Weekendje Antwerpen: vervoer, overnachten en bezienswaardigheden

Antwerpen is misschien wel de leukste stad van België en leent zich perfect voor een weekendje weg. Deze hippe stad ligt praktisch om de hoek, er zijn ontelbaar veel leuke dingen te doen én het is een waar shopparadijs. Daarnaast is het ook nog eens een hele leuke optie voor iedereen met een beperkt budget: Antwerpen is makkelijk te bereiken met de trein, de stad kun je lopend verkennen en er zijn genoeg betaalbare accommodaties te vinden! Hieronder deel ik mijn praktische tips voor jouw weekendje naar Antwerpen.

Gezellig straatje in Antwerpen

Hoe kom je er?

Antwerpen is op verschillende manieren makkelijk te bereiken: pak de auto of de trein. Ik koos voor de trein en reisde met mijn OV-chipkaart tot Roosendaal. Van tevoren kocht in online een treinticket van Roosendaal naar Antwerpen via NS International. Ideaal! Dit ticket kostte mij een tientje, maar de prijzen verschillen per dag en per tijd. Op de terugweg kocht ik op Antwerpen Centraal Station een kaartje naar Roosendaal. Dit ticket kostte €6 en vanaf Roosendaal reisde ik naar huis met mijn OV-chipkaart. 

Een andere manier om Antwerpen te bereiken is met de auto. Let wel op dat je op de meeste plekken in de stad parkeerkosten moet betalen. Enkele plekken waar je gratis kunt parkeren zijn:
 • Waalsekaai en Vlaamsekaai
 • Scheldekaaien
 • Sloepenweg
 • Linkeroever

Waar te overnachten?

Er zijn genoeg overnachtmogelijkheden in Antwerpen. Ikzelf koos voor een Aibnb midden in het centrum en deze kostte ongeveer €60 per nacht. Het appartement ligt in de wijk het Schipperskwartier, is geschikt voor twee personen en is erg leuk ingericht. Er is een aparte slaapkamer, woonkamer en keuken én je hebt zelfs een klein balkonnetje. In 5 minuten lopen stond ik midden in het historische centrum en in ongeveer een kwartier liep ik naar Centraal Station. De verhuurster was ontzettend aardig en het appartement was erg schoon, dus al met al is deze Airbnb een dikke aanrader.

Verblijf je liever in een hotel? Kijk dan eens op Booking.com! Ook hier vind je vele accommodaties. Zo'n hotelletje is meestal wel net iets duurder dan een Airbnb, maar het is maar net wat  voor soort accommodatie je zelf prettig vindt natuurlijk.

Uitzicht vanaf het dakterras van het MAS!

Vervoer in Antwerpen

Wanneer je een hotel of appartementje in het centrum van de stad hebt, kun je Antwerpen prima te voet verkennen. De bezienswaardigheden liggen namelijk niet ver uit elkaar en daarnaast is Antwerpen nou eenmaal niet zo'n grote stad. Mocht je toch een afstand willen overbruggen die te ver is om te lopen of heb je even geen zin om te lopen? Dan is de tram een heel fijn alternatief. Er is een redelijk groot tramnetwerk waar je gebruik van kunt maken. Een kaartje kun je kopen bij de machinist. Ook is er een app waar je tickets mee kunt kopen. Deze app, De Lijn, is gratis te downloaden en tickets zijn hierin iets goedkoper. Echter lukte het mij niet om een betalingssysteem te koppelen en daarom heb ik mijn kaartje gewoon bij de machinist gekocht. 

Wat moet ik doen en zien?

Ik verbleef voor 3 nachten in Antwerpen en had dus genoeg tijd om de hele stad te verkennen. Dit was ook wel nodig, want er zijn zóveel leuke dingen te doen. Zo vind je in het historische centrum bijvoorbeeld prachtige oude bouwwerken, zoals de Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal, is een bezoekje aan het dakterras van het Museum Aan de Stroom (MAS) een aanrader en kan de shopliefhebber zijn of haar hart ophalen in de Meir en De Wilde Zee! Een overzicht van de 14 leukste dingen om te doen vind je via de link hieronder. 

Lees ook: dit zijn de 14 leukste dingen om te doen in Antwerpen

Het historische centrum kent vele mooie gebouwen

De planning van mijn weekendje Antwerpen zag er als volgt uit. Misschien kun je er inspiratie uit op doen!

Lees ook: kerst vieren tijdens het magische Winter in Antwerpen

Vrijdag
 • Rond 15.00 uur kwamen we aan op Antwerpen Centraal en werden meteen verwelkomd door de prachtige 'Spoorwegkathedraal'. We zijn naar het appartementje gelopen en hebben wat spullen uitgepakt. Rond 16.30 uur doken we het historische centrum in om wat rond te dwalen.
 • 's Avonds aten we een pizza in het historische centrum en daarna was het tijd voor een ritje in het reuzenrad. We verbleven namelijk tijdens Winter in Antwerpen in de stad en daardoor waren er kerstmarkten, lichtjes, een schaatsbaan en dus ook een reuzenrad in de stad te vinden! We sloten de avond af met wandelen over de kerstmarkten.

Zaterdag
 • We begonnen de dag met een ochtendje shoppen in de Meir en De Wilde Zee. Bij het kraampje in het midden van de Meir scoor je trouwens heerlijke wafels. Aanrader!
 • 's Middags liepen we naar het Museum Aan de Stroom en bezochten we het dakterras. Deze is gratis toegankelijk en vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad!
 • Begin van de avond hadden we een film gereserveerd bij Kinepolis.

Zondag
 • Deze dag startten we op de Vogelenmarkt. De markt wordt op zondag gehouden en je vind er naast prullaria ook tropische vogels, kippen en konijnen!
 • Hierna liepen we door naar het Rubenshuis. In dit prachtige authentieke gebouw heeft de beroemde schilder Rubens 25 jaar van zijn leven doorgebracht. We hebben het museum niet bezocht, maar het gebouw zelf is ook al de moeite waard om even te bekijken. 
 • Vervolgens gingen we een uurtje schaatsen. Tijdens Winter in Antwerpen staat er namelijk een ijspiste op de Groenmarkt!
 • 's Avonds verkende we de wijk 't Eilandje en belandden we uiteindelijk weer op de sfeervolle kerstmarkten en pleinen in het historische centrum.

Maandag