en vindt plaats aan de voorkant van het paleis. Zorg dat je op tijd bent, anders is er een grote kans dat je vanaf de vierde rij moet toekijken.

Het wisselen van de wacht wil je meemaken

4. Big Ben en Houses of Parliament bewonderen

De bekende klok torent boven Londen uit en kijkt rustig toe over de bruisende stad vanaf zijn vaste plek aan de Houses of Parliamant. Imponerend is het juiste woord om dit bouwwerk met 1000 kamers, 100 trappen en 3 kilometer aan gangen te omschrijven. Grappig is dat Big Ben helemaal niet de naam is van de toren, maar van de indrukwekkend grote klok. De toren zelf heeft de naam Elisabeth Tower gekregen.

De Big Ben torent boven het bruisende Londen uit

5. Je ogen uitkijken op Piccadilly Circus

Piccadilly Circus is de Times Square van Londen. Grote en vooral veel flikkerende reclameborden sieren er het straatbeeld. Het plein doet zijn naam zeker eer aan, want met alle flikkerende lampjes, de hordes mensen en het voorbijrazende verkeer is het plein een figuurlijk circus.

6. Westminster Abbey bezoeken

Westminster Abbey is de indrukwekkende kerk naast de Houses of Parliament. Het is dé plek waar de Britse kroningen en uitvaartceremonies plaatsvinden. De kerk heeft een gotische stijl en is daarom van buiten een bezienswaardigheid op zich. Ook kun je de kerk bezoeken aan de hand van een audioguide. 

Westminster Abbey is waar de koninklijke kroningen en begravingen plaatsvinden

7. Een ritje met een échte Londense taxi of de rode bussen maken

Waar denk je aan als je aan Londen denkt? De iconische zwarte taxi's misschien met de typisch Britse chauffeurs? Al decennia lang domineren twee soorten voertuigen het straatbeeld van Londen: de rode dubbeldekker en de karakteristieke taxi. De taxi's danken hun typerende vorm aan de bolhoeden die vroeger gedragen werden. Voor een ritje van 2 mijl (10 á 20 minuten) betaal je tussen de £10 en £15. Een ritje in de iconische rode dubbeldekkers is een stuk goedkoper.

8. Londen in vogelvluchtperspectief vanuit The Shard

Het is het hoogste gebouw en daardoor heb je vanaf de top een weids uitzicht over de stad. Door de hoogte van 310 meter lijken mensen als mieren door de straten van Londen te krioelen. Naast het uitzicht dat de wolkenkrabber biedt, mag het design er ook zeker zijn. De toren lijkt op een glasscherf en daaraan is de naam ook ontleend. Een modern stukje architectuur tussen de authentieke gebouwen. Een ticket voor de uitzichtgalerij op de 72e verdieping scoor je voordelig via deze link.

The Shard is met zijn 310 meter het hoogste gebouw van Londen

9. Het Trafalqar Square opzoeken

Op Trafalqar Square vind je een enorme pilaar, twee prachtige klavervormige fonteinen én het indrukwekkende gebouw van de National Gallery. Op de gigantische pilaar staat Horatio Nelson. Hij versloeg namelijk een Spaans-Franse vloot van Napoleon tijdens de slag bij Trafalgar in 1805. Daaraan ontleent dit bekende plein ook zijn naam.

10. De Tower of London en de kroonjuwelen bekijken

Wanneer je over de Tower Bridge loopt, kun je niet om dit kasteel heen. De Tower of London is een écht stukje Londen tussen de hedendaagse architectuur. Het kasteel dateert uit 1078 en is nu het decor van de Britse kroonjuwelen. Mocht je ze willen bekijken, dan is het verstandig om van tevoren kaartjes te bestellen. Er is altijd ontzettend veel animo voor het moois tussen de kasteelmuren.

Vanaf de Tower Brigde kun je de Tower of London al zien liggen

11. Genieten van een afternoon tea

Is er iets Britser dan een afternoon tea? Ik denk het niet, en daarom mag zo'n klassieke afternoon tea zeker niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan Londen. Stap binnen in een typisch Engelse tearoom en eet je vol met heerlijke sandwiches, de bekende scones en andere lekkernijen en sip ondertussen van heerlijke soorten thee. Of champagne, waar je zin in hebt!

12. Slenteren langs de Theems

De Theems is de rivier die door Londen slingert. Aan haar oevers hebben zich knusse pubs, hippe restaurants en gezellige cafés gevestigd. Ook zijn er een vele historische bezienswaardigheden aan de rand van de rivier te bewonderen, zoals de Tower of London, de Big Ben en natuurlijk de Tower Brigde die de rivier oversteekt. Wanneer je over de kade wandelt, ervaar je de gezellige Londense sfeer. Klassieke lantarenpalen en rode telefooncellen sieren het straatbeeld. 

Een mooie wandeling maak je over de kade langs de Theems

13. Struinen door China Town

Middenin de wijk Soho vind je China Town. Het lijkt voor heel even alsof je Londen verlaat en aankomt in China; alle borden zijn dan ook in de Chinese taal. Echter kom je al snel terug in de realiteit: de wijk barst namelijk van de buffet-restaurants en die zijn natuurlijk niet echt authentiek... Toch een leuk stukje Londen om - samen met de vele Chinese toeristen - doorheen te wandelen.

14. Een pauze nemen tussen de eekhoorns in Hyde Park

Hoewel je Londen misschien kent van alle bijzondere gebouwen die de stad rijk is, kent de stad ook talloze parken. In het hart van de bruisende metropool vind je het rechthoekige Hyde Park. Een stukje groen dat eigendom is van de Britse koninklijke familie en is vernoemd naar Anna Hyde. In het park zullen niet alleen hardlopers je voorbij rennen, maar de kans is groot dat er ook een eekhoorn langs komt.

Een oase van rust in het hart van de stad is Hyde Park

15. Shoppen in Oxford Street

Als je wilt shoppen, dan moet je in Oxford Street zijn. Hoewel deze straat meestal bomvol is en daarom ook gemeden wordt door locals, is het een gezellige straat om even doorheen te lopen. Je vindt er de typische grote modeketens. 

In Londen kun je eindeloos shoppen

Praktische informatie voor een bezoek aan Londen

Overnachten

In het centrum van Londen vind je genoeg leuke accommodaties, maar deze hebben vaak wel een prijskaartje. Mocht je minder uit willen geven, zoek dan naar een accommodatie nét buiten het centrum en reis met de metro naar het centrum. Een geschikte accommodatie vind je gemakkelijk via Booking.com

Vervoer in de stad

Londen is een grote stad en daarom zul je er haast niet aan het ontkomen om met het openbaar vervoer te reizen. Voor toeristen zijn er twee opties erg populair: de metro of de hop-on hop-off bus. Londen heeft een van de beste metrostelsels van de wereld en daarom is dit een hele goede optie. De hop-on hop-off bussen zijn daarentegen heel gemakkelijk: ze brengen je direct naar de toeristische trekpleisters.

Locaties


Bereikbaarheid

De afstand tussen Amsterdam en Londen bedraagt minder dan 400 kilometer en daarom sta je binnen no time in het hartje van de Britse hoofdstad. Met het vliegtuig ben je in een uurtje aan de overkant, en een bijkomend voordeel is dat je niets bent verloren aan tijd! In Londen is het namelijk een uurtje vroeger.

Daarnaast kun je met de auto naar de stad afreizen. Overvaren doe je bijvoorbeeld vanaf Calais, Duinkerken of Hoek van Holland. Je zult dan wel moeten parkeren in Londen en daar hangt een prijskaartje aan. Deze optie is alleen handig als je je bezoek aan Londen combineert met een roadtrip door Groot-Brittannië. 

Verder is er natuurlijk de mogelijkheid om een busreis naar Londen te boeken. Je kunt dan kiezen voor een dagje op en neer, of je boekt er een overnachting bij. Ikzelf reisde naar Londen met zo'n busreis en verbleef een nachtje in de stad. Hoe ik dat heb ervaren? Dat lees je in dit artikel.

De nieuwste optie is de Eurostar trein. Deze brengt je in 3,5 uur vanaf Rotterdam naar Londen en dat al vanaf €46! Een duurzame manier van reizen én lekker snel. 


Dit artikel bevat affiliatie links