Dit wil je: kerst vieren tijdens het magische Winter in Antwerpen

Een pirouette draaien op de ijspiste, een wandeling maken langs de miljoenen lichtjes die door de stad verspreid zijn, een avontuurlijk ritje in het reuzenrad, een kus onder de maretak of opwarmen met een warme choco bij één van de sfeervolle kerststalletjes: de winter vier je het beste in Antwerpen! Van half december tot en met begin januari wordt deze Belgische stad omgetoverd tot een sprookjesachtig lichtparadijs. De ideale bestemming voor een fijn winterweekend weg!

Een enorme kerstboom op de Grote Markt

Dit was Winter in Antwerpen 2019

Van 27 tot en met 30 december 2019 was ik voor een lang weekend te vinden in Antwerpen. Mijn eerste keer in deze stad en ik moet zeggen: ik had me niet echt voorbereid. Wat bleek? Van zaterdag 7 december tot en met zondag 5 januari 2020 vond Winter in Antwerpen plaats!

Tijdens Winter in Antwerpen wordt de stad versierd, maar ook zijn er een aantal activiteiten te ondernemen. Ik liep slenterde uren door het magisch verlichte historische centrum, trok mijn schaatsten aan voor een ritje over de ijspiste en bewonderde de kathedraal vanuit het reuzenrad. Dit wil jij ook!

Antwerpen wordt een maand lang verlicht door miljoenen kerstlampjes

Bewonder de miljoenen lichtjes

Tijdens Winter in Antwerpen wordt het historische centrum van Antwerpen omgetoverd in een sprookjesachtig lichtparadijs. Zover je kunt kijken, fonkelen kleine lampjes: de bomen worden volgehangen, de straten worden bedekt met een plafond van lichtjes en kerstbomen worden opgetuigd. 's Avonds geeft een romantische wandeling door de stad je een ultiem kerstgevoel!

Pirouettes draaien op de ijspiste

Op de Groenplaats kon je schaatsen op de overdekte ijspiste van 1.000 vierkante meter terwijl Rubens toekijkt! Met de hulp van een schattige schaatspinguïn kregen ook de allerkleinsten de kans om te leren schaatsen. Schaatsen zijn te huur en mijn tip is om net voordat de schaatsbaan opent in de rij te gaan staan. Zo heb je de baan bijna voor jezelf!

Lees ook: Dit kost een lang weekend Antwerpen

Een ritje in het reuzenrad en schaatsen op de ijspiste zijn aan te raden

Een vogelvluchtperspectief vanuit het reuzenrad

Ik vond het een beetje eng, maar wel ontzettend mooi: een ritje in het enorme reuzenrad. Voor een paar euro kochten we een ticket en kwamen we op 50 meter hoogte oog in oog te staan met een van de iconen van Antwerpen: de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Je kijkt weids uit over de met lichtjes bedolven stad en de rivier de Schelde. 

Wandelen door het Magische Winterbos

Op de Handschoenmarkt voor de kathedraal groeide tijdens Winter in Antwerpen 2019 een Magisch Winterbos. Ik wandelde rond in het mysterieuze decor van betoverende boomsculpturen en grasgroen, natuurlijk mos. 's Avonds gingen de koepels en de toppen van de bomen branden én was er een mysterieuze projectie op de omliggende gebouwen te bewonderen.

Het Magische Winterbos op het plein voor de kathedraal

Doe een wens en verstuur 'em

Op het Steenplein stond een heuse Wensenmuur. Via een van de computers kon je een kaartje met een kerstboodschap via de mail versturen naar een geliefde. Keek je na het versturen naar het enorme scherm vol sterren, dan zag je een vallende ster!

Struinen over de kerstmarkten

Winter in Antwerpen is natuurlijk niet compleet zonder een kerstmarkt! Een tachtigtal chalets boden een mix van ambachtelijke producten en originele hebbedingetjes aan. De kramen vormden een slinger van de Groenplaats over de Grote Markt naar het Steenplein. Ik vond er winterlekkernijen en originele kerstgeschenken, zoals kruiken en sloffen!

In de gezellige kerststalletjes kun je terecht voor lekkernijen en originele kerstcadeaus

Bijkomen in een van de gezellige winterbars

Uiteraard kunnen er ook de nodige (non-)alcoholische versnaperingen genuttigd worden tijdens de gezellige weken. Er waren bars met verschillende thema's, zoals de Wintar waar je los kon gaan op een mix van soul, R&B, disco en funk en de Moose Winterbar waar de après-skihits uit de boxen galmden.

Dansen met Joe Christmas House

De sfeermakende radiostudio van Joe vond tijdens Winter in Antwerpen 2019 zijn plekje op de Grote Markt. Voorbijgangers zagen hier bekende Vlaamse radiostemmen aan het werk tijdens live uitzendingen. Naast mini-concerten stonden er enkele verrassingsoptredens op het dakterras op het programma.

Kerst in Antwerpen is er zéker eentje voor op je bucketlist

Praktische informatie voor een bezoek aan Antwerpen

Accommodatie

Een accommodatie boek je gemakkelijk én goedkoop bij Airbnb. Dit is het appartement - midden in het centrum - waar ik verbleef. Een aanrader! Ook zijn er vele leuke hotelletjes te vinden in Antwerpen. Kijk bijvoorbeeld eens op Booking.com!

Verplaatsen in de stad

In de stad liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand. Mocht je buiten het centrum verblijven, dan is de tram een ideale manier om naar het centrum af te reizen. Een kaartje koop je voor een paar euro bij de machinist.

Handige reisgids

Op zoek naar een leuke reisgids vol tips van locals én toffe wandelroutes om jouw trip naar Antwerpen compleet te maken? Die van time to momo is mijn favoriet!

Locatie


Bereikbaarheid

De beste - en leukste - manier om naar Antwerpen te reizen, is per trein. Reis met je OV-chipkaart tot Roosendaal en bestel thuis alvast een ticket van NS International naar Antwerpen Centraal Station. Op de terugweg kun je ook voor een paar euro een kaartje op Antwerpen Centraal kopen bij een van de ticketautomaten. Liever met de auto naar de stad afreizen? Hier lees je waar je gratis kunt parkeren!

Meer weten over Winter in Antwerpen? Bezoek dan de website van Visit Antwerpen.


Meer lezen over Antwerpen?
Dit artikel bevat affiliatie links