Op culinaire ontdekkingstocht door Brabant met City Tours Eindhoven

Brabant is een van de provincies die voor mij nog onontdekt is. Daarom was het des te leuker toen ik van City Tours Eindhoven de uitnodiging kreeg om een dagje op food tour te gaan in de keigezellige provincie. In vogelvlucht zie je in een dag de allerleukste plekjes van Brabant én daarnaast kun je onderweg meerdere versnaperingen ophalen. Klinkt super, toch?!

Eén ding mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een food tour door Brabant: worstenbroodjes!

Over City Tours Eindhoven

City Tours Eindhoven is opgericht door Marcel en Simone, Eindhovenaren in hart en nieren. Beiden zijn ze er geboren én ze wonen er nog steeds en dit maakt dat ze alle leuke plekjes in de stad - en omgeving - intussen wel ontdekt hebben. Ze zitten al 25 jaar in de reisindustrie en hebben vele reizigers geholpen aan de perfecte buitenlandse bestemming. Sinds 2015 helpen ze toeristen Eindhoven ontdekken middels City Tours Eindhoven.

Via City Tours Eindhoven zijn verschillende tours te boeken. Zo kun je bijvoorbeeld een bustour door Eindhoven en Nuenen boeken, Eindhoven en omgeving verkennen op een E-chopper en dus ook op culinaire ontdekkingstocht gaan in de hele provincie!

De culinaire stops van de food tour zijn goed herkenbaar dankzij deze leuke borden

Hoe werkt de Food Tour Brabant?

Via de site van City Tours Eindhoven boek je de tour en vervolgens krijg je alle informatie via de mail toegestuurd. Je krijgt onder andere een PDF met alle stops die je kunt maken. Hierin staat vermeld hoe lang het rijden is van de ene naar de andere stop, wat de leuke dingen zijn om te bekijken en hoe laat je ongeveer moet aankomen. De route krijg je via een app die te downloaden is voor iOS en Android. 

In totaal is de tour zo'n 140 kilometer lang. Je start de tour in Eindhoven en eindigt ook weer in Eindhoven. Je maakt de tour met je eigen auto of motor en je bent er de hele dag mee bezig. In het programma staat dat de tour om 8.30 uur begint en rond 18.45 uur weer tot een einde komt, maar het kan natuurlijk zijn dat je iets uitloopt of dat je juist wat stops overslaat en dus eerder klaar bent. 

Heerlijke gebakjes bij Robèrt van Beckhoven in de winkel en de hippe Tramkade in Den Bosch

Tijdens de tour maak je verschillende stops. In totaal zijn er 5 culinaire stops waarbij je een specialiteit en koffie/thee bij Robèrt van Beckhoven, mini worstenbroodjes, een Portugese soep, een broodje pulled pork van de big green egg en een cheesecake krijgt. Bij het boeken kun je aangeven dat je graag de vega versie wilt. In plaats van een broodje pulled pork krijg je dan een broodje pulled paddo bijvoorbeeld!

Verder zijn er vele sightseeing stops. Zo bezoek je bijvoorbeeld 2 prachtige kastelen, de Loonse en Drunense duinen, een kamelenmelkerij, een schaapskooi, een 'stoerderij' (een boerderij met waterbuffels) en het sfeervolle vestingsstadje Heusden. 

Voor de tour betaal je €55 per persoon. Voor kinderen betaal je €35. De culinaire gerechtjes en een bezoekje aan de kamelenmelkerij zijn inbegrepen, de brandstof die je gebruikt tijdens de tour is natuurlijk voor eigen kosten.

 Tijdens de tour bezoek je ook het Nationale Park Loonse en Drunense Duinen

Mijn ervaring met de Food Tour Brabant

Ik startte de tour om 9.30 uur bij Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk. De dag begon meteen al goed, want Robèrt zelf was in de winkel (ik ben mega fan van het programma Heel Holland Bakt!). Bij Robèrt kregen we een heerlijk appelfleurtje en een thee to go. Helemaal top! We vervolgden onze tour en kwamen uit bij Kasteel Nemerlaer: een klein kasteeltje dat verscholen ligt in de bossen. De volgende stop was in Vught. Bij Fort Isabella haalden we 3 mini worstenbroodjes per persoon op: een normale, eentje met asperge en een vegan versie. Zelf vond ik de vegan versie ontzettend lekker!

De volgende activiteit op het programma was een wandeling bij Moerputten, maar vanwege de eikenprocessierups sloegen wij deze stop over. Hierdoor hadden we meer tijd voor de volgende stop: de Loonse en Drunense duinen. Een prachtig natuurgebied waar een wandeling over de zandvlakten en door de bossen zeker de moeite waard is.

Het sfeervolle stadje Heusden

Intussen was het 13.15 uur en kwamen we aan in het vestingstadje Heusden. We dwaalden door de gezellige straatjes en langs de oude huizen, we liepen over de wal en bekeken de bekende ophaalbrug. Ik was nog nooit in dit knusse stadje geweest, maar werd ontzettend verrast door de charme van de oude panden. 

Onze magen begonnen alweer een beetje te knorren: tijd voor de volgende culinaire stop. We reden naar de rand van Den Bosch en kwamen in het hippe Kop van 't Zand uit. Lopend door het zand vonden we tussen de industriële gebouwen het Portugese restaurant Da Silva. We mochten plaatsnemen op het terras aan het water en kregen een soep met een broodje geserveerd. 

Na een halfuurtje bijkomen van alle indrukken die de dag ons al had gebracht, stapten we weer in de auto en reden we naar een van mijn favoriete stops: kamelenmelkerij Smits. Nooit geweten dat we zoiets in Nederland hadden! We kregen een tas met brokken en hooi en doken de stallen in om de kamelen te voeren. Daarnaast kregen we een heerlijk broodje pulled pork van de big green egg met wat aardappeltjes en een zoete aardappelsalade. Heerlijk!

Broodje pulled pork bij de kamelenmelkerij

We naderden het einde van de middag en vervolgden de food tour. In Heeswijk Dinther vonden we een prachtig kasteel en in Schijndel bekeken we de schattige schapen in de Schaapskooi. Ook reden we naar de stoerderij in Breugel (een boerderij met waterbuffels) en haalden we een overheerlijke cheesecake op bij restaurant Thym By Parkzicht in Eindhoven. En met de cheesecake op onze schoot in een parkje sloten wij de Food Tour Brabant af!

Het was een volle dag vol indrukken. Ik heb óntzettend veel van Brabant gezien en daarnaast heerlijke dingen gegeten. Het programma is strak, waardoor je bij elke stop niet veel tijd hebt en soms een beetje moet haasten. Omdat wij graag (bijna) alle stops wilden bekijken, hebben wij ons aan het toegestuurde schema gehouden, maar ik kan me ook voorstellen dat je een paar stops skipt, zodat je bij de andere stops lekker de tijd hebt om rond te kijken. Kortom: een volle, maar ontzettend leuke dag!

Kasteel Heeswijk Dinther en de heerlijke cheesecake van Thym By Parkzicht

Praktische informatie over de Food Tour Brabant

Startpunt van de tour

Het virtuele startpunt van de food tour ligt in Eindhoven, maar je kunt er ook voor kiezen om bij de eerste culinaire stop - bij Robèrt in Oisterwijk - te beginnen. Je maakt de food tour met je eigen auto of motor en brandstofkosten zijn natuurlijk niet bij de prijs inbegrepen. 

Prijzen

De Food Tour Brabant kost je €55 per persoon. Bij deze prijs zijn alle culinaire stops, entree in de kamelenmelkerij en brokken voor de kamelen inbegrepen. Voor kinderen inclusief een kindermenu betaal je €35 en kinderen exclusief eten kosten €10. 

Boeken

Boeken van de tour kan tot uiterlijk 25 uur van tevoren. Annuleren na reserveren is niet mogelijk. Dieetwensen kun je aangeven in de opmerkingen bij het boeken van de tour. Voorlopig kun je de tour alleen in het weekend maken en boeken doe je hier.

Meer informatie over Food Tour Brabant? Bezoek dan de officiële website

Meer lezen over dagjes weg in Nederland?