Goedkope stedentrip: dit kost een lang weekend Antwerpen

Wil je er even tussenuit, maar heb je een beperkt budget? Geen probleem! Wat dacht je namelijk van een weekendje naar Antwerpen? Deze stad is ontzettend leuk en daarnaast hartstikke dichtbij. Je waant je voor een weekend in het buitenland, maar toch ben je maar enkele tientallen kilometers van de Nederlandse grens.

Ikzelf verbleef afgelopen december voor 3 nachtjes in Antwerpen en ben ontzettend enthousiast geworden over de stad. Het oude centrum is prachtig, de wijk 't Eilandje is hartstikke hip en de wafels zijn er top. Extra leuk: ik verbleef tijdens Winter in Antwerpen in de stad en dat betekende dat de stad was omgetoverd tot een waar lichtjesparadijs! De pleinen in het centrum waren veranderd in magische sprookjesbossen, er waren verschillende kerstmarkten te bezoeken, je kon schaatsen op de ijspiste en er was een reuzenrad!

Antwerpen staat vol met mooie gebouwen

Benieuwd naar hoeveel mij deze dagen in Antwerpen hebben gekost? Ik heb hieronder een overzichtje gemaakt. Ik maakte deze trip samen met mijn vriend en de kosten voor de accommodatie konden we dan bijvoorbeeld splitsen. Dit artikel is dus gebaseerd op een stedentrip van 3 nachten voor 2 personen, maar de prijzen heb ik per persoon uitgerekend.

Vervoer

Wij reisden met de trein naar Roosendaal met onze OV-chipkaart en vervolgens met een ticket van NS-International door naar Antwerpen. Omdat ik een studenten-OV heb, was de reis tot Roosendaal gratis, maar heb je nou geen studenten-OV, dan hangt deze prijs natuurlijk helemaal af van waar je in Nederland woont. Ik ga even uit van een gemiddelde van €15 voor een enkele reis. Vanaf Roosendaal kost een ticket naar Antwerpen €10 en dat maakt dat je uitkomt op €25 enkele reis.

Je kunt natuurlijk ook met de auto afreizen naar Antwerpen. Wanneer je je auto dan op een van de gratis parkeerplekken zet, hoef je alleen de brandstofkosten te betalen.

Heb je een accommodatie in het centrum van Antwerpen, dan kun je de stad te voet verkennen en hoef je geen gebruik te maken van het openbaar vervoer!

Kosten vervoer: €50 per persoon

Parkieten op de Vogelmarkt: deze markt vind je elke zondag in de Theaterbuurt

Accommodatie

Ik verbleef in een ontzettend leuke Airbnb in het centrum van de stad. Het appartement van Katja bestond uit een aparte slaapkamer, woonkamer en keuken én er was zelfs een balkonnetje! Vanaf het appartement was het 5 minuutjes lopen naar het historische centrum en ongeveer 15 minuten naar Centraal Station. Ideaal! Voor 3 nachten in dit appartement betaalden we €220, wat uitkomt op €110 per persoon en €36,67 per persoon per nacht. De kosten voor de eindschoonmaak en de servicekosten zitten hier bij inbegrepen.

Kosten overnachten: €110 per persoon voor 3 nachten

Activiteiten

In Antwerpen zijn erg veel gratis activiteiten te ondernemen en dat maakt deze stad de ideale plek voor de wereldverkenner met een beperkt budget. Leuke activiteiten die helemaal gratis zijn, zijn bijvoorbeeld:

  • De Vogelenmarkt bezoeken
  • Het Centraal Station - ofwel de Spoorwegkathedraal - bekijken
  • Het uitzicht vanaf het dak van het Museum Aan de Stroom (MAS) bewonderen
  • Ronddwalen in het historische centrum
  • Het Rubenshuis bekijken
  • Wegzwijmelen in de diamantwijk

Activiteiten waar je wel voor zou moeten betalen, zijn bijvoorbeeld een bezoekje aan het MAS of het Rubenshuis. Ook entree in de Onze-Lieve-kathedraal kost een paar euro. Verder brachten wij een bezoekje aan Kinepolis, wat neerkwam op €15 per persoon. 

Kosten activiteiten: gratis


Dineren bij restaurant Roest: een dikke aanrader

Eten en drinken

De kosten voor eten zullen bij iedereen enorm verschillen. Ga je elke dag uiteten? Dan betaal je natuurlijk veel meer dan wanneer je elke dag zelf kookt in het appartement. Wij gingen 2 avonden uit eten en 1 avond maakten we zelf eten. Daarnaast aten we - natuurlijk - ook 3 wafels en deden we af en toe boodschappen voor snacks, ontbijt en lunch. Totaal hebben wij ongeveer €60 per persoon uitgegeven. 

Kosten eten: €60 per persoon

Kosten voor 3 nachten naar Antwerpen

Wanneer ik al mijn gemaakte kosten bij elkaar optel, dan kom ik op €220 per persoon uit. Voor 3 nachten weg vind ik dit een goede prijs, maar natuurlijk zou je nog kunnen besparen op het eten. Ook zou je een nachtje korter kunnen gaan. Dit scheelt je weer ongeveer €37 per persoon!

Natuurlijk zijn de kosten voor iedereen anders, maar met dit overzicht hoop ik je een indruk te geven van wat een weekendje naar Antwerpen zou kunnen kosten. 


Dit artikel bevat affiliatie links