Wat te doen op Malta? 7 tips voor een onvergetelijke zonvakantie

Malta was het eiland waar ik mijn examenreis doorbracht. Geen feestvakantie, maar 8 dagen vroeg opstaan om de Maltese cultuur en bezienswaardigheden zo goed mogelijk te ontdekken. En dat is gelukt! Tijdens deze vakantie heb ik het hele eiland ontdekt, inclusief de eilandjes naast Malta: Comino en Gozo. Wat mijn aanraders zijn? Dat lees je hieronder!

Inhoudsopgave

  1. Maak een boottochtje door de Blue Grotto
  2. Bezoek Valletta: de Europese hoofdstad met de meeste zonuren
  3. Bewonder de talloze blauwe bootjes in Marsaxlokk
  4. Slenter door de stille stad Mdina
  5. Neem de boot naar de Blue Lagoon bij Comino
  6. Bezoek de Hagar Qim en Prehistorische Megalithische tempels van Mnajdra
  7. Ronddwalen door Birgu en de Drie Steden

1. Maak een boottochtje door de Blue Grotto

Laten we maar meteen met mijn favoriet beginnen: de Blue Grotto. De Blue Grotto is een natuurlijke rotsformatie en is ontstaan door stroming en golfslag. Door de eeuwen heen hebben de elementen een zevental natuurlijke grotten geslagen en als de zon op het water valt, licht dit felblauw op! Het diepste punt van de Blue Grotto heet de Bell Tower Cavern en ligt op 26 meter diepte.

Voor €8 kun je een boottochtje maken met een klein vissersbootje door de Blue Grotto. Je vaart dan door, langs én onder de rotsformatie en ziet de felblauwe weerspiegeling van dichtbij. Aanrader! De opstapplaats van de bootjes ligt in het plaatsje Wied iż-Żurrieq, aan de zuidkant van het eiland.

Vanaf het vertrekpunt van de bootjes loop je in zo'n 10 minuten bergopwaarts naar het uitkijkpunt. Vanaf hier heb je een waanzinnig zicht op de Blue Grotto en het kraakheldere, blauwe water.

Loop ook zeker even bergopwaarts naar het uitkijkpunt waar ik deze foto maakte

2. Bezoek Valletta: de Europese hoofdstad met de meeste zonuren

Valletta is de hoofdstad van Malta. Het oude centrum van de honingkleurige stad staat sinds 1908 op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege de rijke historie en haar karakteristieke gebouwen. Valletta is een vooraf geplande stad, wat terug te zien is in het schaakbordpatroon waarin de straten zijn aangelegd. De meeste straten zijn smal en bieden het perfecte decor voor een leuke wandeling. Breng ook zeker een bezoekje aan de Upper Barrakka gardens. Deze tuinen liggen op de vestigingsmuren van de stad en bieden een heerlijke, schaduwrijke plek voor een pauze!


Deze tuin, de Upper Barrakka Gardens, aan het rand van Valletta is de ideale plek voor een pauze

3. Bewonder de talloze blauwe bootjes in Marsaxlokk

In het dorpje Marsaxlokk word je verwelkomd door de talloze felgekleurde vissersbootjes die rustig dobberen op het helderblauwe water. De kleurrijke bootjes worden Luzzu of Dghasja genoemd. Ze zijn van hout en altijd in primaire kleuren geschilderd: blauw, geel en een beetje rood. De volgorde van de kleuren laat zien van welke familie het vissersbootje is. Hoewel je de karakteristieke vissersbootjes over het hele eiland tegenkomt, worden ze in Marsaxlokk nog echt voor de visserij gebruikt!

Ook leuk: op zondag wordt er in Marsaxlokk dé markt van Malta georganiseerd. Koks van over het hele eiland reizen dan naar het dorpje af om verse vissen en schelpdieren in te slaan. Daarnaast zijn er tientallen stalletjes met plaatselijke producten, zoals jam en linnengoed aanwezig. Deze markt is echt een aanrader, ook als je op zoek bent naar een leuke souvenir!

De felgekleurde bootjes sieren de haven van Marsaxlokk

4. Slenter door de stille stad Mdina

De stad Mdina is het middelpunt van het eiland en was de voormalige hoofdstad van Malta. Het stadje telt zo'n 400 inwoners en bestaat uit ommuurde smalle straatjes en gebouwen uit de Middeleeuwen en de barok. Vanuit de stad kijk je uit over een groot deel van Noord-Malta, omdat deze op een plateau van 225 meter hoogte ligt.

Mdina staat bekend om haar glaswerk en glasliefhebbers kunnen daarom hun hart ophalen aan al het moois wat er te koop is. De Middeleeuwse honingkleurige gebouwen vormen het decor van de glaswinkels. Verder is de stadspoort de moeite waard om te bekijken en ook dwalen door smalle steegjes is een aanrader!

Mdina bestaat uit de typisch honingkleurige Maltese gebouwen

5. Neem de boot naar de Blue Lagoon bij Comino

Op Malta vind je geen zandstranden, maar wel ontzettend blauw water. Het allerblauwste water vind je in de Blue Lagoon bij Comino, het kleinste van de drie bewoonde eilanden die deel uitmaken van de eilandengroep Malta. Een retourtje naar dit kleine, maar fijne eiland kost maar €5. 

Het water was prachtig, maar eerlijk is eerlijk: ik vond de Blue Lagoon veel te druk. Ik was er dan ook eind juli, dus wie weet is het in het laagseizoen minder druk. Mocht je ook de Blue Lagoon even willen bekijken en dan aan de drukte ontsnappen? Loop dan naar Santa Maria Bay: ook een mooi zandstrand met helderblauw water en véél rustiger.

In de Blue Lagoon zag ik het blauwste water dat ik ooit gezien heb

6. Bezoek de Hagar Qim en Prehistorische Megalithische tempels van Mnajdra

De Hagar Qim en Prehistorische Megalithische tempels van Mnajdra waren misschien wel de bijzonderste bezienswaardigheid tijdens mijn dagen op Malta. Deze verzameling van tempels zou namelijk gebouwd zijn in de periode 3600 tot 2500 v.Chr. Onvoorstelbaar, toch? De tempels zijn de oudste vrijstaande bouwsels op aarde en bestaan uit hoefijzer- of niervormige structuren. Ze zijn sinds 1980 opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst en zijn hedendaags te bewonderen onder de beschermde overkapping. Een bezoekje aan deze bijzondere bouwwerken kost €10.

Voor een historisch uitstapje moet je bij deze tempels zijn

7. Ronddwalen door Birgu en de Drie Steden

Vanuit de Upper Barrakka garden in Valletta kun je ze al zien liggen: de Drie Steden. Samen met het naastliggende Birgu mogen deze stadjes niet ontbreken tijdens jouw trip naar Malta. De stadjes worden omgeven door een enorme verdedigingswal. Hier proef je de échte Maltese sfeer! Smalle, rustige steegjes waar bewoners de planten water geven en de stoep staan te schrobben. Een wandeling door dir deel van Malta is dus een dikke aanrader.

Uren dwaalden we door de uitgestorven, honingkleurige straatjes

Praktische informatie over Malta

Overnachten

Ik verbleef in dit leuke Airbnb appartementje in Msida: erg centraal gelegen en dus ideaal voor leuke uitstapjes! Ook op Booking.com vind je vele leuke appartementen en hotels. Het handigste is om voor een centraal gelegen accommodatie te gaan, rondom Valletta.

Kosten

Malta is een relatief goedkoop Europees land. Mocht je mijn exacte uitgaven tijdens mijn 8 dagen Malta willen weten; ik schreef een artikel over hoeveel 8 dagen Malta in de zomer in totaal kostte. Inclusief vlucht, accommodatie, uitstapjes, vervoer op het eiland én eten en drinken. Je vindt het artikel hier.

Vervoer op Malta

Malta heeft een oppervlakte van 316 vierkante kilometer en daarmee zijn alle leuke plekjes op maximaal een uur rijden vanaf de hoofdstad, Valletta. Er rijden veel bussen die je over heel Malta en Gozo kunnen brengen. De bussen komen niet altijd op tijd en soms komt een bus helemaal niet of zit hij vol. Houd hier dus rekening mee.

Ik kocht de Tallinja Card (7 days) waarmee je 7 dagen lang onbeperkt met de bus kunt reizen. Aanrader! Deze kost €21 en is aan te koop in kiosken of bij grote (bus)stations. De kaart werkt hetzelfde als een OV-chipkaart: je scant hem wanneer je de bus in- en uitstapt.

Een huurauto zou ik niet aanraden, omdat het op veel plekken haast onmogelijk is om te parkeren. De Maltees parkeert zijn Smart dan ook dwars tussen 2 geparkeerde auto's in. Daarnaast is het verkeer redelijk chaotisch en daarom zou ik de - tevens veel goedkopere - bussen aanraden.

Locaties


Bereikbaarheid

Malta is een dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee onder Italië. Er zijn verschillende vliegmaatschappijen die je in een kleine 3 uur naar het eiland brengen. Ik vloog in juni en juli met Transavia en betaalde hiervoor €120, exclusief ruimbagage.

Dit artikel bevat affiliate links