Ontdek Dordrecht met een privé stadswandeling en rondvaart met Jaap Bouman

Ik kom al jaren in Dordrecht. Deze eeuwenoude stad ligt vlakbij bij mijn huis en dat maakt dat ik er regelmatig kom om te winkelen. Ik dacht dan ook dat ik de stad goed kende, maar Jaap bewees me het tegendeel! Tijdens een familie-uitje maakte ik namelijk met stadshistoricus Jaap Bouman een wandeling én rondvaart door deze oudste stad van Nederland en leerde ik de Dordrecht pas echt kennen. Van bijzondere huizen die me nog nooit op waren gevallen tot historische verhalen: het was allemaal nieuw voor mij!

Tijdens de stadswandeling liepen we door de beroemde Hofstraat

Over Jaap Bouman

Tijdens ons familie-uitje in Dordrecht was Jaap Bouman onze schipper en gids. Hij is geboren en getogen in Dordrecht, net zoals zijn ouders, opa en oma en eerdere generaties. Hij schreef meer dan 1500 (!) artikelen over zijn stad voor dagbladen en tijdschriften. Daarnaast is hij uitgeroepen tot gastheer van de Biesbosch: Dordrechts welbekende nationale park. Gastheren van dit bijzondere natuurgebied hebben een opleiding gehad om de bezoekers van het nationale park goed en deskundig te informeren.

Je kunt daarom wel stellen dat Jaap de oudste stad van Nederland op zijn duimpje kent. En dat bleek! Tijdens de rondvaart en de stadwandeling wist hij ontzettend veel te vertellen over de geschiedenis van Dordrecht, het rijke handelsverleden, bekende en minder bekende Dordtenaren en het water dat zo belangrijk is voor de stad. 

Jaap deelt zijn kennis graag met bezoekers van Dordrecht en daarom verzorgt hij stadswandelingen én rondvaarten! Met een groep kun je zo'n wandeling of tochtje over het water boeken. Wij boekten een wandeling én rondvaart met Jaap als familie-uitje en dit was een groot succes. 

Een van de Dordtse hofjes en Jaap Bouman in de DD Cornelis

Varen met de DD Cornelis

Dordrecht is een prachtige stad met veel eeuwenoude bezienswaardigheden, maar de stad is het allermooiste vanaf het water. Zéker als je de stad bekijkt vanuit een type vissersboot zoals deze meer dan een eeuw op de rivieren rond het Eiland van Dordrecht werden gebruikt: met een zalmdrijver! Geen luxe rondvaartboot, maar een bijna 9 meter lange drijversschuit. Jaap zijn zogenaamde 'DD Cornelis' is zo'n zalmdriver in een zo'n origineel mogelijk staat: met onder andere een huik en oude gereedschappen. Toch is de zalmdrijver comfortabel ingericht met kussentjes zodat je optimaal kunt genieten van al het moois dat Dordrecht - of 'Dordt' zoals de Dordtenaren hun stad zouden noemen - te bieden heeft! 

Een stadswandeling met Jaap als gids

Naast rondvaarten door Dordrecht of de Biesbosch, biedt Jaap ook stadswandelingen aan met een groep van 8 tot 10 personen. Geen stoffige, saaie slentertochten, maar een leerzame tocht door de hofjes, havens en authentieke straatjes van Dordrecht. Heb je zelf een idee? Dit is altijd bespreekbaar met Jaap! Ook is het mogelijk om de stadswandeling te combineren met bijvoorbeeld een culinaire workshop, een bezoek aan ateliers of het bekijken van een musea. 

Jaap biedt 4 verschillende wandelingen aan. De Hofroute van 1,8 kilometer (ca. 60 minuten) brengt je langs een aantal Dordtse hofjes, zoals het Regentenhof, het Lenghenhof en het Arend Maartenszhof. Verder zul je de kloostertuin ontdekken, kun je het Dordrechts Museum bezoeken en loop je langs de Voorstraatshaven. De Havenroute heeft een lengte van 3,5 kilometer (ca. 2,5 uur) en neemt je mee door de Wijnstraat, langs het Groothoofd, de havens en de Grote Kerk. Verder zul je het Museum van Gijn en het stadhuis tegenkomen. De derde wandeling, de Dordtroute van 4,5 kilometer (ca. 4 uur), is de langste wandeling. Je zult met deze wandeling het hele centrum en het havengebied ontdekken. Tot slot is er de Waterbusroute van 4 kilometer (ca. 2,5 uur): een bijzondere route met de waterbus aan de Merwekade als start- en eindpunt. De route neemt je mee langs de Wijnstraat, Groothoofd, de havens en de Grote kerk. 

Bovenstaande wandelingen kun je ook downloaden en op eigen gelegenheid wandelen tegen een vergoeding van €1,50.


Vanaf het water leer je Dordrecht echt kennen

Ons dagje uit: wandelen én varen

Wij begonnen de dag met de stadswandeling door het centrum. We spraken af op een door ons uitgekozen plaats en dwaalden vervolgens achter Jaap aan door de stad. Ik kwam voor het eerst in de hofjes en leerde de verhalen achter Dordrecht kennen. Super interessant en mega leuk om op deze manier meer van een stad te weten te komen. Jaap vertelde enthousiast en ook was er altijd ruimte om vragen te stellen. 

Na meer dan een uur te voet de stad verkennen, kwamen we uit bij de steiger in de Wijnhaven waar de DD Cornelis al op ons lag te wachten. We namen plaats aan boord en kregen wat te drinken aangeboden. We voeren vervolgens door de grachten van Dordrecht, maar ook over de rivier en langs het drierivierenpunt. Natuurlijk wist Jaap onderweg weer het nodige te vertellen over de stad en haar geschiedenis.

Tijdens de wandeling en rondvaart kom je langs de bekende én minder bekende plekjes van Dordrecht

Na onze ontzettend leuke ochtend met Jaap hadden we gereserveerd bij Jaap's broodcafé voor een lekkere lunch. In Dordrecht zijn talloze leuke plekjes voor ontbijt, lunch of diner te vinden, maar ook is het mogelijk om aan boord te lunchen. Grappig weetje: dit familie-uitje organiseerden we voor een oom die Jaap heet, de gids heette Jaap én de lunchplek heette Jaap: het was dus een echte Jaap-dag! 


Mijn hele familie was ontzettend enthousiast na onze ochtend met Jaap Bouman. De meesten hadden Dordrecht al talloze keren gezien of zijn er zelfs geboren en getogen, maar toch had iedereen iets nieuws geleerd! Zeker de combi van varen en wandelen was top. Zo leer je de stad en haar rijke verleden pas écht kennen.

Tijdens de stadswandeling zul je meerdere verborgen hofjes ontdekken

Praktische informatie over varen en wandelen met Jaap Bouman

Groepen

De DD Cornelis heeft plaats voor 12 personen. De groepsgrootte voor de wandelingen die Jaap op zijn website aangeeft, is 8 tot 10 personen, maar wellicht kun je in samenspraak met Jaap iets anders afspreken.

Prijzen

Op de site van Jaap kan ik niets vinden over prijzen. Ik weet de prijs van ons uitje ook niet, omdat een familielid dit betaald heeft, maar ik hoorde wel dat het heel betaalbaar was. Mocht je nou willen weten hoeveel het door jou gepersonaliseerde uitje voor jouw groep kost? Stuur dan gewoon even een berichtje naar Jaap!

Locatie

Het beginpunt van de wandeling of de vaartocht is in overleg met Jaap.


Bereikbaarheid

Dordrecht is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Kom je met de auto? Dan raad ik je aan om te parkeren in parkeergarage Veemarkt of Spuihaven. Jaap kan je daar ook ophalen voor de start van de wandeling!

Met het openbaar vervoer kun je gewoon reizen naar Dordrecht CS en vanaf daar is het 5 minuutjes lopen tot het centrum.

Meer weten over Jaap Bouman en zijn rondvaarten en wandelingen? Bezoek dan zijn website.